TechPoll: zou jij overstappen op een plooibare smartphone?
Samsung opende in 2019 het vouwbare segment met de Galaxy Fold. Een groots succes was het wel niet meteen: de eerste foldable had te kampen met enkele kinderziekten. Het jaar erna wist de Koreaanse technologiegigant het segment alsnog nieuw leven in te blazen met de Z Fold 2. Grote vernieuwingen bleven sindsdien uit. Het scherm werd volgens Samsung vooral wat steviger en het coverscherm kreeg groeipillen toegediend.
Concurrentie voor Samsung
Tegelijk introduceerde Samsung zijn grootste succesverhaal in zijn vouwbare reeks: de Galaxy Z Flip. Wat in eerste instantie vooral ‘modebewuste’ gebruikers moest trekken, bleek ontzettend populair in alle lagen van de bevolking. Zo populair dat het nog altijd de bestverkochte Galaxy Z-reeks is. En, ter compliment van Samsung, ook de reeks die andere fabrikanten het liefst nabootsen.
Anno 2023 zie je het basisrecept van de Z Flip immers terug bij zowel OPPO, Vivo en Motorola. Van de twee eerstgenoemde merken vind je geen toestellen op de Belgische markt. Motorola biedt zijn Razr-toestellen daarentegen wel aan in onze contreien. Nochtans is daarvan wel niet bekend of ze als warme broodjes verkopen, zoals bij de Z Flip-modellen het geval is.
Ook het Z Fold-model krijgt intussen te maken met concurrentie van buitenaf, en wel van Google. De zoekgigant kondigde vrijdagochtend namelijk de Pixel Fold aan. Voorlopig moeten we het nog stellen met het ontwerp van de foldable. Andere details worden op 10 mei bekendgemaakt. Toch lijkt het er alvast op dat Samsung’s alleenrecht in het segment van de ‘grote’ vouwbare telefoons hiermee tot een einde komt. Hopelijk ook met het gevolg dat Samsung weer wordt aangezet tot innovatie.
Voor- en nadelen
Niet iedereen houdt van het opvouwbare ontwerp van smartphones. Hoge prijzen en angst om het toestel bij regulier gebruik te beschadigen, spelen daarbij een rol. Ondanks de ontwikkelingen van de laatste jaren gaat het immers nog altijd om plastic oledschermen die beschadigd kunnen worden met een vingernagel. Niet iedereen zal zich daar fijn bij voelen, des te meer omdat het prijskaartje van foldables vaak boven de 1.000 euro uitstijgt.
Die nadelen moeten voor de gebruiker dan opwegen tegen de voordelen. Voor toestellen als de Z Fold van Samsung ligt dat voordeel met name bij het grotere interne, vouwbare, scherm. Ook zien we dat fabrikanten van vouwbare telefoons handige tripod-functies proberen toe te voegen. Of jij baat hebt bij zulke extra’s, hangt echt af van jouw gebruiksdoel van een smartphone.
TechPoll: overstappen naar plooibaar
Nu het vouwbare segment steeds verder uitgroeit, is het fabrikanten er alles aan gelegen om ook de vraag te doen toenemen. De vraag is echter: is er wel dermate veel ruimte voor groei. Daarom de vraag: zou jij willen overstappen op een plooibare smartphone? Laat het ons hieronder weten in de TechPoll.
Zou jij willen overstappen op een plooibare smartphone?
- Nee (73%, 213 Votes)
- Ja (27%, 78 Votes)
Aantal stemmen: 291