Reviews

Review ASUS ZenBook S UX391U: plezier én prestaties voor onderweg

Voordelen
Dun en draagbaar design
Meegeleverde hub én sleeve
Batterijduur
Prestaties
Nadelen
Coil whine
Light bleed
Vingerafdrukgevoelig
Aanbevolen prijs: €1249
Waar te koop?
Totaalscore 8
Ultradraagbare laptops die er goed uitzien, lang meegaan, sterke prestaties kunnen leveren er dan ook nog eens in slagen om betaalbaar te blijven, het blijft een moeilijke categorie. Kan de Asus Zenbook S zich onderscheiden? We zochten het voor u uit.

Ultradraagbare laptops die er goed uitzien, lang meegaan, sterke prestaties kunnen leveren er dan ook nog eens in slagen om betaalbaar te blijven, het blijft een moeilijke categorie. Toch hebben we de voorbije jaren heel wat merken hun eigen insteek zien gegeven aan dit type laptops. Denk maar aan Dell met de XPS 13 of de HP Spectre 13 en meer recentelijk de Huawei Matebook X en nieuwe MacBook Air. Concurrentie genoeg met andere woorden in het segment van de 13-inch laptops. Kan de Asus Zenbook S zich onderscheiden? We zochten het voor u uit.

Veel concurrentie

Wanneer je maar 13,3 inch hebt om jezelf uniek te maken, is er niet heel veel dat je als fabrikant kan doen met een rechthoekige laptop. Toch is ASUS daar aardig in geslaagd en dat komt dan vooral door de ErgoLift-scharnier van het toestel. Deze heeft naast een uniek uiterlijk ook verschillende praktische functies. Zo zal je snel merken dat het toetsenbord van de Zenbook S in een hoek van 5,5 graden komt te staan als je hem opent, net zoals bij de Microsoft Surface Pro. Het lijkt misschien niet veel, maar deze kleine helling zorgt voor zeer aangename type-ervaring. Dankzij twee rubberen voetjes aan de onderkant van het deksel moet je je ook geen zorgen maken dat de laptop plots verschuift, al zal je bij een ongelijk oppervlak wel sneller stabiliteitsproblemen krijgen dan met een vlak toestel. Ook als je de Zenbook S in de zetel gebruikt, is het daarom even wennen. Een voordeel is echter dat de opgebouwde warmte makkelijker kan ontsnappen via de onderkant van het toestel.

Voor de rest ziet de Zenbook S er heel elegant uit. Het deksel bestaat uit gesponnen metaal dat volgens ASUS in 40 stappen wordt afgewerkt en zorgt voor de luxueuze uitstraling van het toestel, dat trouwens verkrijgbaar is in diepzeeblauw en rozenbladroze, telkens afgewerkt met roségouden accenten. Heel netjes allemaal, hoewel de diepzeeblauwe versie die wij konden testen wel enorm vingerafdrukgevoelig is, wat natuurlijk niet netjes oogt tijdens een vergadering. Het gebied rond het (verlichte) toetsenbord heeft een matte afwerking, waardoor dat probleem beperkt blijft. ASUS levert bovendien een doekje mee én voorziet een sleeve zodat je toestel ook van krassen bespaart blijft.

Aan de zijkanten vinden vinden we een hoofdtelefoonaansluiting en drie USB-C-poorten terug, waarvan twee met Thunderbolt 3 ondersteuning (goed om je toestel op te laden). Lastig, zou je denken, omdat je nog wel wat oude usb-apparaten hebt liggen, maar ook daar voorziet ASUS in een oplossing via de meegeleverde hub met klassieke usb-, HDMI- en DCIN-poort (USB-C, om je lader aan te sluiten). Zo’n toevoeging kan ik alleen maar aanmoedigen, het zou leuk zijn als meer fabrikanten zo doordacht waren. Het ontbreken van grote poorten draagt ongetwijfeld ook bij tot het ultradunne design van slechts 12,9 mm en in totaal weegt de ZenBook S trouwens amper 1 kilogram.

De ZenBook S heeft best nog wat schermranden, zeker in vergelijking met de Matebook X, maar overdreven groot zijn ze absoluut niet. Wij testten een model met een mat FullHD beeldscherm en waren heel tevreden over de visuele prestaties ervan. De helderheid is meer dan voldoende en de meegeleverde Splendid software laat kleine aanpassingen toe, zoals een blauwlichtfilter. Wel merkten we onderaan aan de rand het scherm wat backlight bleed op (witte lichtplekken), wat helaas een veelvoorkomend probleem is bij LCD-schermen.

Klein maar fijn

Met zijn Intel Core i7-8550U processor en 16 GB RAM-geheugen kan de ZenBook S ook zware taken aan en is multitasking absoluut geen probleem. De SSD (in ons geval van 512 GB) biedt voldoende ruimte en zorgt ervoor dat al je programma’s razendsnel laden. Een volledige dag werk zal je waarschijnlijk niet uit de Zenbook S krijgen zonder bij te laden, maar het komt aardig dicht in de buurt. ASUS adverteert 12,5 uur batterijduur, maar in de praktijk is dit eerder 8 uur bij eenvoudige zaken zoals het surfen op internet. Naar mijn mening is dit zeker voldoende. Het helpt trouwens dat Asus een quick charge functie voorzien heeft waarmee je tot 60 procent kan opladen in 49 minuten.

Een enkel pijnpunt dat invloed heeft op mijn positieve ervaring met de Asus ZenBook S is de bijna continu aanwezige coil whine, een irritant elektronisch geluid dat ontstaat door stroom die zich door componenten beweegt. Waar het geluid juist vandaan kwam, konden we niet bepalen. Het was duidelijk minder met de Quiet Fan-optie aan, maar die functie beperkt de prestaties van het toestel tot slechts een fractie van het volledige vermogen en het is dus niet aan te raden om dit als oplossing te gebruiken. In veel gevallen hangt coil whine af van apparaat tot apparaat en het probleem kan dus ook bij dit specifieke toestel gelegen hebben. Hoe gevoelig je hieraan bent, hangt af van persoon tot persoon. Voor mezelf zou het alvast een reden zijn om het toestel in te ruilen.

Het verdict

Ondanks de coil whine is de ASUS ZenBook S een geweldig toestel. Het is vederlicht en past eenvoudig in een rugzak of handtas zonder dat je zelfs nog maar merkt dat hij erin zit. Het is een krachtige laptop die je toelaat om onderweg die zaken te doen waar je anders een desktop voor zou gebruiken. Bovendien zitten al die prestaties in een wel heel dun en elegant design, dat meerdere toeschouwers jaloers gaat maken.

asusZenBook S

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren