Tips

Polarity Browser: de krachten van Chrome en Internet Explorer gebundeld

Polarity is een nogal unieke browser. Hij maakt gebruik van een dual engine waardoor hij zowel de Trident als Chromium engine gebruikt. Als underdog gaat hij de strijd aan met Chrome en Edge in onze benchmarks.

Polarity is een uit de hand gelopen project van programmeur en webdesigner Stanley Lim. Oorspronkelijk wilde de man door het project vooral beter worden in programmeren. Codes werden echter steeds uitgebreider, en Lim ging steeds meer om feedback en hulp vragen op fora. Tot op de dag van vandaag sleutelt hij nog steeds aan zijn Polarity Browser. Ondertussen is er zelfs een Android-versie en tal van andere software bijgekomen.

Polariteit alom

Een noemenswaardig nadeel van de browser is de beperkte ondersteuning van talen. Hij is enkel beschikbaar in het Engels en Spaans. De installatie van Polarity kan enkele hindernissen opleveren. Zo kloeg hij bij ons over de installatie van Microsoft Visual C++ 2012. Visual C++ 2012 is een vereiste voor de software om te kunnen werken. Je wordt meteen doorverwezen naar de installatie, en dan klik je ‘repair install’. Vervolgens klik je in het installatievenster van Polarity op ‘Retry’. Als je de installatie doorlopen hebt, helpt ‘Get started’ je om onder andere bladwijzers binnen te halen en je startpagina in te stellen.

Polarity is een erg goed gekozen naam voor de browser gezien het feit dat zowel het bloed van Trident als Chromium door zijn aders stroomt. Toch is het opmerkelijk dat Lim zijn browser naar voren schuift als licht en spaarzaam met RAM-geheugen. Zeker omdat dat nu eenmaal net niet de beste eigenschap is van zowel Trident als Chromium. In hoeverre die verwachting wordt waargemaakt, bekijken we zo meteen in de benchmarks.

Volg me niet

en Interessante feature van de browser is zijn voorgeïnstalleerde adblocker. Die kan je in de instellingen zelf activeren of deactiveren. Daarnaast is ook de TrackMeNot plug-in standaard aanwezig. Die zorgt ervoor dat zoekmachines onmogelijk een profiel kunnen opmaken van je persoonlijke voorkeuren en interesses.

Dat gebeurt door het creëren van noise bij zoekopdrachten. Als je naar nieuws zoekt over je favoriete voetbalploeg, voegt TrackMeNot daar op de achtergrond willekeurige zoekopdrachten aan toe. Opmerkelijk is ook dat, net als in Microsofts Edge browser, je in Polarity een webpagina kan openen zoals ze er in Internet Explorer zou uitzien. Hiervoor doet de browser volledig beroep op zijn Trident-roets.

Safety first

Polarity komt met een Tab sleeper-functie. Hiermee kan je openstaande tabbladen ervan verhinderen om onnodig RAM-geheugen op te slorpen. Sterk is ook de mate waarin je het uiterlijk van de browser kan aanpassen. Er is bijvoorbeeld een nachtmodus waarmee surfen is een donkere omgevingen aangenamer wordt. Daarnaast kan je enorm gedetailleerd zelf het kleurenpallet van je browser aanpassen.

Ook op privacy en veiligheid legt de browser de focus. Zo komt hij met sandboxing om de potentiele schade van onveilige webtoepassingen te vermijden, en brengt hij naast TrackMeNot ook nog eens een incognito-modus en een ingebouwde proxy-functie.

Benchmarks

Nu we de belangrijkste features en eigenschappen van Polarity hebben doorlopen, is het hoog tijd om eens een kijkje te nemen naar dat interessante huwelijk tussen Trident en Chromium. Vooral het RAM-gebruik van de browser lijkt erg interessant. Voor de benchmarks werd gebruik maakt van een Asus Transformerbook Flip TP300LA-notebook die op Windows 10 build 10586.318 draait.

Naast Polaris 8.1.6 namen we ook de laatste stabiele versie van Chrome, versie 51, erbij. Een vergelijking maken met Internet Explorer is niet meer zo zinvol. Interessanter vonden we het om een totaal andere browser erbij te betrekken. Niemand minder dan Microsoft Edge. Bijna een jaar geleden gingen lieten we voor het eerst benchmarks los op de piepjonge browser. Dit is meteen ook een uitgelezen kans om te zien waar hij nu staat.

Kraken 1.1

Kraken 1.1 is Mozilla’s verbeterde versie van de oude SunSpider-test. SunSpider kreeg steeds meer de kritiek dat hij te eenvoudig is geworden voor krachtige hedendaagse browsers. Kraken controleert de JavaScript-prestaties van de drie browsers. Een lager resultaat, uitgedrukt in milliseconden, is in dit geval beter.

Polarity hinkt hopeloos achterop wat het renderen van webpagina’s betreft. Hij scoort 2365,7 milliseconden. Edge doet het beter met 2.084,9 milliseconden, maar Chrome neemt een voorsprong op de twee. Googles browser kwam uit op 1798,7 ms. Bij herhaalde pogingen bleef hetzelfde stramien behouden.

Cold wake-up

De ‘cold wake-up’-tijd is de tijd die een browser nodig heeft om vanuit het niets op te starten. We namen hier het gemiddelde van vijf pogingen. In dergelijke tests was Chrome nooit de grootste uitblinker. Ook van Polarity hadden geen al te hoge verwachtingen. Een kleinere tijd is beter.

Edge maakt onze verwachtingen waar. Chrome komt een stuk trager op gang dan zijn Spartaanse concurrent, maar schudt wel nipt Polarity van zich af.

HTML5-test

Deze test geeft browsers een score tot maximaal 555. Hoger is beter. De kwaliteiten wat HTML5-toepassingen betreft, worden uitgedrukt in die score. Vorig jaar hinkte Edge hopeloos achterop in deze test. Het ging toen echter wel nog om alpha-versie van de browser.

Polarity sluit nipt aan bij Google Chrome met een score van 517. Chrome behaalde dezelfde score als het jaar voordien, 526. Edge heeft enkele stappen voorwaarts genomen, maar lijkt nog niet volledig te zijn bijgebeend. Hij behaald een score van 433 tegenover 402 vorig jaar.

Octane 2.0

Opnieuw een JavaScript test. Hoe hoger de score, hoe beter.

Vorig jaar was de vroege versie van Edge al nipt de kampioen van deze test. Dit jaar vergroot hij alleen maar de kloof met Chrome. Edge behaalt een score van 16.828 tegenover 15.587 voor Chrome. Het onfortuinlijke Polarity scoort slechts 14.276.

RAM-gebruik

En dan nu het moment suprême. Dit is het punt waarop Polarity zijn beloftes kan waarmaken. De browser zou naar eigen zegge enorm licht op je systeem doorwegen. De drie geteste browsers werden elk bestookt met 5 tabbladen van de YouTube homepage. Vervolgens lazen we hun RAM-gebruik af. Hoe minder megabyte aan gebruik, hoe beter.

Polarity blijkt effectief vederlicht te zijn. Hij gebruikt bij 5 geopende tabbladen slechts 2,5 MB. Edge verbruikt meer met 26,4 MB, maar de schade blijft nog erg beperkt vergeleken met Chrome. Googles browser staat er niet voor niets om bekend heel veeleisend te zijn voor je systeem. Chrome vreet 127,4 MB op.

Vederlicht

Polarity heeft al bij al de schade in de benchmarks nog goed weten te beperken. In de HTML5-test en de wake-up test zat hij Chrome, ’s werelds meest gebruikte browser, op de hielen. Bij de JavaScript-tests, die enorme dataloads aan interactieve JavaScript-toepassingen brengt, werd de afstand met Chrome en Edge wel groter. Polarity maakte wel echt het verschil op het punt waar het hem voor hem toe deed, RAM-gebruik. Dat maakt van hem een ideale keuze voor minder krachtige systemen.

De resultaten van Edge zijn aangenaam verrassend. Hoewel de browser nog steeds niet uitblinkt in features en plug-ins, maakt hij het Chrome erg lastig. Hij start razendsnel op, gebruikt relatief weinig RAM-geheugen, en is een geduchte tegenstander met JavaScript-toepassingen. Wat HTML5-prestaties betreft is er voor Microsoft wel nog werk aan de winkel.

Wie nog meer wil te weten komen over de Polarity Browser kan hier terecht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business