Tips

9 apps die je productiever maken in 2021

Spotify
Veel mensen hebben enkel Netflix, Spotify en Tinder op hun telefoon staan, maar er vallen zoveel meer handige apps te ontdekken.

Er komen dagelijks wel nieuwe apps op de markt die claimen dat ze je productiviteit naar een hoger niveau kunnen tillen. Veel daarvan is natuurlijk gebakken lucht. Toch hebben we ze allemaal getest om het kaf van het koren te kunnen scheiden. Wat je hieronder ziet, zijn de beste applicaties die elke student door zijn of haar studententijd helpen.

1. Evernote

Alles begint natuurlijk met het aandachtig maken van notities. Daar zijn heel wat applicaties voor, maar Evernote is en blijft toch wel de gevestigde waarde. Met de gratis versie kom je al behoorlijk ver, maar als je veel bestanden wil uploaden (bijvoorbeeld elke lespresentatie), zal je genoopt zijn om een betalend lidmaatschap te nemen. Vergeet echter niet dat studenten hier 50% korting op krijgen, dus neem zeker eens een kijkje bij evernote.com/students. Notities neem je simpelweg via de website of de desktop-app, ofwel via je tablet of smartphone via de mobiele app. Alles wordt naadloos gesynchroniseerd tussen deze applicaties zodat je steeds de laatste nieuwe versie van de notities gebruikt.

Toch niet overtuigd en op zoek naar een alternatief? Kijk dan zeker even naar OneNote. Wellicht heb je als student namelijk een Office 365-abonnement en dan kan je die applicatie volledig zonder limitaties gebruiken. Ben je eerder op zoek naar een heel minimalistische notitie-ervaring? Neem dan eens een kijkje bij het gratis Dropbox Paper, te gebruiken via paper.dropbox.com en de mobiele applicaties.

Met Evernote zijn je notities toegankelijk op elk platform.

2. Scannable / Adobe Scan

Wanneer je alles digitaal hebt staan, wil je natuurlijk ook af van elke vorm van papieren rompslomp. Een document zomaar weggooien is echter niet erg slim, want dat bevat mogelijk informatie over een speciale dag die je nergens anders kan vinden. Voordat je dat blad weggooit, loont het dus de moeite om het even snel te digitaliseren. Wanneer je Evernote gebruikt, is Scannable hier de ideale app voor. Je opent de applicatie, richt je smartphone naar het papier en Scannable zorgt ervoor dat er een digitale versie van het document in Evernote verschijnt. De tekst wordt zelfs geïnterpreteerd door Evernote, zodat je later kan zoeken naar het document op basis van woorden die in het document worden gebruikt.

Als je liever niets te maken hebt met Evernote (of geen iPhone hebt), dan is Adobe Scan een goed alternatief. Net zoals Scannable herkent deze app ook automatisch tekst. Afgedrukte documenten transformeer je zo in een handomdraai in een digitale pdf.

adobe scan

3. Google Calendar

Daarnet zeiden we dat alles begint met aandachtig notities nemen, maar dat is niet geheel waar. Alles begint natuurlijk met ervoor te zorgen dat je op tijd in de (juiste) les zit. Je zal dus een waterdicht systeem nodig hebben om je agenda te beheren en die op alle apparaten te synchroniseren. Google Calendar is daar ideaal voor. Niet alleen kan je afspraken inzien en toevoegen via de website of een van de applicaties, maar je kan bijvoorbeeld ook een gedeelde agenda maken met je kotgenoten zodat je steeds weet wat er gaande is. Het voordeel van Google Calendar, is dat het zowat door iedereen gebruikt wordt en dat het daardoor ook een heel brede ondersteuning heeft binnen applicaties. Zometeen kijken we even naar de takenlijst-app Todoist. Deze biedt ook een integratie met Google Calendar. Al je deadlines en taken komen zo volledig op een centrale plaats zodat je ze nooit meer uit het oog verliest.

In Google Calendar bundel je al je agenda’s.

4. Todoist

Een taak voor economie, een toets van Frans en een bazige wiskundeleerkracht die erop aandringt dat je volgende week écht een passer en geodriehoek moet meenemen. De zaken waar je aan moet denken volgen elkaar in sneltempo op en het is heel makkelijk om het overzicht te verliezen. Resultaat: stress. De beste manier om je studententijd stressvrij te laten verlopen, is dan ook om een goede applicatie te gebruiken die je helpt bij het bijhouden van taken. Als er één applicatie is die zowat mijn hele leven beheerst, dan is dat wel Todoist. Letterlijk alles wat ik moet doen of waar ik aan hoor te denken, staat in Todoist. Een dagelijks herhalende taak die zegt dat ik moet douchen? Check. Een wekelijkse taak elke maandagavond die me eraan herinnert dat ik naar de supermarkt moet? Check. Kortom, in Todoist houd je alles bij qua taken die je zeker niet uit het oog mag verliezen. Vooral de herhalende taken zijn handig en wanneer je er een reflex van maakt om een deadline of taak in de toekomst meteen in te boeken en er een vervaldag aan te koppelen, kom je nooit meer voor verrassingen te staan.

Extra handig is de integratie met Google Calendar. Wanneer je zo een taak met een deadline in Todoist plaatst, komt die ook automatisch als afspraak in Google Calendar te staan. Zo heb je in Google Calendar meteen een goed overzicht van alle afspraken van die dag. Todoist is beschikbaar op zowat alle platformen en met de gratis versie kom je al heel ver. Wanneer je ook opmerkingen (of bestanden) wil toevoegen aan taken, dan is de Premium-versie zeker een aanrader. Bij die betalende versie krijg je trouwens ook reminders wanneer de deadline van een taak zich opdringt, een handige (en bijna essentiële) functionaliteit.

Zowel bij de gratis als de betalende versie kan je bovendien mensen uitnodigen voor takenlijsten. Zo heb je bijvoorbeeld een boodschappenlijst met de rest van het gezin of een lijst van films die je nog wil kijken met je vriend(in).

Al je taken in een oogopslag met Todoist.

5. Trello

Trello is een van die tools die je kan inzetten op een oneindig aantal manieren. Het concept is eenvoudig: je hebt een bord en vult het met kolommen en kaartjes. Welke kolommen je precies maakt, dat is geheel aan jou (en je workflow) om in te vullen. Waar Trello pas echt schittert, is wanneer je moet samenwerken met meerdere personen. Dat maakt Trello ideaal voor groepswerken waarbij er veel verschillende taken moeten worden uitgevoerd en iedereen heeft zijn eigen taak. Van elke taak maak je een afzonderlijk kaartje en je wijst er een of meerdere personen aan toe. Wanneer een taak is afgewerkt, versleep je die simpelweg naar een andere kolom zodat iemand anders van het groepje het werk kan nakijken. Is dat ook gebeurd, dan kan het kaartje versleept worden naar de kolom met afgewerkte taken. Het beste van dit alles is mogelijk dat Trello volledig gratis te gebruiken is.

6. Forest

Met al die applicaties wordt het echter ook een stuk moeilijker om de focus te houden en je niet te laten afleiden. Maar ook daar is een app voor! Deze minimalistische app installeer je op je smartphone en toont je simpelweg een boompje op je scherm. Concreet stel je in hoe lang je wil studeren of werken. Hoe langer je van plan bent productief te zijn, des te groter de boom zal worden die je krijgt als beloning. Wees echter realistisch in je doel, je zal je telefoon namelijk de hele tijdspanne niet kunnen gebruiken. Doe je dat toch (om bijvoorbeeld even een appje te sturen), dan zal de boom sterven en is alles voor niets geweest. Ga dus de uitdaging aan en begin met een imposant bos te planten. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de wereld. Door punten te verzamelen, kan je namelijk ook echte bomen laten planten. Probeer het zelf!

Hoe productiever je bent, hoe indrukwekkender je bos.

7. Airtable

Heb je nood aan een database? Bijvoorbeeld om je boekencollectie of puntenlijst te organiseren? Neem dan geen genoegen met een simpele spreadsheet maar gun jezelf wat meer, zoals Airtable. Airtable is een platform waarmee je krachtige databases kan maken zonder de leercurve die hier doorgaans mee gemoeid gaat. Je begint met een blanco ‘base’ en voegt zo steeds kolommen toe die je uiteindelijk vult met gegevens. Zo kan je heel eenvoudig sorteren, groeperen, rekenen en alles wat je maar wil. De enige limiet is je eigen creativiteit.

Een volwaardige database zonder grote leercurve, dat is Airtable.

8. Office 365

Office 365 zou niet echt een verrassing mogen zijn in deze lijst. Als student krijg je meestal gratis een abonnement bij de dienst van Microsoft dus daar maak je best dankbaar gebruik van, het bespaart je namelijk weer wat geld. Hoe ga je ermee aan de slag? Navigeer naar portal.office365.com en log daar in met je gegevens, waarschijnlijk is dat het e-mailadres en wachtwoord van je studentenmail. Eenmaal ingelogd, zie je rechtsboven een knop ‘Office installeren’. Klik op deze knop en kies vervolgens voor ‘Office 365-apps’. Zo heb je binnenkort de volledige Office suite op je computer staan. Maak zeker ook gebruik van de OneDrive-opslag, want meestal beschik je als student over 1TB aan opslag. Zo verlies je nooit meer een bestand en heb je op al je apparaten toegang tot de laatste versie van je bestanden.

9. Notion

Notion is een applicatie die de laatste tijd een immense opmars kent. De applicatie wordt voornamelijk gebruikt bij start-ups en kleine (creatieve) bedrijven. Dankzij de flexibiliteit van het platform, is de applicatie ook werkelijk voor elke workflow in te zetten. Het idee is dat je alles kan bundelen, van notities tot spreadsheets en zelfs een variant op Trello. Als je alles uit het platform haalt, moet je binnenkort nooit meer naar een andere applicatie grijpen. Maak je dus gebruik van zoveel tools dat je stilaan het overzicht verliest? Centraliseer dan even alles in Notion. Je zal de gratis versie al snel ontgroeien en het zal even duren om te wennen aan de tool, maar uiteindelijk zorgt het voor de rust die je verdient.

Word je gek van de overvloed aan tools? Notion brengt alles samen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business