Reviews

Review Mediamarkt laptop: prijskampioen

Voordelen
Schermkwaliteit
Design
Prestaties gezien het geld
Nadelen
Bouwkwaliteit van vooral het scherm
'Leeg' DVD-station
Autonomie
Aanbevolen prijs: €350
Waar te koop?
Totaalscore 8
Het huismerk van Mediamarkt, PEAQ, maakt zijn intrede in België. Wij gingen met een eerste interessant geprijsde netbook aan de slag en waren bijzonder tevreden, op enkele erg originele schoonheidsfoutjes na.

Over de naamkeuze van PEAQ zijn we het op de redactie oneens, maar ikzelf ben wel te vinden voor het imago dat het merk zich aanmeet. PEAQ bestaat al een tijdje maar de huislaptops van Mediamarkt zijn pas sinds enkele dagen ook in België beschikbaar. Ik ging aan de slag met de PEAQ PNB C1014, Een toestel dat voor amper 350 euro de jouwe wordt. Voor dat geld krijg je een computer die er langs buiten sober en eerder stijlvol uitziet. De laptop is gezien de prijs uiteraard uit plastic vervaardigd, maar de behuizing krijgt de look van een donkere variant op geborsteld aluminium mee. Binnenin zien we zwarte toetsen en een scherm met een zwarte bezel. Eigenlijk oogt de PEAQ erg kwalitatief.

Aansluitingen

Aan de linkerkant vinden we drie usb-poorten waarvan één met het 3.0-label kan uitpakken. Een SD-kaartlezer, ethernet en een HDMI-aansluiting laten hun gezicht ook zien, net zoals de obligatoire 3,5 mm audiojack. Aan de rechterkant worden we blij van een wat op een DVD-station lijkt, maar bij nader inzien gaat het hier om een dummy drive. Anders gezegd: er zit niets in. In het kader van besparing begrijp ik die keuze wel: één chassis voor meerdere laptop is ongetwijfeld goedkoper, maar mooi vind ik het niet.

Het toetsenbord van deze laptop volstaat. Het is niet slecht, maar zeker ook niet goed. De toetsen geven niet echt voldoening bij het intypen. Ze zijn dun en de feedback is beperkt. Dat gezegd zijnde kan je weer aan de prijs denken, en daarmee rekening houdend mag je niet klagen. Het scherm is dan weer wel net iets te dun, zelfs bijna plooibaar. Een laptop bij het scherm oppakken is altijd een slecht idee, maar nooit zo slecht als bij dit toestel. Tot slot voelt de touchpad nogal goedkoop aan. Gebaren zoals scrollen door met twee vingers op en neer te bewegen werken niet altijd meteen, maar ook hier kwam ik op dit prijspunt al slechter tegen.

De binnenkant

Binnenin de laptop steken voornamelijk tablet-ingewanden. Het Intel Celeron N2940-hart klopt aan 1,84 GHz, de grafische capaciteiten komen van de processor en op het vlak van geheugen moeten we tevreden zijn met 2 GB aan RAM. Verrassend genoeg koos Mediamarkt er wel voor om een 64 bits-besturingssysteem op z’n laptop te plaatsen in de plaats van de 32 bit-variant die we meestal zien wanneer het RAM-geheugen onder de 4 GB blijft. Dat het OS bovendien al Windows 10 is, en je dus niet moet upgraden, is een ander pluspunt. De productfoto die je hier zit is dan ook ter illustratie, het toestel in de winkel zal wel degelijk Windows 10 draaien.

Cinebench

Dankzij het 64 bit-besturingssysteem kon ik Cinebench R15 draaien, onze standaard-processorbenchmark. De Celeron klokte af op 95, een te verwachten lage score. De Core M-5y10c die we in Lenovo’s Thinkpad Yoga 11e terugvinden behaalt met een kloksnelheid van 800 MHz net niet het dubbele: 179. Processor en RAM zijn echter niet alles, en dat bewijst deze PEAQ met glans. Mediamarkt maakt zich sterk dat de opslagcapaciteit afkomstig is van een 32 GB SSD, een claim die mijn wenkbrauwen deed fronsen. Onder de 128 GB nemen fabrikanten de term SSD veel losser en krijgen we meestal een eMMC voorgeschoteld. Die veredelde geheugenkaarten zijn beter dan het HDD-alternatief, maar lang niet zo snel als een echte SSD.

Obscure maar geweldige SSD

Tijdens de test bolde de PEAQ echter vlotter dan de hardware met eMMC zou mogen toelaten, en enkele verdere tests onthulden inderdaad een 32 GB SSD onder de motorkap. Vaak zie je zoiets niet. De SSD, die in de hardware-instellingen van de laptop nooit een echte naam krijgt, blijkt afkomstig van het Taiwanese bedrijf Phison. Dat bedrijf heeft de nodige NAND-flash-ervaring en brengt inderdaad SSD’s met een eigen controller op de markt. In de toekomst komen we graag meer te weten over de exacte opbouw van dit ding. Vergeleken met de prestaties van een gewone eMMC zoals je die bijvoorbeeld in de Click Mini van Toshiba terugvindt, doet de SSD van de PEAQ het fenomenaal. De Storage-score van PC Mark 7 bedraagt 2953, de Click strandt op 1136 en Modecoms Freetab haalt nog net 1685.

Dergelijke cijfers vertalen zich in opvallend vlotte prestaties voor wat in essentie een tablet had kunnen zijn. Uiteraard volstaan processor en RAM niet voor het draaien van zware applicaties, maar door het snelle opslagmedium reageert de laptop verrassend gezwind. In dagelijks gebruik, waarbij ik denk aan typen, surfen en multimedia, stelt de PEAQ niet teleur.

Rommel-accu

Ook het gewicht van de laptop blijft binnen te perken, al namen we al lichter onder handen. Helaas slaat de autonomie tegen: 3u13 minuten is bitter weinig voor de Readers Test van Battery Eater. Met de slappe en dus zuinige hardware mag de kaap van 5 uur echt wel gehaald worden, zelfs op dit budget. Dat de batterij bovendien in een verdachte curve ontlaadt, waardoor de autonomievoorspelling matig is, kan ik moeilijk vergeven. Mogelijks ligt het probleem aan ons testtoestel, maar de resultaten suggereren dat er wel erg bespaard is op de accu.

Tijdens het testen kwam ik nog een andere aardigheid tegen. In het apparaatbeheer schuilt één ongekend toestel. Wie zelf aan zijn pc sleutelt of al eens met drivers sukkelt, kent het icoontje, maar van een kant- en klare winkellaptop verwacht je niet dat er ergens een stukje defuncte hardware verstopt zit. Alles werkte verder wel normaal en ik leek geen functies te missen, dus ik klasseer de situatie als vreemd maar niet storend.

Knap scherm

Dat dit toestel grafisch niets voorstelt spreekt voor zich: dergelijke hardware dient niet om te gamen. Ik sta wel versteld van de schermkwaliteit. Fabrikanten durven zelfs vandaag nog laptops voor 500 euro en meer verkopen waarvan de schermresolutie onder de 1920 x 1080 ligt. Deze Peak daarentegen biedt je voor 350 euro een kwalitatief en zacht ogend full hd-scherm. Bovendien is de kijkhoek nagenoeg perfect. Ik vraag me af hoe Mediamarkt dat op dit budget verwezenlijkt heeft en ik neem m’n hoed er voor af.

Kopen?

Is deze eerste PEAQ-laptop nu een koopje? Ja, maar… Ja, want voor dit geld zijn de prestaties erg degelijk en zal je moeilijk een beter 13 inch-scherm vinden. Maar, want zelfs met de knappe SSD is dit geen laptop die nuttig is voor het draaien van iets anders dan de meest standaard-software. Voor dit geld mag je natuurlijk niets anders verwachten.

Wie een simpel toestel zoekt voor mail en surfwerk, een netbook zeg maar, scheurt hier z’n kleren niet. De suggestie van dvd-station en de matige batterij zijn een minpunt, maar zelfs met dat in het achterhoofd kan ik dit toestel met gerust hart aanbevelen.

Alternatieven in deze prijskasse zijn bijvoorbeeld de Pavilion X2 van HP. Dat hybride toestel met kleiner scherm klikt los van het toetsenbord waardoor het in hart en nieren toch meer een tablet is. Bovendien is de eMMC van 64 GB weliswaar groter maar ook trager. Ook de Stream 14 van HP speelt mee in dit domein. In de netbooks van 350 euro, waarbij vormfactor niet mee speelt, koop je met de PEAQ toch het meest responsieve toestel. Moet er meer gebeuren dan surfen, dan geef je natuurlijk best wel wat meer geld uit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business