Reviews

Lenovo ThinkPad Z16 review: prijzige snelheidsduivel

thinkpad z16
Voordelen
Knap aluminium frame
Prachtig oleddisplay
16 inch is prettig
Razendsnelle chip en RAM
Goede batterijduur
Nadelen
Mist HDMI en USB-A
Kan te warm worden op oude BIOS-versie
Stevig prijskaartje
Aanbevolen prijs: €2.794 - €3.887
Waar te koop?

Lenovo ThinkPad Z16 6950H Notebook 40,6 cm (16 ) Touchscreen WQUXGA AMD Ryzen© 9 PRO 32 GB LPDDR5-

Last Amazon price update was: 15 april 2024 22:57 22:57
Totaalscore 8
Een ThinkPad-laptop met een AMD-CPU? Dat is een combinatie die we al een tijdje niet meer zagen. De AMD Ryzen 9 Pro-chipset moet het juiste evenwicht vinden tussen performance voor vlotte productiviteit en een goede batterijduur.

Opvallend is de schermdiagonaal van 16 inch. Terwijl de meeste laptops tegenwoordig tussen de 11 en 15 inch zitten (deze ThinkPad bestaat ook als 13-incher), kiest Lenovo hier dus voor een maatje meer. Als je onderweg comfortabel wil werken of je laptop als tweede beeldscherm gebruikt naast je hoofdmonitor, dan is dat een plus. Ook het toetsenbord krijgt zo wat meer ademruimte. Bovendien past de ThinkPad Z16 ook nog gewoon in je rugzak.

Design

Volgens Lenovo is het chassis volledig uit aluminium vervaardigd. Dat klopt grotendeels, met uitzondering van de plastic onderkant en de omkadering van het (mors-bestendige) toetsenbord en het touchpad. De laptop voelt bijzonder robuust en tegelijk is hij met zijn 1,95 kg zeker nog handzaam genoeg. Dat is lichter dan de meeste, grotere laptops. Het is natuurlijk smaakgevoelig, maar wij worden wel blij van de styling van deze ThinkPad Z16. Een leuk detail is de vertrouwde rode joystick middenin het toetsenbord, waarmee je de muis kan bedienen. Als je geen touchpad-fan bent, dan werkt dat prima als alternatief. Het touchpad moet het zonder fysieke knoppen doen en afhankelijk van je gewoontes, kan dat wennen zijn.

De aluminium notch boven de schermrand is best groot, zodat je niet altijd je twee handen nodig hebt om het deksel te openen. De binnenkant van de notch herbergt de webcam, die netjes weggewerkt zit, zonder dat hij kwetsbaar wordt. De randen van de laptop worden er ook niet dikker door en zo zien we het graag. Lenovo koos er wel voor om de power-knop aan de rechterzijde van de laptop te voorzien, net naast het simkaartslot. We zijn ook minder te spreken over de beschikbare poorten. Zo missen we USB-A en HDMI. Aan de linkerzijde zitten twee USB-C-poorten (waarvan eentje voor de oplader) en een SD-kaartslot. Rechts zit nog een derde USB-C-poort, een hoofdtelefoonaansluiting en een Kensington-securityslot.

Display

Als je de klep opent, word je begroet door een oledpaneel (WQUXGA) met een knappe resolutie van 3840 x 2400 pixels (in combinatie met de AMD Ryzen 9 Pro-chipset in ons testmodel). De twee andere uitvoeringen (met respectievelijk een AMD Ryzen 5- en 7-chip) moeten het stellen met een IPS-paneel (1920 x 1200 pixels). Ook die laatste zijn zeker voldoende en ook daar komt er voor Windows wat scaling aan te pas om comfortabeler te werken. Het oledpaneel van ons testexemplaar is in elk geval superieur, met een prachtig contrast en levendige kleuren. Het display zorgt er (samen met de chipset) voor dat de laptop ook wel bijna 1.000 euro duurder is dan het instapmodel.

Prestaties & warmtemanagement

De rekenkracht van de ThinkPad Z16 is simpelweg verbluffend. Dat hoeft niet te verbazen als je weet dat de Ryzen 7-serie al monsterlijke productiviteit mogelijk maakt. De AMD Ryzen 9-chipset schakelt nog een versnelling hoger en zet dan ook prestaties neer die van een ander niveau zijn dan bij de meeste werklaptops (met Intel-chipsets). De krachtige chipset wordt ondersteund door 32 GB gesoldeerd LPDDR5 6400MHz-RAM. Ook dat is waanzinnig snel en je zal wellicht nooit aan een upgrade denken. Om te gamen is de ThinkPad Z16 wel niet geschikt, want de Radeon-GPU is niet veel krachtiger dan de doorsnee geïntegreerde graphics van een Intel-chip.

Wel is het een uitstekende werklaptop voor wie meerdere zware applicaties wil laten lopen, zonder ook maar ergens een tikje aan snelheid in te boeten. Wie straffe prestaties denkt, zegt hitte. En jammer genoeg kreeg de ThinkPad Z16 tijdens zijn eerste weken na release te maken met oververhittingsproblemen. Collega-reviewers meldden gevallen waarin de laptop te heet werd en het systeem automatisch herstartte, als beveiliging tegen hardwareschade. Zelf hebben we het probleem niet ervaren, dus we vermoeden dat we over een recentere BIOS-versie beschikten. Je doet er dus goed aan om je BIOS meteen te updaten naar de laatste versie. Hardwarematig lijkt er alvast niets aan de hand. Dat zou ons ook verbazen, aangezien Lenovo doorgaans heel sterk is in zijn koelingssystemen en de efficiënte afvoer van hitte.

Batterijduur

Wanneer je een razendsnelle chipset combineert met een groter, helder display zou je kunnen gaan denken dat het een gevoelige impact heeft op de batterijduur. Dat was niet het geval. Volgens de PCMark 10 Office-test (een online benchmark) kan de ThinkPad Z16 tien uur lang werken zonder aan de stekker te moeten. Bij gevarieerd gebruik, kwamen wij ook steeds een werkdag toe zonder opladen. Gezien de krachtige chipset is dat een knap staaltje energiemanagement. De keuze van Lenovo om voor dit toestel een krachtige AMD-chipset te voorzien, was dus de goede.

Verdict

De Lenovo ThinkPad Z16 is eigenlijk een droom van een werklaptop. Dat dankt hij aan zijn snelle AMD-chipsets (bij ons was dat de hypersnelle Ryzen 9 Pro) en de 32 GB aan LPDDR5 6400 MHz-RAM. Die power zit nog eens mooi verpakt in een prachtige aluminium behuizing. Helaas wordt dat ideale plaatje wat doorprikt door de hitteproblemen die online gemeld worden, al zijn die met de nieuwste BIOS-versie wel helemaal van de baan. Een HDMI-poort was wel handig geweest, maar dat is een keuze die veel fabrikanten tegenwoordig maken. We moeten ook nog opmerken dat de ThinkPad Z16-series niet van de goedkoopste is. Voor de configuratie die wij testten, tel je 3.887 euro neer. Het instapmodel met een Ryzen 5-chip en 16 GB RAM is ruim 1.000 euro goedkoper.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business