Nieuws

TikTokkers klagen Amerikaanse overheid aan voor verbod

TikTok
© iStock / Solen Feyissa
Niet alleen ByteDance, maar ook gebruikers klagen nu de Amerikaanse Overheid aan wegens een nakend verbod op TikTok.

In de Verenigde Staten werd onlangs een wet gestemd waardoor het Chinese ByteDance de app TikTok moet verkopen. Nadat TikTok zelf de Amerikaanse regering voor de rechter daagde, springen nu ook gebruikers in de bres voor hun favoriete sociale medium.

Aanklacht van gebruikers

Tegen de beslissing om TikTok, momenteel nog eigendom van het Chinese moederbedrijf Bytedance, aan banden te leggen, kwam heel wat protest. Dat protest wordt nu ook officieel gemaakt met een aanklacht die maar liefst 33 pagina’s telt. Daarin menen acht TikTok-gebruikers dat hun regering het Eerste Amendement van de grondwet schaadt. In dat onderdeel van de grondwet wordt beschreven dat de overheid vrij meningsuiting niet mag beteugelen. Dat is volgens de TikTokkers exact wat er hier gebeurt.

Met de aanklacht wordt de redenering achter de wet nog maar eens omgedraaid. Volgens de wetmakers vormt TikTok namelijk een bedreiging voor de vrije meningsuiting omwille van de Chinese wortels. Het platform zou gebruikt kunnen worden voor propaganda en op die manier de vrije meningsuiting schaden, kwam de Amerikaanse regering overeen. Lariekoek, volgens de acht TikTokkers. “Het is net de wet die de principes van de Amerikaanse staat en de vrije meningsuiting bedreigt”, klinkt het in de aanklacht.

Bytedance biedt weerwerk

Diezelfde redenering volgt het sociale medium zelf ook. Daarnaast voert ByteDance aan dat het niet mogelijk is om de app binnen 9 maanden te verkopen. Zowel op commercieel, technologisch als op juridisch vlak zou dat onhaalbaar zijn. Het bedrijf kan eenmalig een verlenging van drie maanden krijgen, waardoor het TikTok uiterlijk in april 2025 van de hand moet doen.

De TikTokkers zelf stellen bovendien dat TikTok een “doortastend effect heeft op het Amerikaanse leven”. Enkele van de TikTokkers spreken op het medium zelf ook over de rechtszaak. Concreet gaat het om namen als Brian Firebaugh (@cattleguy), Cloe Joy Sexton (@chloebluffcakes), Kiera Spann (@famousblonde), Topher Townsend (@Tophertownmusic), Talia Cadet (@taliacadet), Timothy Marin (@timbosliceoflife12), Paul Tran (@loveandpebble) en Steven King (@btypep).

ByteDance betaalt de gerechtskosten van de TikTokkers. Dat is logisch: het bedrijf heeft er namelijk alle belang bij om in de VS te mogen blijven opereren. In de VS heeft TikTok meer dan 150 miljoen gebruikers.

appschinamobielsociale mediatiktokvs

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen