Tips

Legertje tegen malware en virussen

Is je systeem besmet met allerlei malware? Ultra Virus Killer valt de boosdoener(s) aan met een bondgenootschap van verschillende tools.
[download_file]

De naam Ultra Virus Killer laat vermoeden dat het om het zoveelste wondermiddel gaat om de smerige beestjes van je systeem te halen. Toch dankt dit product zijn superlatief aan een compleet andere insteek dan de meeste virusjagers.

Eigenlijk is UVK een anti-malwarecentrale en een tool om eventuele beschadiging door malware te herstellen. Voor het opsporen en uitschakelen van malware spant UVK immers op een slimme manier gerenommeerde viruskillers voor zijn kar. Bovendien kan je deze tool op verschillende gebruikersniveaus toepassen. Beginners verwijderen malware en herstellen het systeem met enkele instellingen, terwijl doorwinterde technici de app gebruiken voor meer diepgaande ingrepen.

Wij bieden hier de installer aan voor Windows, maar er is ook een portable versie die je hier kan downloaden. Zo’n portable versie is interessant wanneer je een USB-stick wil voorzien van een set reparatiegereedschap om computers te herstellen.

Het programma bestaat uit verschillende modules. Met de gratis versie kan je virussen opsporen, uitschakelen en heel veel problemen oplossen. Daarnaast is er een gewone licentie die 30 dollar kost waarmee je de module ‘Systembooster’ activeert en waardoor alle gebruikers de functie ‘System Immunization’ kunnen gebruiken (daarover dadelijk meer).

De module die je gebruikt om malware op te sporen en uit te schakelen is ‘System repair’. In de linkerkolom plaats je vinkjes voor de acties die UVK moet uitvoeren alvorens het met de herstelprocedure zal beginnen. Ik selecteer vijf van de zes mogelijkheden: ‘Kill all non system processes’, ‘Create a system restore point’, ‘Free physical memory’, ‘Backup the registry’ en ‘Un-immunize all areas’. Hierdoor weet ik dat verdachte processen tijdelijk worden uitgeschakeld en dat de scan en reparatie zo vlot mogelijk zal verlopen. De keuze om alle vorige herstelpunten te verwijderen, ‘Delete all restore points’, vind ik te tricky.

Vervolgens selecteer je de ingebouwde zogenaamde ‘Third party builtin apps’. Je hebt de keuze uit de bekende malware-jagers zoals MalwareBytes AntiMalware, Super AntiSpyware, Kaspersky TDSSKiller, AdwCleaner, avast! Browser Cleanup. Je kan ze ook allemaal samen selecteren. UVK zal de geselecteerde programma’s downloaden, updaten en vervolgens een scan laten uitvoeren.

Iedere anti-malware tool heeft zijn eigen specialiteit zodat je met verenigde krachten een grondige schoonmaakoperatie inzet. Onderaan geef je aan hoe UVK  bepaalde instellingen moet herstellen. Zo kan je aangeven dat een browser die gekaapt is, opnieuw de standaardinstellingen moet krijgen. De duur van de reparatie is afhankelijk van het aantal third party software dat je inzet. Je kan ook aangeven hoe bepaalde Windows-problemen moeten worden hersteld, bijvoorbeeld: ‘Fix desktop icons and context menu’.

De module ‘System Booster’ scant wel naar problemen, maar herstelt ze alleen in de betaalde versie. Wel interessant in de gratis versie is ‘Smart Uninstaller’. Hier krijg je een overzicht van de programma’s die op je systeem staan. Mettertijd komt er software op het systeem terecht waarvan je niet weet of je er iets aan hebt. In dat geval kan je via de rechtermuisknop een rapport opvragen via VirusTotal of Google.

‘System Immunization’ gebruik je om het systeem te vrijwaren van verdachte processen. Hier kan je bijvoorbeeld aanvinken dat tijdens het opstarten geen processen automatisch mogen opstarten of dat je browser gevrijwaard moet blijven van vervelende toolbars die installers trachten op te dringen. ‘System Immunization’ werkt in de gratis versie alleen voor de huidige gebruiker.

In de module ‘Misc tools’ krijg je een overzicht van alle herstelpunten en hier kan je een nieuw herstelpunt plaatsen met de knop ‘Create New’. Verder krijg je via de ‘Memory modules manager’ een lijst van modules die je in het systeem hebt toegevoegd en alweer kan je die verwijderen of info opvragen via de rechtermuisknop. De knop ‘Process manager’ werkt zoals Windows Taakbeheer. Vermoed je dat vreemde software de computer vertraagt, dan herken je de boosdoener in deze lijst. Je leest hoeveel RAM ieder proces consumeert en in welke mate het de processor van je pc belast. Selecteer het proces van het programma dat bijvoorbeeld is vastgelopen, of van een toepassing die je niet vertrouwt en gebruik de knop ‘Kill process’ om de verdachte activiteit in de kiem te smoren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business