Reviews

Insta360 X3 review: altijd het beste shot

Insta360 selfie
Beeld: © Insta360
Voordelen
Prachtige beelden (5.7K in 30 fps met actieve HDR)
Helder en groot scherm
Goede user interface en (editing) software
Batterij gaat lang mee
Nadelen
Wat zwaar om op je helm te zetten
360 video's worden 1080p bij 180 graden
Aanbevolen prijs: €539,99
Is Insta360's X3 dé ideale action cam? We namen de 360-camera mee tijdens een (off-road) motortrip om dit te ontdekken.

Insta360 is al jaren actief op de markt voor 360-camera’s. Het bedrijf richt zich specifiek op actiecamera’s en komt nu met de opvolger van de Insta360 One X2: de Insta360 X3 (de One wordt voortaan weggelaten uit de naam). De X3 is daarmee het nieuwe vlaggenschip van Insta360 en komt met een aantal indrukwekkende functies. Wij testten de camera en waren onder de indruk.

Gebruik(s)gemak

Naast het bieden van een mooi en stabiel beeld, moet een actiecamera ook fijn in gebruik zijn. Denk hierbij aan de draagbaarheid, montageopties en hanteerbaarheid. 

De Insta360 X3 ligt goed in de hand en is eenvoudig te bedienen. Door zijn vorm kan je ook prima filmen met de camera terwijl je hem vasthoudt, iets wat bij de meeste actions cams niet handig is door hun kleine formaat.

Het grote touchscreen is een goede vernieuwing ten opzichte van de One X2 en werkt heel intuïtief. Het scherm is in alle weersomstandigheden goed afleesbaar en je swiped en scrollt bovendien heel snel door de opties en functies heen. Met de fysieke toetsen kan je de camera snel aan- en uitzetten, waardoor je nooit een belangrijk shot mist.

Het enige nadeel van de camera is dat hij relatief zwaar is. Daarom is hij niet altijd comfortabel op je helm te dragen, zeker als je hem aan de voorkant van je helm wil monteren. Gelukkig zijn er legio andere mounts en manieren om met de Insta360 X3 te filmen, waaronder de invisible selfie stick. Daarover later meer.

De X3 past overigens op alle mounts die je mogelijk al hebt van andere action cams (denk hierbij aan een GoPro of DJI). Je hoeft dus niet allerlei nieuwe mounts en accessoires te kopen als je wil upgraden van een ander toestel.

Camera, beeldkwaliteit en batterij

De X3 schiet 360-beelden in 5.7K met 30 frames per seconde. De beelden zijn prachtig, scherp en kleurrijk. De actieve HDR zorgt voor een optimale helderheid in elk shot en de FlowState beeldstabilisatie houdt schokken weg uit het beeld. We hebben dit getest tijdens het snowboarden en (off-road) motorrijden, en in beide gevallen kwam de output heel stabiel en vloeiend voor de dag. Indrukwekkend omdat dit activiteiten zijn waar veel bewegingen en trillingen voorkomen.

Belangrijk om te weten is dat 5.7K verspreid over 360-graden minder scherp is dan bijvoorbeeld 4K verspreid over 180-graden. Mocht je de video’s ombouwen naar 180-graden dan verlies je dus een stuk scherpte. Overigens kan je met de X3 ook gewoon “ouderwets” in 4K filmen op 180-graden, je moet dan alleen een andere filmoptie selecteren.

Een leuke gimmick is de eerder benoemde (niet meegeleverde) invisible selfie stick. Als je de camera op deze stok monteert en in 360-graden filmt, dan wordt de selfie stick softwarematig verwijderd uit het beeld. Dit brengt legio aan mogelijkheden met zich mee: je kan de camera jezelf laten filmen in de MeMode, of als een drone achter je aan laten filmen. Deze filmopties geven misschien wel de leukste beelden die je met een 360-graden camera kan schieten.

Insta360 claimt een batterijduur van 81 minuten bij filmen in 360-graden op 5.7K. Tijdens onze tests kwamen we inderdaad telkens uit rond deze batterijduur en dat is een prima score. Veel langer heb je de camera vaak toch niet achter elkaar nodig.

Apps en videobewerking

De X3 is niet de eerste camera van Insta360, en het bedrijf leunt dan ook al op een robuuste software verzameling. Zo is er de app voor iOS en Android, en is er een desktop studio voor Windows en macOS. Je hebt daarmee een volledige toolkit in handen waarmee je jouw video’s kan bewerken.

In de mobiele apps ligt de focus vooral op het exporteren en op maat maken van jouw clips om ze zo te delen via social media. De desktop apps gaan iets verder en bieden ook wat visuele effecten en bewerkingsmogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld een focuspunt kiezen, of een object tracken waarbij de app automatisch het focuspunt aanpast. Insta360 heeft zeker ook op vlak van de software alles op orde: we waren verrast door de robuustheid en kwaliteit van de apps.

De 360-video’s worden gemaakt door de beelden van twee 180-graden camera’s (aan de voor- en achterkant van de camera) aan elkaar te plakken. Dit plakken gaat vrij soepel en snel, maar je blijft op de beelden soms een vervorming zien waar de video’s aan elkaar geplakt zijn. Deze plakrand valt vaak weg op de achtergrond, maar leidt op de voorgrond soms tot rare vervormingen.

Conclusie

De Insta360 X3 schiet prachtige 360-beelden, en is bovendien ook als action cam te gebruiken. Je mist dan echt geen enkel shot en filmt werkelijk alles om je heen. Het geeft je ook mooie effecten en leuke bewerkmogelijkheden. Met de onzichtbare selfie stick kun je de camera als minidrone laten filmen, een gimmick die je veel spectaculaire beelden gaat opleveren. Zoek je een prachtige 360 camera of action cam? Dan zit je eigenlijk altijd goed met de Insta360 X3.

360 camera4kaction camcamerainsta360reviews

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen