Reviews

EPOS H3PRO Hybrid review: luisteren naar PC én smartphone tegelijk

EPOS H3PRO Hybrid gaming headset
Voordelen
Draadloos luisteren op PC dankzij dongle
Uitstekende audiokwaliteit
Zeer comfortabel
Nadelen
ANC niet van het hoogste niveau
Pro-prijs zonder veel extra's
Aanbevolen prijs: €279
Waar te koop?
Totaalscore 8
Met de H3PRO Hybrid voegt audioproducent EPOS active noise cancellation en draadloos luisterplezier toe aan de eerder gelanceerde H3 Hybrid, maar is de gaming headset zijn hoger prijskaartje waard?

In september reviewden we de EPOS H3 Hybrid al, een gaming headset die we toen al prezen voor zijn audiokwaliteit en connectiviteit, met de mogelijkheid om tot twee audiosignalen tegelijk te beluisteren door de combinatie van bluetooth en usb. We haalden toen ook aan dat we niet meteen een reden zagen waarom het om een bedrade headset ging en dat een dongle een enorm verbetering zou zijn. Dat is nu net waar de H3Pro Hybrid het verschil maakt en EPOS heeft meteen ook nog ANC toegevoegd om het prijskaartje van 279 euro (maar liefst 100 euro meer) toch wat makkelijker verteerbaar te maken. 

Ontwerp

Wat het ontwerp betreft kunnen we snel een besluit vormen, want de EPOS H3PRO Hybrid is een exacte kopie van zijn bedrade broertje en dat tot in de kleinste details. Het ontwerp heeft daarom ook aardig wat weg van de H6PRO Open en Closed, die EPOS vorige maand lanceerde. Op zich geen probleem, want we waren steeds tevreden met het comfort en haalden als enige minpunt de (hoogwaardig dat wel) plastic behuizing aan. 

EPOS H3PRO Hybrid gaming headset

Verder is de H3PRO deze keer enkel beschikbaar in donkerblauw, waar je eerder de keuze had tussen Onyx Black en Ghost White. Een licht beperkende keuze, want je zou verwachten dat het Pro-model net meer kleuren beschikbaar zou hebben. 

Een laatste verschil is de aanwezigheid van een ANC-schakelaar net onder de bluetooth knop. Deze functionaliteit vinden we niet vaak terug op gaming headsets, maar we zijn ook niet helemaal overtuigd van de voordelen ervan. De H3PRO Hybrid zorgt standaard al voor aardig wat passieve ruisonderdrukking en de impact van ANC is bijgevolg niet zo heel groot. Zo hoorden we het gezoem van onze computer nog steeds met de functie aan, al zij het iets meer gedempt en ook het getokkel van collega’s op hun toetsenbord kwam nog steeds even duidelijk door. Mogelijk zijn we hier wat verwend in, want recent testten we verschillende high-end hoofdtelefoons en draadloze oortjes, zoals de Sony WH-1000XM4 en WF-1000XM4 die ANC als een van de belangrijkste verkoopargumenten hebben. 

Dubbele audiokanalen

We hadden het eerder al over draadloos luisteren, dat mogelijk is gemaakt door de dongle die bij dit Pro-model meegeleverd komt. De H3 Hybrid kon je natuurlijk ook via bluetooth met je computer verbinden, maar dan ontbrak het je wel aan de low-latency functionaliteit die je hier hebt. Ideaal voor gamers uiteraard en we appreciëren het absoluut, net als eerder dit jaar bij de EPOS GTW 270 Hybrid draadloze oortjes al het geval was. 

EPOS H3PRO Hybrid gaming headset
Verwijder je de microfoon, dan kan je het zwarte rondje gebruiken om het gat op te vullen.

Het hybride element van de H3PRO Hybrid kunnen we net als bij zijn voorganger ook enorm smaken. Het is zeer aangenaam om thuis of op kantoor aan te komen, je headset en computer aan te zetten en meteen ook verbinding te hebben met je smartphone. Speel je liever op console, dan kan je bluetooth gebruiken voor de Nintendo Switch en met de dongle of via de meegeleverde consolekabel verbinden met je PlayStation of Xbox. Eén vervelend probleem dat we tegenkwamen bij het gebruiken van deze functionaliteit is dat er niet altijd correct verbinding gemaakt wordt met de dongle. Staat je computer aan en ben je verbonden met je smartphone maar moet je de PC herstarten, dan zal je geen audio doorkrijgen tot je de headset opnieuw start. Soms lukte het ons om in Windows van audiobron te wisselen en weer terug naar de dongle, maar consistent was deze oplossing niet. Gebruikten we enkel de dongle dan was er geen probleem. 

EPOS H3PRO Hybrid gaming headset

Audiokwaliteit EPOS H3PRO Hybrid

Ook hier vallen we opnieuw in herhaling en raden we je aan om onze review van de H3 Hybrid te lezen voor meer details. Voor een Pro-model zou je een nog hogere audiokwaliteit verwachten, maar in dit geval hebben beide modellen exact dezelfde specificaties. Niet dat het geluid van de headset niet goed is, integendeel, maar we hadden graag gezien dat EPOS het uitstekende geluid nog wat beter had gemaakt. Daar staat het merk nu eenmaal voor bekend. 

EPOS H3PRO Hybrid gaming headset

Vergeet zeker ook geen gebruik te maken van de EPOS Gaming Suite, die je toegang geeft tot 7.1 audio via de dongle of draad, audiopresets en zaken zoals noise gate en side tone.. De headset werd in ons geval niet altijd meteen gedetecteerd, maar even scannen was meestal voldoende.   

Wat de batterijduur betreft kan je zo’n 30 uur luisteren met de dongle of tot 38 uur via bluetooth. Dat is ruim voldoende, al kan het voorkomen dat je vergeet om de headset uit te schakelen. Omdat er geen visuele indicator is dat hij aan staat, merk je dat ook niet meteen. Een extra LED-lampje, dat al dan niet aan- of uit te zetten is via Gaming Suite had handig geweest.

EPOS H3PRO Hybrid gaming headset

Eindoordeel: EPOS H3PRO Hybrid

Is de H3PRO Hybrid zijn hoge prijskaartje waard? Het is moeilijk om om daar volwaardig “Ja!” op te antwoorden. Voor 100 euro meer dan de 179 euro van de H3 Hybrid krijg je immers niet veel meer extra dan aanvaardbare ANC en volledig draadloze functionaliteit. Dit prijspunt brengt de headset in de buurt van concurrenten zoals de Corsair Virtuoso Wireless RGB XT, die toch net wat meer te bieden heeft op het vlak van ontwerp en simpele maar nuttige extra’s heeft zoals auto-off, een case en RGB-verlichting. Is dubbele connectiviteit echter een van de belangrijkste elementen tijdens jouw zoektocht naar een nieuwe gaming headset, dan is de H3PRO Hybrid de beste keuze, terwijl de H3 Hybrid prijs/kwaliteit dan weer het interessantste model is. 

De EPOS H3PRO Hybrid is voorlopig enkel bij EPOS te koop, maar andere modellen zijn al wel beschikbaar bij Coolblue.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business