Reviews

Kobo Forma e-reader review: Lichtgewicht met premium prijs

Voordelen
Scherpte en contrast display
Helderheid
Waterbestendig
Nadelen
Knoppen
Rubberen behuizing
Aanbevolen prijs: €280
Waar te koop?
Totaalscore 7
Wie niet graag een boek van duizend pagina’s met zich meesleept, opteert al snel voor een lichte e-reader waarop 1000 boeken passen. De Kobo Forma is er zo een, maar is het de juiste?

Ik moest even graven in mijn mailbox om na te gaan hoe lang ik al een e-reader gebruik en dat blijkt al sinds 2011 te zijn. Tot op vandaag gebruik ik nog steeds mijn eerste generatie Kindle, die ik toen voor 130 euro aankocht. Prijs-kwaliteit was dit met andere woorden zeker in orde, maar de lokroep van nieuwe generaties e-readers wordt toch steeds luider. Reden genoeg om even te kijken welke andere merken er op de markt aanwezig zijn. Rakuten Kobo is er daar een van, een Canadees bedrijf met Japanse banden dat in België en Nederland via Bol.com zijn e-readers en e-bookdiensten aan de man brengt. Hun laatste nieuw toestel is de Kobo Forma, een waterdichte e-reader met een 8-inch (20,32 centimeter) Carta E-ink-scherm, een hoge resolutie van 1920 x 1440 en 300 dpi en 8 GB opslagruimte.

Geen standaardontwerp

De Forma sprak me onmiddellijk aan door zijn ontwerp, want tot nu toe was ik een traditionele rechthoekige e-reader gewendmet knoppen aan beide kanten en deze e-reader heeft een gebogen grip aan de rechterkant, met daarop twee navigatieknoppen om vooruit en achteruit te bladeren. En als ik rechterkant zeg, dan bedoel ik eigenlijk de linkerkant, of onderkant, of zelfs de bovenkant als je dat zou willen, want je kan de Kobo Forma naar eigen voorkeur draaien terwijl het scherm automatisch wisselt tussen portret- en landschapmodus. Of dit een meerwaarde is? Absoluut, lezen in landschapmodus is verrassend handig. Persoonlijk vond ik het wel vervelend dat je het toestel niet snel van hand kan wisselen zonder het te draaien. Het scherm past zich wel snel aan, maar het haalt je nog steeds even uit je verhaal. Je kan natuurlijk ook gewoon swipen om van pagina te veranderen, maar dan zit het gewicht van de grip wel aan de verkeerde kant. Niet dat het toestel met zijn 190 gram echt veel weegt, integendeel zelfs, je merkt amper dat je hem bijhebt, maar hij is nu eenmaal zwaarder aan één kant. Een tweede minpuntje aan de gebogen grip is dat hij het net iets lastiger maakt om de e-reader makkelijk op te bergen, omdat hij niet zomaar in je rugzak schuift en dat ondanks zijn superdunne design van 0,8 centimeter.

Het toestel aanzetten doe je met een knop op de grip en hier valt helaas weinig goeds over te zeggen. Bij het indrukken ontbreekt immers elke vorm van feedback zodat je nooit weet of je hard genoeg hebt gedrukt tot op het moment dat er iets (of niets) op je scherm verschijnt. Zeker bij het inschakelen van het toestel zorgde dit voor frustratie, want het duurt even voor de Forma tot leven komt.

Nu goed, eens de e-reader aanspringt, ben je dat al vergeten. Het scherm is immers enorm helder en tekst wordt bijzonder scherp weergegeven. Meteen wordt ook het grote verschil tussen de Kobo Forma en mijn acht jaar oude Kindle duidelijk en dat zit hem in de achtergrondverlichting. Zo kan je de helderheid van de Kobo Forma aanpassen en daarbovenop heb je ook nog een instelling voor natuurlijk licht. Het idee hierachter is dat je ‘s avonds voor het slapengaan minder met blauw licht krijgt af te rekenen. Het scherm krijgt op dat moment immers een zachtere, oranje tint. Je kan zelfs je bedtijd instellen en de Forma past zich dan automatisch aan. Het 8-inch-scherm is trouwens groter dan dat van de meeste e-readers momenteel op de markt en dat leent zich voor een hoop persoonlijke instellingen op het vlak van lettertypes (we telden er 12) en lettergrootte, regelafstand en marges.

Waar je ook bent, de Kobo Forma is het ideale gezelschap.

Navigatie

Op het vlak van de gebruikersinterface scoort de Kobo Forma bovengemiddeld. Het thuisscherm geeft je een duidelijk overzicht van je bibliotheek en de mogelijkheid om te zoeken op auteur of zelf verzamelingen aan te leggen. Wie een Kobo Plus Lezen abonnement heeft kan ook meteen boeken aan zijn e-reader toevoegen via wifi. Ondersteuning voor luisterboeken vind je op geen enkele Kobo terug en dus ook niet op deze Forma. Met de lancering van het nieuwe Kobo Plus Luisteren abonnement is dit wel jammer, maar een smartphone werkt natuurlijk ook. Ben je aan een boek bezig, dan krijg je op het thuisscherm ook te zien hoe lang het nog duurt voor je boek uit is. Deze functie zal zeker geapprecieerd worden door velen, maar voor mij hoeft dit allemaal niet zo zichtbaar te zijn, net zoals de statistieken die je tijdens het lezen kan raadplegen, waaronder de tijd per hoofdstuk.

Navigeren tijdens het lezen kan je op verschillende manieren doen. Eerst en vooral kan je de knoppen op de grip gebruiken, maar de dunne balkjes voelen nogal goedkoop aan en zorgen niet voor de beste ervaring. Door pagina’s swipen is de meest elegante oplossing, maar je kan ook rechts of links op het scherm tikken om vooruit en achteruit te bladeren. Naar mijn mening werkt de combinatie van tikken om verder te gaan en swipen om terug te gaan het fijnst, omdat dit met een enkele hand kan.

Kobo Forma: het verdict

Het is moeilijk om een e-reader van dit prijsniveau aan te raden. De ergonomische grip van de Kobo Forma is een duidelijke plus ten opzichte van andere e-readers en het scherm leest dankzij zijn grootte en contrast enorm aangenaam. Zijn lichte gewicht is eveneens een voordeel, maar tegelijkertijd voelt de Kobo Forma niet altijd even premium aan als zijn prijskaartje, vooral door de teleurstellende knoppen en rubberen behuizing.

e-readerKobo Formaontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen