Reviews

Wiko Highway Star: meer dan voldoende

Voordelen
Mooi en premium design
Amoledscherm
Vlotte werkprestaties
Licht
Nadelen
Erg zwakke grafische prestaties
Matige autofocus
Lancering met verouderde Android
Aanbevolen prijs: €349
Waar te koop?
Totaalscore 8
Termen als octacore doen deze betaalbare Wiko krachtiger lijken dan hij is, maar toch blijft de Highway Star een prima keuze.

Wiko noemt zijn Highway Star 4G een vlaggenschip, maar dat rekt de definitie van het woord net iets te hard. De Highway Star kan geenszins concurreren met de ‘echte’ vlaggenschepen zoals de Samsung Galaxy S6 of de HTC One M9. Dat hoeft ook niet, want de Highway bevindt zich in een lagere prijsklasse. Met een prijskaartje van 349 euro zit de Star recht in het middensegment, en daar presteert het toestel bovenmaats.

Premium gebouwd

De Highway Star is in ieder geval het meest premium toestel van Wiko dat ik tot nog toe onder handen nam. Wiko heeft een uitstekend gamma budgettoestellen die weliswaar meestal waar voor hun geld bieden, maar zelden een designprijs zullen winnen. De strakke behuizing in geborsteld aluminium van de Star staat daar in schril contrast tegenover. Met 123 gram ligt het kleinood bovendien aangenaam in de hand. De ietwat uitstekende 13 megapixel-camera achteraan doet een klein beetje af aan het design, maar niet zoveel als het logo van Wiko zelf. De speelse letters vloeken met de manier waarom het Frans-Chinese merk deze telefoon in de markt wil zetten.

Dualsim of microSD

De Star heeft, net als alle andere Wiko’s, plaats voor twee simkaartjes. Microsim is het formaat van dienst, maar adaptertjes voor wie een nanosim bezit zitten mee in de doos. Voor een SD-kaartje is er in dualsim-modus helaas geen ruimte, zodat je het moet stellen met de 16 GB aan intern geheugen. Van die 16 is er in totaal een kleine 10 vrij om naar believen op te vullen. Heb je maar één simkaart nodig, dan kan je de andere sleuf wel als microSD-slot gebruiken.

Diepe zwarten

De zwarte voorzijde van de smartphone omhult het HD-amoled-scherm. De bezels rondom het scherm zijn niet bepaald dun te noemen, maar in deze prijsklasse zie ik meestal erger. De flinke randen boven- en onderaan het scherm doen denken aan Sony’s designtaal. Het 5 inch-amoledscherm zelf telt 1280 x 720 pixels. Moest dit een echt vlaggenschip zijn, dan was dat te weinig, maar gezien het budget is de resolutie met een pixeldichtheid van 296 ppi hoog genoeg.

Bovendien zorgt de amoledtechnologie voor prachtige levendige kleuren en diepe zwarten die simpelweg onmogelijk zijn met een klassiek LCD-display. Perfect is het scherm niet. Een pixelraster is zichtbaar, zeker aan de contouren van app-icoontjes. Wie er naar zoekt, zal het opmerken, maar ik verwacht niet dat de gemiddelde consument er iets van zal zien. Het geheel is bovendien afgewerkt met het sterke en relatief krasbestendige Gorilla Glass 3.

Verouderd

De telefoon draait Android 4.4.4 KitKat en hoewel dat een degelijke Androidversie is mag Wiko zich schamen. Android Lollipop is intussen al meer dan een half jaar uit en een opvolger is al in de maak. Een nieuwe telefoon op dit moment, zelfs in de middelste prijsklasse, moet Lollipop draaien. Het merk geeft aan dat een update onderweg is, maar dat is slechts een pleister op de wonde voor wie het toestel  nu koopt. Wiko steekt Android in een lichte eigen schil die er leuk uitziet. De kleurrijke ronde icoontjes op een zwarte achtergrond komen dankzij de schermtechnologie helemaal tot hun recht.

De 13 megapixel hoofdcamera presteert naar behoren, maar is niet uitzonderlijk te noemen. De autofocus is niet snel en heeft moeite om te focussen op objecten die relatief dicht bij staan. De frontcamera telt vijf megapixels en heeft een functie om selfies ‘mooier’ te maken door ze af te vlakken, een functie die steeds meer voorkomt.

Adequate prestaties

Op het vlak van prestaties valt er niet te klagen. De 1,5 GHz Cortex-A53 octacoreprocessor doet z’n ding en deze telefoon bolt vlot. Laat je echter niet misleiden door het octacore-label. Wat prestaties betreft ben je aanzienlijk beter af met een quadcore van Qualcomm. Aan de grafische kant kan de Highway Star niet veel op tafel leggen. Wat gamen betreft presteert de Star meer in de lijn van een flink budgettoestel in de plaats van een vlaggenschip.

De 2450 mAh-batterij volstaat om dit toestel van stroom te voorzien. Bij matig gebruik is het zelfs mogelijk om een nachtje opladen over te slaan. Het slimme gebruik van zwarte menu’s in combinatie met het energiezuinige amoledscherm draagt daar toe bij.

Goed, maar niet voor iedereen

De Wiko Highway Star 4G geeft je waar voor je geld. Het middensegment zit vandaag vooral vol toestellen die er beter uitzien dan ze presteren, en daarvan kan je de Highway niet betichten. Dit mooie en vlotte toestel doet wat het moet, zolang je je niet laat inpakken door flashy termen als octacore en vlaggenschip. De Wiko is mooi, licht en bolt vlot, maar verwacht er geen mirakels van. Zeker de smartphonegamer zal hier snel tegen de limieten lopen. Speel je weinig tot geen spelletjes, dan is de Highway Star een erg goede keuze voor een betaalbare premium-telefoon.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business