Reviews

Review HTC One M8: ijzersterke smartphone

Voordelen
Batterijduur
Schermkwaliteit
Stijlvol ontwerp
Nadelen
Zwakke camera
Batterij niet verwisselbaar
Aanbevolen prijs: €699
Waar te koop?
Totaalscore 8
De HTC One M8 is een met veel zorg ontworpen premium smartphone met stevige specificaties, die niet hoeft onder te doen voor zijn beroemdere concurrenten.

Na de introductie van de One vorig jaar kreeg HTC veel positief commentaar op zijn vlaggenschipsmartphone. Maar het toestel was niet echt een commerciële hit. De opvolger van de HTC One – met de weinig originele naam HTC One M8 – moet het merk weer stevig op de kaart zetten. En als je het mij vraagt, kan dat best wel eens lukken.

De One M8 is overduidelijk een premium toestel, wat wil zeggen dat hij het onder andere zal moeten opnemen tegen de Samsung Galaxy S5. Het is echter een waardige concurrent voor Samsungs populaire high-endtoestellen: de One M8 ziet er niet alleen gruwelijk goed uit, hij doet ook qua binnenwerk niet onder voor andere toestellen in zijn prijsklasse.

Ontwerp

Laten we beginnen bij het begin: dit is een geweldig ogend toestel. De One M8 borduurt verder op het ontwerp van de originele One, en dat is in dit geval zonder meer positief. De metalen unibody-behuizing van het origineel werd behouden, maar de aluminium-look werd nog verder doorgetrokken. Het metaal reikt nu mooi tot aan de erg dunne bezel van het scherm. De textuur van het metaal werd wel aangepast: de donkergrijze uitvoering heeft een geborsteld patroon dat er erg goed uitziet, maar ook gevoeliger is voor vingerafdrukken en andere vlekken. 

De gouden en zilveren versie van de One M8 behielden de matte afwerking van het origineel. Een aantal andere recensenten vinden de grijze uitvoering te glad, waardoor het toestel niet comfortabel vast te houden is, maar persoonlijk heb ik daar niets van gemerkt. Met zijn afgeronde hoeken en licht gekromde achterpaneel ligt de One M8 erg comfortabel in de hand, ondanks zijn toch wel aanzienlijke formaat. Hoewel hij ietsje zwaarder uitvalt dan zijn voorganger, onder andere door het grotere scherm, is de M8 met zijn 154 gram nog steeds geen zwaargewicht, en blijft hij aangenaam dun.

Net zoals bij de originele One vallen ook hier weer de twee stereospeakers onder en boven het scherm op. HTC noemt dit systeem BoomSound en die naam komt niet zomaar uit de lucht vallen. De nieuwe HTC One kan heel wat meer en beter klinkende decibels produceren dan de gemiddelde smartphone. HTC verbeterde het systeem ook tegenover vorig jaar, waardoor het nu 25 procent meer volume aankan en ook een groter frequentiebereik heeft.

Een leuke extra is trouwens ook HTC’s eigen bijhorende Dot View-case. De dunne en lichte flipcase klikt moeiteloos rond je toestel en bedekt het scherm met een geperforeerde rubberen flap. Twee keer tikken op het nu beschermde display en je krijgt de tijd, het weer en je notificaties in heerlijke retrostijl voorgeschoteld door de vele gaatjes in de case. Een gimmick? Natuurlijk, maar wel eentje die je met veel plezier zal gebruiken. Omdat je scherm niet volledig actief moet zijn, bespaar je bovendien batterij.

Scherm

Dat dit een grote smartphone is, mag duidelijk zijn: met zijn 5 inchscherm is het toestel zowat 15 centimeter lang. Gezien het formaat van de meeste vlaggenschipsmartphones vandaag de dag is dat natuurlijk niet echt verbazingwekkend, maar als je zoals ik een iPhone gewoon bent, is het even wennen. 

Dat gezegd zijnde ziet het scherm er wel ontegenzeggelijk fantastisch uit. Hoewel je voor het diepste zwart en de helderste kleuren een oled-display nodig hebt, valt er niet veel aan te merken op de weergave van de nieuwe One. Brede kijkhoeken, een aangename helderheid en rijke kleuren: het scherm is een plezier om naar te kijken.

Hoewel de One M8 een iets lagere pixeldichtheid heeft dan zijn voorganger – de originele One had dezelfde full HD 1.920 x 1.080-resolutie op een scherm van 4,7 inch – zien foto’s, video’s en tekst er allemaal haarscherp uit.

Alles bij elkaar maakt dit dat het scherm elke soort content die je op de M8 wil consumeren eer aandoet.

Hardware

Ook onder zijn shiny buitenkant kan de M8 zijn mannetje staan. Een 2,3 GHz quadcore Snapdragon 801-processor, gecombineerd met 2 GB RAM, zorgt ervoor dat alles razendsnel werkt. Surfen, spelletjes spelen, foto’s bewerken, multitasken of gewoon door je toestel navigeren: alles werkt zonder vertraging, zonder haperen en zonder dat je je ervan bewust bent dat het toestel jouw commando’s moet verwerken. Op z’n prestatie valt, in alle soorten normaal gebruik, simpelweg niets aan te merken.

De One M8 zal verkrijgbaar zijn in een versie met 16 GB en met 32 GB geheugen, maar het toestel heeft ook een sleuf voor een SD-kaart waarmee je extra opslagruimte kan toevoegen. Erg handig als je een uitgebreide collectie muziek of films wil meenemen op je mobiele toestel. De M8 werkt trouwens met een nanosim, terwijl de eerste One nog draaide op een microsim. Denk er dus aan dat je mogelijk een nieuw kaartje of een adaptor nodig hebt.

Er is één nadeel aan de bouw van de One M8: de batterij is niet verwisselbaar. Dat is jammer, want een vervangbare batterij kan de levensduur van je toestel heel wat verlengen. Wat ik hier dan wel even moet vermelden, is dat ik de levensduur van de batterij echt indrukwekkend vind. Zonder superintensief gebruik – maar ook zonder er specifiek op te letten – kom ik bijna drie dagen toe met één oplaadbeurt.

De One heeft ook twee verschillende instellingen om batterij te besparen: de Power saver-modus en de Extreme power saving mode. Die eerste optimaliseert het verbruik van je toestel door bijvoorbeeld je schermhelderheid aan te passen en je dataverbruik in slaapstand te zetten als het scherm van je toestel niet aanstaat. Het verschil is voelbaar, en na de eerste dag stonden bij mij alle vinkjes bij deze modus aangevinkt. De Extreme-modus gaat veel verder en schakelt zowat alles uit behalve het telefoneren zelf, je berichten, mails, agenda en de rekenmachine. Niet om standaard aan te zetten, maar als je batterij nét op het foute moment dreigt leeg te raken kan het wel je redding zijn!

Camera

Als je de achterkant van de nieuwe One bekijkt, dan valt de dubbele camera en bijhorende dubbele led-flits meteen op. De grootste van de twee vervult alle taken van een normale smartphonecamera, terwijl de kleinere een eigen functie heeft: dieptezicht.

Door de diepteperceptie van de tweede camera kan de M8 een aantal handige trucjes uithalen met je foto’s als je ze eenmaal genomen hebt. Je kan de foto’s namelijk opnieuw scherpstellen dankzij de dieptedata die de kleinere camera verzameld heeft. Voorwerpen in de voorgrond scherpstellen en de achtergrond vervagen? Geen probleem.

Deze eigenschap wil het vaak artistieke effect van beperkte scherptediepte, waar eigenaars van een spiegelreflexcamera ongetwijfeld bekend mee zijn, softwarematig nabootsen.

Ook het Zoe-systeem van de vorige HTC One is weer van de partij, waardoor de galerij-app automatisch video’s en foto’s groepeert en er een soort diavoorstelling van maakt met ingebouwde thema’s en bijpassende muziek. Leuk, maar het kan het lastig maken om een bepaalde foto te vinden.

De camera-app heeft nog meer ingebouwde filters en mogelijkheden, waaronder de Foregrounder – die speciale effecten toevoegt aan de achtergrond van je foto – en 3D Dimension Plus, waarmee je foto’s een kunstmatig 3D-effect kan meegeven. Je krijgt ook een hele berg shooting-modi, zoals een nachtmodus, HDR, en panoramamodus, en je kan manueel de instellingen aanpassen voor een heleboel features, zoals bijvoorbeeld de witbalans en sluitertijd.

Kort gezegd, de HTC One M8 heeft aan de softwarekant alles om enthousiaste smartphone-amateurfotografen blij te maken. Jammer genoeg wringt daar meteen het schoentje: de eigenlijke camera van de HTC One M8 is veruit zijn zwakste punt. De 4 ‘Ultrapixel’-camera heeft ondanks HTC’s beweringen maar 4 megapixel, wat niet opkan tegen zijn directe concurrenten zoals de GS4, Note 3, of G2, die allemaal een scherpere 13-megapixelsensor meekregen.

Hoewel elke fotograaf je zal zeggen dat het aantal megapixels niet alleen de kwaliteit van je camera bepaalt, wordt bij de nieuwe One al snel duidelijk dat de camera niet geweldig presteert. De kleurweergave en witbalans is meer dan redelijk voor een smartphonecamera, maar zelfs in ideale lichtomstandigheden zijn de details op foto’s simpelweg te zacht. De camera was al een punt van kritiek in de vorige One, en hoewel hij verbeterd is bij de M8, blijft het erg spijtig dat HTC er bij deze opvolger niet meer aandacht aan besteedde.

Zoals alles aan dit toestel reageert de camera wel heerlijk scherp; geen wachttijd tussen shots. Ook de app zelf verdient een pluim: die slaagt erin om zowel uit de weg te blijven als je je wil concentreren op het fotograferen, als om je alle features die je nodig hebt op een handige, coherente manier aan te bieden. 

Laat me wel nuanceren dat de zwakkere camera je niet zal storen als je simpelweg een leuke foto op een feestje of op vakantie wil nemen om op Facebook te gooien, daarvoor doet hij perfect z’n werk. Als je echter nét iets meer uit de camera wil halen, zal de One je waarschijnlijk teleurstellen.

Software

De One M8 draait natuurlijk op de laatste versie van Android, 4.4.2. Je krijgt dus alle voordelen van KitKat bij dit toestel: een cleanere lay-out, een meer volledige integratie met Google-search en snellere performance. Daarbovenop plaatst HTC zijn eigen Sense-schil, die momenteel aan zijn zesde versie toe is.

Doorgewinterde Androidgebruikers mopperen wel eens over de Sense-schil, omdat die zowat elk vertrouwd aspect en icoontje van standaard-Android onder handen neemt, maar persoonlijk vind ik het een geslaagde interface. Het flat ontwerp ziet er clean, modern en overzichtelijk uit. De kleurenpaletten die je kan instellen – een nieuw feature in versie 6 – brengt een subtiele hiërarchie aan in de verschillende apps en instellingen, en de vijf instelbare hoofdschermen werken vlot.

Het meest linkse scherm wordt ingenomen door de ingebouwde nieuwsaggregator, BlinkFeed. Die heeft tegenover de vorige versie ook een fijne make-over gekregen, waardoor hij onder andere niet meer ingesteld staat op de Home-knop en nu ook zelf kanalen en zoektermen kan ingeven. Je kan die functie ook afzetten als je dat wil. BlinkFeed heeft duidelijk goed gekeken naar Flipboard, en hoewel het naar mijn mening niet specifiek beter functioneert dan die app is het fijn om je sociale media-feeds en een aantal nieuwsbronnen in een geïntegreerde lay-out over het scherm te zien rollen.

De M8 heeft, zoals je zou verwachten van een toestel met zijn specificaties, toegang tot alle Google-tools: Gmail, Google+, de Chrome-browser, en Google Drive zitten allemaal voorgeïnstalleerd, net zoals natuurlijk de Google Play Store, Books en News Stand. Ook het nogal futuristische notificatiesysteem Google Now vind je aan boord en kan je bereiken door omhoog te vegen van de onderkant van je scherm.

Over vegen gesproken: HTC heeft een aantal erg handige gebaren toegevoegd in de M8. Je kan je toestel wakker maken met twee tikken op het scherm. Als je het beveiligingsscherm niet aangezet hebt, kan je vervolgens naar rechts vegen om BlinkFeed te openen of naar links om rechtstreeks naar het hoofdscherm gevoerd te worden. Om de camera-app te openen hoef je de telefoon dan weer alleen horizontaal te houden en een van beide kanten van de volumeknop ingedrukt te houden. Het zijn kleine dingen, maar ze maken het bedienen van je toestel wel heel wat aangenamer.

Conclusie

Alles bij elkaar genomen is de HTC One M8 een elegant ontworpen smartphone met een intuïtieve softwareschil, sterke specificaties, en een indrukwekkend 5 inchscherm. Het is in elk opzicht een premium toestel, en al je zoals ik gevoelig bent voor mooi design met veel aandacht voor details – zowel van het toestel als van de software – dan is de One zeker je investering waard. Ook voor wie zijn smartphone graag laat dubbelen als tv of gameconsole is het een waardige speler. Fotografieliefhebbers daarentegen moeten misschien elders hun gading zoeken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business