Reviews

Garmin Vivoactive 3 Music: Straalt vertrouwen uit

Voordelen
Uitstekende batterijduur
Accuraat touchscreen
Uitgebreid online dashboard
Always-on display
Nadelen
Design rijmt niet met prijskaartje
Beeldkwaliteit
Verouderde Connect-app
Aanbevolen prijs: €299,99
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Garmin Vivoactive 3 is niet de mooiste activity tracker die ik reeds heb gedragen, maar het is wel de activity tracker die het meeste vertrouwen uitstraalt.

Eindelijk. Eindelijk is er een activity tracker die ik effectief kan vertrouwen in plaats van het gewoon te zien als een leuk hebbeding. De activity tracker van Garmin ziet en voelt er zo niet uit, maar de Vivoactive 3 is door en door een professioneel apparaat van hoge kwaliteit. Hij is dik (sorry), bestaat uit plastic (zit wel comfortabel) en het scherm heeft een erbarmelijke beeldkwaliteit (maar reageert wel goed). Genoeg redenen voor mij om een apparaat af te schrijven in plaats van het dag en nacht (letterlijk) aan mijn pols te laten hangen, maar ik ben verliefd geworden op de magie die onder de wijzerplaat gebeurt.

Te vaak gebeurt het nog bij smartwatches en activity trackers dat ze niet doen wat jij ervan vraagt. Notificaties worden niet getoond, verborgen instellingen die met elkaar conflicteren, onnauwkeurige tracking… De Vivoactive 3 doet uit de doos al precies wat je wil. Hij toont notificaties op je pols en begint met het verzamelen van een schat van informatie over je leven. Je hartslag doorheen de dag, stressniveau, hoeveel je geslapen hebt en zoveel meer. Al die informatie is te vinden in de Connect-app, maar die is helaas ook niet al te mooi en ook niet geweldig overzichtelijk. Gelukkig is er ook het dashboard via de website en dat is waar de Garmin voor mij zich echt van zijn beste kant toont.

Design

Wanneer je de Vivoactive 3 uit de doos haalt, tref je een horloge aan dat er in eerste instantie goedkoop uitziet. Het design rijmt dus niet volledig met het prijskaartje. Het is dan ook jammer dat de Music-reeks niet beschikbaar is in staal of leisteen (in tegenstelling tot de reguliere Vivoactive 3). Toch merk je al snel hoe comfortabel de horloge is om te dragen. Het horloge en bandje is zodanig licht dat je er nauwelijks wat van merkt. Daarmee richt Garmin zich dus rechtstreeks tot de echte sporters in plaats van de zondagsporters die tijdens elke andere weekdag een mooi fashion statement willen. Dat betekent echter niet dat je er goed aan doet door het horloge nooit meer uit te doen. Rust is belangrijk voor je huid en na enkele dagen ononderbroken gebruik kreeg ik dan ook een rode streep op mijn pols.

Het horloge heeft slechts één fysieke knop. Deze wordt gebruikt voor het starten en stoppen van timers en activiteiten zodat je niet per ongeluk een activiteit vroegtijdig stopzet. Verder zijn er niet meteen spannende onderdelen aan het apparaat, behalve de horlogebandjes die heel makkelijk te wisselen zijn. Je dient enkel met je vingernagel aan een hendeltje te trekken om het bandje los te maken, geen speciale apparatuur vereist.

Ik vermeldde het eerder al, maar de beeldkwaliteit moet echt beter. Zelfs vanop een halve meter afstand zie je de kartelranden van cijfers. Tijdens het sporten heb je daar echter niet al te veel last van en wellicht ga je ook geen boeken lezen op je smartwatch. Toch verwacht je voor deze prijs een apparaat dat door en door goed is op eender welk vlak.

Batterij

De batterij is daarentegen wel van topklasse. Met een volgeladen batterij kom je zowat de week rond. Hoe lang je doet met de batterij, is echter ook sterk afhankelijk van de GPS-activiteiten. Wanneer je sport en de ingebouwde GPS gebruikt, trek je de batterij een stuk sneller leeg, zeker wanneer je ondertussen ook nog eens muziek gaat luisteren. Desalniettemin is de batterijduur lovenswaardig, zeker met het always-on display. De Vivoactive beschikt wel over een eigen oplaadkabel, net zoals Fitbit. Het verliezen van deze kabel, betekent dus dat je een nieuwe Garmin-kabel moet kopen.

Muziek

Uiteindelijk koop je de Vivoactive 3 Music omdat je behoefte hebt aan het opslaan van muziek op je horloge. Hoe werkt dat? Wel je kan natuurlijk je MP3’tjes op het toestel gooien via de computersoftware, maar wie heeft er nu nog muziekbestanden? We leven in nieuwe tijden en die worden nu eenmaal gedomineerd door Spotify. Even de Spotify-app downloaden via de Connect-app, inloggen en vervolgens heb je toegang tot al je afspeellijsten. Even een afspeellijst aanklikken en hij wordt gedownload naar je horloge. Dankzij de toevoeging van podcasts aan Spotify, kan je nu ook je favoriete podcasts synchroniseren met je horloge. Tot slot nog even een bluetooth-headset verbinden en de muziek weerklinkt al snel in je oren. Tijdens je volgende loopsessie kan je dus gewoon je telefoon thuislaten (doe dat maar, het is bevrijdend!).

Muziek of podcasts downloaden via Spotify is zo gebeurd.

Navigatie

Ha, dit is een dubbelzinnige titel want ik kan het zowel hebben over de échte navigatie via GPS of hoe je navigeert door de verschillende schermen van het toestel. Ik ga het hebben over beide. Allereerst heb je de wijzerplaat die je volledig naar believen kan aanpassen. Bij veel wijzerplaten kan je namelijk zelf kiezen welke statistieken je wil zien. Via de app kan je ook tal van andere wijzerplaten downloaden. Ik gebruikte bijvoorbeeld een minimalistische wijzerplaat met een grote tijdsaanduiding. Verder is het navigeren door de verschillende detailschermen heel eenvoudig. Door naar boven of naar beneden te vegen, blader je naar verschillende widgets: muziek, hartslag, notificaties, weer… Via de Connect-app stel je makkelijk de volgorde van die widgets in. Om een activiteit te starten, druk je op de kroon. Vervolgens krijg je een lijst van activiteiten waar je er eentje uit kan kiezen. Even bevestigen door nogmaals de kroon in te duwen en je kan beginnen hardlopen, zwemmen (het toestel is waterdicht, geen nood), fietsen, etc. Dankzij de GPS, krijg je achteraf een uitgebreide en accurate weergave van het afgelegde traject.

De ingebouwde GPS en Spotify-synchronisatie maken je telefoon overbodig tijdens het sporten.

Conclusie

De Vivoactive 3 Music is een activity tracker pur sang. Dankzij de ondersteuning met Spotify haal je snel wat nieuwe muziek of podcasts binnen en na enkele tellen kan je de deur uit terwijl je je telefoon thuis laat liggen, de ingebouwde GPS doet al het werk. Een activity tracker pur sang, betekent ook dat dit niet je zakelijke smartwatch of “fashion statement” gaat worden, daar leent het design zich simpelweg niet voor. Wil je echter in alle comfort kunnen sporten en accurate gegeven van die activiteiten registreren, dan wordt de Vivoactive 3 Music je favoriete sportmaatje.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business