Reviews

Review Microsoft Surface Pro 4: babystapjes vooruit

Voordelen
Prestaties
Schermkwaliteit en -resolutie
Type Cover typt geweldig
Dun en licht
Uitstekende magneetcontacten voor toetsenbord en pen
Pen is nauwkeuriger dan ooit
Nadelen
Autonomie
Geen substantiële veranderingen tegenover de Pro 3
Aanbevolen prijs: €1.598 (inclusief toetsenbord)
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Surface Pro 4 verschilt niet erg veel van zijn voorganger, maar waar Microsoft zaken veranderde gebeurde dat in de goede zin. Is de Pro 4 dan opnieuw het beste toestel in zijn klasse?

Microsofts Surface Pro 4 is langs de buitenzijde moeilijk te onderscheiden van de Surface Pro 3. De tablet die ook laptop is, of liever laptop die ook tablet is, behoudt de vormfactor van zijn voorganger met de toevoeging van enkele verbeteringen.

Core M & i

Je krijgt dus een uit de kluiten gewassen 12,3 inch tablet met laptop-ingewanden. De succesvolle 4:3 aspectratio, die werken in portretmodus aangenamer maakt, bleef behouden. Aan de achterzijde van de tablet zit een klepje dat je naar believen kan verstellen om de tablet te positioneren. De Pro 4 bestaat in verschillende smaakjes, waarvan de editie met Core M de goedkoopste en ook (letterlijk) de lichtste is met 768 gram. Wij gaan aan de slag met een Core i-variant, en die weegt 20 gram meer.

Aansluitingen

Toch is de Pro 4 is iets dunner dan zijn voorganger en weegt hij met 786 gram een klein beetje minder, al zal je niet meteen veel verschil voelen. Ondanks het slanke formaat is er plaats voor een volwaardige usb 3.0-poort aan de zijkant, alsook een mini DisplayPort om een extern scherm aan te sluiten. Achter de klep achteraan schuilt een sleufje voor een microSD-kaart, en onderaan zitten de contacten voor het optionele dock of het toetsenbord. De stroomtoevoer loopt via een dun sleufje waar net zoals vorig jaar een magnetisch contact in klikt.

Bijna papier

De Pro 4 koop je samen met een uitstekend pennetje dat eveneens zoals vorig jaar perfect in tandem werkt met OneNote. Het dunnere glas van de Surface Pro 4 zorgt er voor dat je met relatief veel vertrouwen op het scherm kan schrijven met de pen (waarbij je hand gerust op het scherm mag rusten) maar pen en papier blijft natuurlijk comfortabeler, ook al beweert Microsoft dat het verschil nog nauwelijks merkbaar is. Zelf zouden we nog niet meteen notities gaan nemen op de Surface 4 Pro, al komt Microsoft dichter dan ooit bij de ideale schrijfervaring.

De bijgevoegde pen is deze keer magnetisch. Je klikt ze aan de zijkant van de tablet waar ze meestal vast blijft zitten, al kan ze wel eens los komen in een rommelige rugzak. Het magnetisch contact is een enorme verbetering tegenover de Surface 3 Pro. Daar mocht je nog je plan trekken met de pen, die bijgevolg eenvoudig kwijt raakte.

Krachtige motor

Binnenin onze Surface schuilde een Intel Core i5-6300U. De zes verraad dat het hier om een processor van de nieuwste generatie gaat. De i5 heeft een kloksnelheid van 2,4 GHz met een verwaarloosbare boost van 100 MHz en dat vertaalt zich in flink wat rekenkracht, niet gewoon voor een tablet, maar voor een draagbare computer tout court.

De i5 krijgt in ons model hulp van 8 GB aan RAM en een 250 GB ssd. Wat rekenkracht betreft kan dit toestel zich meten met de beste laptops en laat het zelfs toestellen met een i7 van de vorige generatie achter zich. Maak je geen zorgen, wat prestaties betreft is de Pro 4 meer nog als de vorige editie een laptopvervanger. Op het draaien van gespecialiseerde software na kunnen we ons niet echt inbeelden waarom je een krachtiger systeem nodig hebt. Gamen lukt langs de andere kant helemaal niet, toch niet als we over moderne 3D-games spreken. De geïntegreerde graphics van Intel gaan er generatie na generatie op voorruit, maar zonder extra grafische kaart blijft het spelen van de nieuwste spellen zoals de recentste Call of Duty of Fallout onmogelijk.

Prestaties onder de loep

Op PC Mark gaat de Surface Pro 4 lopen met een productiviteitsscore van 4.925. Vergelijken we met bijvoorbeeld de i5-5300U in de Dell Latitude E5450, die eveneens 8 GB RAM en een SSD heeft, dan zien we een tastbare prestatiewinst. De Dell strandt immers op 4.436. De vorige Surface Pro stoelde echter op een i5-4300U, nog een generatie ouder dus. Om compabiliteitsredenen  kregen we toen geen betrouwbare PC Mark-scores, maar de HP Elitebook 840 met vrijwel dezelfde specs klokte af op 4.267. Dat vertaalt zich in een gewogen productiviteitswinst van ongeveer 15 procent, al is een benchmarkscore hier meer een indicatie.

Aan de grafische kant zien we de grootst winst. Hier gaat het om bijna een verdubbeling, afgaande op de 3D Mark-scores. De Physics-score, die haar oorsprong in de processorkracht vindt, ligt minder ver uiteen dan de grafische score. De resultaten tonen niet alleen aan hoeveel de Surface Pro 4 het beter doet van zijn voorganger, ze zijn bovendien een mooie illustratie van de kracht van Intels nieuwste cpu-generatie.

Kies verstandig

Vraag je voor je naar de winkel trekt wel even af hoeveel pk’s je echt nodig hebt. Ga je de Surface vooral gebruiken om te mailen, te typen en niet al te zware Excel-sheets te openen, dan is de Core M-variant waarschijnlijk een budgetvriendelijkere optie. Ben je van plan veel tabs te openen voor opzoekwerk, zwaardere bestanden te openen en stevig te multitasken, dan wordt de versie die wij testten meteen een stuk interessanter.

De Surface Pro 4 zit in de markt als laptopvervanger. Een laptop heeft echter een toetsenbord, en voor de vierde keer vertikt Microsoft het om de Type Cover bij de prijs van z’n toestel te rekenen. Reken dus 149,99 euro extra voor het totaalpakket.

Uitstekende typ-ervaring

De Type Cover klikt via een sterk magnetisch slot aan de tablet, en heeft een lichte hellingsgraad wanneer je de Surface 4 Pro als laptop gebruikt. Het toetsenbord mag dan op een Cover zitten, het is beter dan waar de meeste budgetlaptops vandaag mee voor de dag komen. De feel en de nauwkeurigheid van de touchpad die er bij hoort is naar onze mening helemaal buiten categorie.

In laptopvorm is de Surface Pro 4 een plezier om mee te werken. Het toetsenbord en het scherm hebben natuurlijk geen scharnier met weerstand, zodat de 4 Pro in laptopmodus altijd op de klep van het tablet-deel moet rusten. Bij de vorige Surface maakte Microsoft het totaalpakket echter al stevig genoeg om ook op pakweg je schoot te gebruiken, en naar onze mening is dat nog steeds een comfortabele manier van werken.

Autonomie stelt teleur

Het grootste nadeel is zonder twijfel de autonomie: de Pro 4 houdt het net geen zes uur vol. Daarmee scoort deze versie slechter dan de vorige editie, die het meer dan zeven uur uithield. Zelf verkiezen we een iets zwaardere Surface als dat meer batterij en meer autonomie impliceert. Voor een licht en draagbaar toestel gaat de Surface Pro 4 naar onze mening niet lang genoeg mee, en dat is een pijnpunt.

De concurrentie

De Surface-reeks krijgt concurrentie uit verschillende hoeken. Partners van Microsoft, zoals HP, stellen alternatieven ter beschikking maar die kan je eenvoudig zelf één op één vergelijken: het besturingssysteem is identiek dus je gaat gegeven bepaalde prestaties voor de vormfactor die je verkiest. Een korte vergelijking met die ene fruitboer dringt zich wel op.

Apple beconcurreert de Surface langs twee kanten. De vederlichte nieuwe Macbook valt de Surface 4 Pro aan op het laptop-aspect. Overweeg je de Surface vooral omdat je een stijlvolle en lichte laptop wil, dan is de MacBook interessant. Houd er wel rekening mee dat er (vooralsnog) geen Core i-Macbook van de nieuwste generatie bestaat. Je betaalt met 1.449 euro ongeveer evenveel voor een Core M-Macbook als je voor een Core i5-Surface neertelt.

Daar staat dan weer tegenover dat OS X iets minder pk’s nodig heeft. Het grootste nadeel aan de Macbook tegenover de Surface, naast de prijs, is de flexibiliteit. Er is geen tabletmodus maar dat is niets vergeleken met de éne usb-c-poort die zowel voor aansluitingen als voor de stroom dient. De Surface is hier al bij al het meest praktische toestel.

Andere Pro

[related_article id=”174000″]

Langs de andere kant valt Apple Microsoft aan met de iPad Pro. Die tablet wordt eveneens gemarket met een toetsenbord dat je afzonderlijk moet betalen, dus wat dat betreft gaat de vergelijking alvast op. Wat prestaties betreft moet de iPad echter onderdoen voor de Surface (en ieder ander modern Intel Core-toestel) en ook hier is Apples inzending duurder. De iPad Pro is volgens ons wel een betere tablet als de Surface 4 Pro, maar als laptopvervanger speelt dit toestel gewoon niet mee. iOS is veel te beperkt. Wie productief wil zijn met een iPad pro kan zich ongetwijfeld in bochten wringen en enkele successen boeken, maar voor ons blijft iOS in de eerste plaats een mobiel besturingssysteem. Ook hier gaat onze voorkeur naar de Surfaec 4 Pro.

Aangenaam

De conclusie van onze test dit jaar is vrijwel identiek aan de conclusie van vorig jaar. We zien de Surface Pro 4 als een origineel vormgegeven laptop die dubbel dienst doet als tablet, eerder als andersom. Net daarom zijn we opnieuw teleurgesteld dat Microsoft pretendeert dat de Type Cover een accessoire is. Zonder voelt de Surface Pro 4 eigenlijk als een onvolledig product aan.

Zoek je dus een tablet om ook af en toe mee te typen, dan is de Surface Pro 4 niet alleen overkill, er bestaan vooral comfortabelere en meer geschikte tablets. Wie daarentegen op zoek is naar een flexibel productiviteitstoestel met een kleine voetafdruk, is hier aan het juiste adres. Het geheel blijft natuurlijk prijzig, maar in ruil krijg je één van de fijnste Windowstoestellen op de markt. De manier waarop Windows 10 vlekkeloos wisselt tussen tablet- en laptopmodus, en perfect overweg kan met de portredmodus, maakt de ervaring alleen maar aangenamer.

intelmicrosoftsurface pro 4

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen