Meld je aan bij Tax-on-web zonder eID-lezer
Je hoeft geen kaartlezer voor je eID meer bij de hand te houden om toegang te krijgen tot je gegevens op overheidswebsites. Sinds deze week is het mogelijk om je met je smartphone te identificeren, via de app itsme. Itsme werd vorige lente gelanceerd als een universele digitale sleutel waarmee je je op verschillende websites veilig kan aanmelden. Het is een initiatief van verschillende banken en telecomproviders in België, zij brengen itsme onder de koepelorganisatie Belgian Mobile ID uit.
CSAM
Ondertussen kan je je met itsme aanmelden op diverse banken en andere diensten. Het huidige lijstje omvat ING, Belfius, BNP Paribas Fortis, Fintro, Hello Bank!, KBC/CBC, Proximus, Randstad, Bolero, Doccle, EnCo Proximus en nu dus ook de overheid. Via het online koepelplatform CSAM kan je aanmelden met itsme en van daaruit toegang krijgen tot diverse applicaties zoals tax-on-web, myspension en andere online diensten van de overheid.
[related_article id=”215736″]“Met de lancering van deze nieuwe gratis identificatiemogelijkheid verlagen we de drempel voor het gebruik van online overheidstoepassingen,” aldus Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo. “Dankzij itsme krijgt de burger nu waar en wanneer hij wil toegang tot allerlei overheidstoepassingen.”
Itsme garandeert de veiligheid van je identiteit door drie elementen te combineren: je simkaart, je smartphone, en je pincode of vingerafdruk. De app is ondertussen 125.000 keer geactiveerd, zo maakt Belgian Mobile ID bekend.
Itsme gebruiken
Hoe maak je nu gebruik van itsme? Vooraleer je je aanmeldt bij CSAM, kan je de app al best instellen. Bij het instellen van de app heb je nog altijd (eenmalig) een kaartlezer nodig: ofwel voor een bankkaart, ofwel voor je eID.
Niet iedereen kan een itsme-code aanmaken. Er hangen enkele vast voorwaarden aan: je moet minstens 18 jaar zijn en in het bezit zijn van een Belgische identiteitskaart en een Belgische simkaart. De Belgische nationaliteit is geen vereiste, maar je eID moet in België zijn uitgegeven. Aangezien de itsme-app enkel te vinden is op Android en iOS, heb je ook een smartphone met een van die twee besturingssystemen nodig.
Bank of eID
Download de app op je smartphone en open deze. Klik op Maak je itsme aan en geef je mobiele nummer in. Wanneer je op Doorgaan klikt zal de app controleren of je simkaart technisch klaar is om verbonden te worden met je itsme-code. Of je meteen bij de volgende stap terechtkomt of zal moeten wachten kan variëren.
Is je simkaart klaar, dan krijg je in het volgende scherm een overzicht te zien van mogelijkheden. Hier kan je kiezen of je wil identificeren met behulp van je bank, of aan de hand van je eID. Afhankelijk van je keuze zal de app je doorsturen naar de website van je bank waar je moet inloggen op je online bankaccount, of het zal je naar een online portaal wijzen om je eID te koppelen. Voor dat laatste moet je een computer gebruiken, aangezien je de eID-lezer niet met je smartphone kan gebruiken.
Dit is dus het moment waar je je kaartlezer moet bovenhalen. Voer de instructies uit. Zodra je je digitale handtekening hebt ingevoerd, krijg je een overzicht te zien van de gegevens die itsme nodig heeft en moet je toestemming geven om deze te verbinden aan je code. Vink de verklaring aan en klik op Volgende. Je zal opnieuw een handtekening met je kaartlezer moeten uitvoeren.
Code of vingerafdruk
De app zal je een controlecode per sms versturen. Voer de cijfers in, en je bent eindelijk zover om je eigen itsme-code in te stellen. Deze bestaat uit vijf cijfers. Net zoals bij wachtwoorden is het een goed idee om makkelijk te raden combinaties te vermijden. Bevestig je code een tweede keer, en je bent klaar. Klik je rechtsbovenaan op de opties van de app, dan zal je zien dat je je code nog kan veranderen via de knop Mijn itsme-code wijzigen. Wie een smartphone met vingerafdrukscanner heeft, kan er ook voor opteren om een vingerafdruk als beveiligingsmiddel in te stellen.