Reviews

Wiko Wim review: in balans

Voordelen
Degelijke prestaties
Snelle vingerafdrukscanner
Dun
Nadelen
Gemiddelde autonomie
Mindere camera
Aanbevolen prijs: €399
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Wim is het eerste toestel van Wiko in de midrangeklasse. Het Franse bedrijf houdt het hoofd boven water in de prijsklasse, maar krijgt wel af en toe een slok water binnen.

Deze review is onderdeel van onze grote ‘Smartphonegids 2017’ waarin we 45 smartphones hebben getest. Klik hier voor een overzicht van alle midrange smartphones in de test.


Wiko is een Frans smartphonemerk dat bekend staat om zijn budgettoestellen. Met de Wiko Wim gooit het bedrijf het echter over een andere boeg. Kan Wiko onze harten veroveren met zijn eerste midrangetoestel?

Prestaties

De Wim heeft  alle componenten aan boord die je van een toestel in zijn prijsklasse verwacht. De smartphone bevat een Snapdragon 626-SoC, die voorzien is van een octacore-processor. Deze processor wordt bijgestaan door 4 GB RAM en 64 GB opslagruimte die je kan uitbreiden. De Wim bevat verder een batterij met een capaciteit van 3.200 mAh en heeft een AMOLED-scherm met een resolutie van 1.080 bij 1.920 pixels.

De smartphone van Wiko heeft dezelfde system on a chip aan boord als de Motorola Moto Z2 Play (449 euro), wat zich vertaalt in soortgelijke resultaten op benchmarks. De scores van beide toestellen liggen nooit ver uit elkaar, al doet de Moto Z2 Play het meestal net iets beter. De Archos Diamond Alpha kost net als de Wim 399 euro en doet het een stuk beter dan de toestellen van Wiko en Motorola. De smartphone van Archos bevat een Snapdragon 652 die duidelijk krachtiger is.

Desalniettemin doet de Wim het voor zijn prijs verre van slecht. Tijdens mijn testperiode kon ik het toestel nauwelijks op een hapering betrappen. Apps openen vlot en ook video’s worden zonder aarzelen afgespeeld. Bovendien werkt de vingerafdrukscanner erg snel.

 

Design

Over het design van de Wim heb ik een dubbel gevoel. De smartphone is erg dun en ligt goed in de hand. Bovendien zijn de schermranden aan de zijkanten eveneens dun, al zijn de bezels onderaan en bovenaan wel een stuk dikker. Ook ziet de groene tint van de Deep Bleen-versie er erg mooi uit.

Jammer genoeg heeft de Wim een glanzende, kunststoffen achterkant. Iedere aanraking heeft onmiddellijk vieze vegen tot gevolg. Persoonlijk had ik liever een matte achterkant gehad, waarop vingerafdrukken doorgaans minder hard opvallen. De volume- en startknoppen hadden bovendien minder wiebelig mogen zijn.

Wiko heeft ervoor gekozen om de startknop en volumeknoppen aan weerszijden van het toestel te plaatsen. Dat heeft als voordeel dat je je niet zo gemakkelijk vergist tussen de knoppen, maar vergt wel enige gewenning. De startknop is naar mijn mening ook wat te laag geplaatst. Wanneer ik de smartphone op een normale manier vasthoudt, kan ik de volumeknoppen perfect met mijn wijs- en middelvinger indrukken. De startknop ligt dan echter een stuk lager dan het topje van mijn duim.

De Wiko Wim is één van de weinige midrangetoestellen met een dubbele camera achteraan.

Batterij

Zoals eerder aangehaald heeft de Wiko Wim een batterij met een capaciteit van 3.200 mAh. Dat ligt lichtjes bovenaan het gemiddelde van wat we in deze prijsklasse zien. Desondanks is de autonomie van de Wim niet spectaculair. Op de PC Mark 1.0 Battery-test houdt het toestel het 8 uur en 38 minuten vol, wat een gemiddelde tijd is. De HTC One A9S (349 euro) houdt het al na 6 uur en 8 minuten voor bekeken, terwijl de Samsung Galaxy A5 (429,99 euro) een tijd van 10 uur en 15 minuten haalt.

Zelfs wanneer ik de smartphone als gps gebruik, kom ik de dag door. Twee dagen intens gebruik, zit er bij de Wim echter niet in. Gezien de beperkte dikte van het toestel is de autonomie van de Wim zeker niet slecht.

Camera

De Wiko Wim is één van de weinige midrangetoestellen met een dubbele camera achteraan. De ene lens detecteert de kleuren in de omgeving, terwijl de andere lens zwart-witbeelden maakt. Een zwart-witcamera kan meer licht absorberen en ziet daardoor meer details. Door de gekleurde en zwart-witbeelden te combineren, krijg je daarom in theorie een gedetailleerde foto met de juiste kleuren.

Bij goede lichtomstandigheden krijg je inderdaad mooie en scherpe foto’s. Jammer genoeg sluipt er in beelden met minder licht al snel veel ruis. De Wim scoort op dat vlak beduidend slechter dan concurrerende toestellen met een soortgelijke prijs.

Conclusie

De Wiko Wim is een leuk toestel dat op zowat alle vlakken behoorlijk scoort. Het dunne uiterlijk van de smartphone valt in de smaak en ook de prestaties van het toestel zijn goed. Bovendien levert Wiko zijn toestel met erg weinig voorgeïnstalleerde apps, waardoor er standaard relatief weinig van de opslagruimte wordt opgebruikt. Hier staat jammer genoeg tegenover dat de autonomie van de Wim gemiddeld is en dat de camera niet al te best presteert bij mindere lichtomstandigheden. De Wiko Wim is voor zijn prijskaartje een interessant toestel. Naar gelang wat voor jou het belangrijkst is, zal een andere smartphone in deze prijsklasse echter beter bij jou passen.


Benieuwd hoe de Wiko Wim presteert tegenover de concurrentie? Download nu onze ‘Smartphonegids 2017’ voor een uitgebreid overzicht van specificaties en testresultaten.

[whitepaper title=”Smartphonegids 2017: kies de telefoon die bij je past” thumb_url=”https://cdn.techpulse.be/2017/12/smartphonegids_300.jpg” download_url=”https://www.pages02.net/minocmediaservices/download/20171214_techpulse_smartphones”]  [/whitepaper]

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business