Tips

Bestanden versleuteld synchroniseren

CryptSync lijkt een doorsnee synchronisatietool, maar er is meer: in de tweede map worden automatisch alle data gecomprimeerd en versleuteld.

Sommige gegevens houd je wellicht liever verborgen voor derden – zeker wanneer je die ergens in de cloud bewaart. Encryptie is dan de zekerste manier om dat te doen. CryptSync heeft hiervoor een wat aparte aanpak: deze tool synchroniseert twee mappen maar wel zodanig dat slechts één van beide wordt versleuteld.

Het idee achter CryptSync (beschikbaar voor Windows 32- en 64-bits) is even wennen, maar het blijkt wel efficiënt. Allereerst geef je aan welke map je “originele” bestanden bevat – deze worden door de tool niet versleuteld. Vervolgens duid je de map aan die een versleutelde kopie van je originele bestanden moet bevatten. Uiteraard voorzie je hiervoor een stevig wachtwoord. Veel meer hoef je eigenlijk niet te doen: CryptSync zorgt automatisch voor een synchronisatie in twee richtingen. Anders gezegd: bestanden die nieuw of gewijzigd zijn in de ene map worden vanzelf ook aangepast in de andere.

[download_file]

Je kiest zelf of ook de bestandsnamen mee moeten worden geëncrypteerd. Houd er dan wel rekening mee dat de bestandsnamen ongeveer dubbel zo lang worden: om te voorkomen dat je besturingssysteem niet met de lange bestandsnamen overweg kan, beperk je de originele namen veiligheidshalve best wel tot maximaal 120 tekens. Het is tevens mogelijk bepaalde bestanden niet mee te laten synchroniseren of niet mee te laten encrypteren.

[related_article id=”158578″]

Standaard wordt 7-Zip voor de encryptie gebruikt, wat meteen inhoudt dat je bestanden in de versleutelde map worden gecomprimeerd (zodat ze ook minder schijfruimte in beslag nemen). Handig aan deze aanpak is dat je niet noodzakelijk CryptSync moet hebben geïnstalleerd om de versleutelde bestanden weer in te lezen. Je kunt die net zo goed openen met 7-Zip of een andere, compatibele compressietool. CryptSync voorziet nog in een alternatieve vorm van encryptie gebaseerd op GnuPG. In dit geval worden de bestanden niet gecomprimeerd en kunnen ze zelfs iets meer schijfruimte dan de originele data in beslag nemen.

Het is uiteraard ook mogelijk een map te kiezen in bijvoorbeeld de lokale opslagruimte van je account bij Google Drive, Dropbox, OneDrive of andere cloudopslagdiensten. Ook die map wordt dan automatisch versleuteld. Niets weerhoudt je overigens om twee of meer paren mappen te creëren, telkens met dezelfde originele map: dat zorgt ervoor dat de bestanden automatisch naar de twee (of meer) ingestelde doelmappen worden gekopieerd en versleuteld.

En voor wie een en ander in scripts wil opnemen: CryptSync laat zich ook geheel vanaf de opdrachtregel bedienen. Een overzicht van de parameters vind je op de site

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business