Tips

Herstel verloren bestanden en partities

MiniTool wil met Power Data Recovery je verloren bestanden terugvinden. Wij testen de tool uit.

Of het nu te wijten valt aan een technisch probleem dan wel een menselijke fout: als je data onbedoeld verdwijnen van je systeem, dan wil je ze terug. Gelukkig verdwijnen gegevens pas echt wanneer ze overschreven worden door andere bits en bytes. Slecht nieuws voor wie bestanden voor altijd wil laten verdwijnen, goed nieuws voor wie er wil recupereren.

Er bestaan tal van tools voor dataherstel. Power Data Recovery van MiniTool is een goede keuze. Versie 7 heeft een stijlvolle, duidelijke interface. Het programma is gratis met een herstellimiet van 1 GB. Wil je meer bestanden uit de vergeetput halen, dan moet je een licentie kopen. Let er tijdens de installatie op dat je de tool niet installeert op dezelfde harde schijf als diegene waar je verloren bestanden op staan.

Undelete

De Undelete Recovery-functie zal het meest van pas komen. Daarmee kan je gedeletete bestanden terughalen. Met een druk op de knop scant het programma je pc op zoek naar aangesloten opslagmedia, waarna je een lijst te zien krijgt. Links onderaan staat een link naar een handige helpvideo, maar het proces wijst zichzelf uit: selecteer een schijf en klik op scan.

Een lijst met gevonden bestanden verschijnt nu. Van sommige multimediabestanden kan je een preview zien, maar verrassend genoeg niet van allemaal. Er lijkt niet echt een lijn te zitten in welke bestanden wel en welke niet als preview beschikbaar zijn. Wij deleten een map met multimediafiles en vonden de gehele map zonder problemen terug.

Bestanden redden

[download_file]Via Save redt je die data van een gewisse dood. Let op: herstel bestanden nooit naar een locatie waarvan je nog andere gegevens wil recupereren. Andere nog niet herstelde bestanden raken anders overschreven en bijgevolg permanent verloren. De resultaten van de test waren een beetje teleurstellend. We plaatsten enkele mappen met foto’s, filmpjes, audio en pdf-bestanden op de schijf, en verwijderde die vervolgens met Shift Delete. Slechts één van de twee mappen werd gedetecteerd. Van die map vond MiniTool de meeste bestanden wel terug, maar een aanzienlijk deel van de foto’s was na herstel toch te beschadigd om te openen.

[related_article id=”170864″]

Gratis alternatief

Recuva, de gratis tool van Piriform, ziet er een stuk minder gebruiksvriendelijk uit, maar de resultaten zijn net zo goed. Bovendien geeft Recuva visueel aan welke bestanden nog waardevol zijn na herstel, en de welke niet. Heb je per ongeluk bestanden verwijderd die je wil recupereren, dan zien we op de mooiere interface na niet meteen een reden waarom je zou betalen voor MiniTool. Wie minder dan 1 GB aan gegevens moet recupereren kan hier natuurlijk wel net zo goed terecht.

MiniTool heeft wel enkele extra geavanceerde functies boven Recuva. Die laatste kan wel bestanden terugvinden na het snelformateren van een schijf, maar met MiniTool heb je toegang tot toegewijde opties voor bijvoorbeeld bestandsherstel na het verwijderen van een partitie, of het vinden van files op een fashdrive.

Proberen, niet betalen

MiniTool Power Data Recovery en Piriform Recuva lijken op het eerste zicht aan elkaar gewaagd. Ze zijn allebei ongeveer even goed in het herstellen van bestanden, maar voor de inzending van Minitool moet je betalen. Je kan wel eerst onderzoeken wat Power Data Recovery vindt alvorens je beslist om te betalen voor een licentie, waardoor het geen kwaad kan om de tool een kans te geven wanneer je wanhopig op zoek bent naar verdwenen bestanden. Probeer gewoon eerst Recuva alvorens je je zuurverdiende centjes weggeeft.

bestandshersteldownloadshints en tipsminitoolWindows

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken