Wire

Bescherm je persoonlijke gegevens tegen verkoop op het dark web

© Onze partner

Datalekken zijn helaas geen zeldzaamheid. Bij een datalek worden persoonlijke gegevens van mensen met een account bij de betreffende website gelekt. Bij grote bedrijven kan het gaan om gegevens van miljoenen mensen. E-mailadressen, NAW-gegevens, wachtwoorden, betaalgegevens en BSN-nummers vinden vervolgens gretig aftrek op het dark web. Cybercriminelen kunnen met deze informatie veel schade aanrichten. Wie dacht dat grote bedrijven zich voldoende hebben ingedekt tegen datalekken, komt bedrogen uit. Daarom moet je ook zelf stappen ondernemen om te voorkomen dat je gegevens in verkeerde handen vallen.

Telecombedrijf AT&T heeft onlangs bekendgemaakt dat er een datalek heeft plaatsgevonden. Gegevens van 7,6 miljoen huidige gebruikers kwamen daarbij op straat te liggen, evenals de gegevens van 65,4 miljoen vroegere klanten. In totaal gaat het dus om persoonlijke informatie van 73 miljoen mensen. Ook onder meer Yahoo, New York Pizza, Scoupy, EasyPark, Ticketmaster, Booking.com en T-Mobile haalden de afgelopen jaren de media in verband met datalekken. Er is dus een reële kans dat ook jouw data zich tussen de miljoenen gelekte gegevens bevinden.

Gevolgen van datalekken

De gegevens komen natuurlijk niet letterlijk op straat te liggen. Wel worden ze voor veel geld verhandeld op het dark web. Omdat je er anoniem kunt blijven, wordt het dark web veel gebruikt voor illegale praktijken. Met de gelekte gegevens kunnen cybercriminelen vrij eenvoudig identiteitsfraude plegen. Ook kunnen ze de gegevens gebruiken om sneller je vertrouwen te winnen bij phishing. En met jouw inloggegevens in handen, kunnen ze uiteraard rechtstreeks toegang krijgen tot je accounts.

Voorkomen van datalekken

De hiervoor genoemde grote bedrijven hebben in principe voldoende budget en expertise in huis om in te zetten op cyberveiligheid. Toch hebben ze de datalekken niet kunnen voorkomen. Wil je het risico dat criminelen met jouw vertrouwelijke informatie aan de haal gaan zoveel mogelijk beperken? Dan moet je ook zelf aan de slag gaan:

Gebruik een VPN

Een VPN is een van de meest effectieve manieren om je online privacy te beschermen. Vooral voor degenen die wel eens inloggen op openbare netwerken, is het gebruik van een VPN een must. Het dataverkeer wordt eerst via een versleutelde tunnel naar de VPN-server geleid. Deze data kunnen door niemand onderschept worden. Vervolgens worden de data door middel van encryptie gecodeerd, waardoor ze voor derden onleesbaar worden. En ook de herkomst is niet langer te achterhalen, omdat je eigen IP-adres schuilgaat achter dat van de VPN-server.

Wijzig je wachtwoorden regelmatig

Bedrijven moeten datalekken meteen melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Doen ze dat niet, dan kan er een boete volgen. Zodra het datalek is geconstateerd, moeten ook alle betrokkenen op de hoogte gebracht worden. Je krijgt dus bericht als het vermoeden bestaat dat jouw gegevens betrokken zijn geraakt bij een datalek. Als je zo’n bericht hebt ontvangen, moet je onmiddellijk je wachtwoord wijzigen. Gebruik daarvoor niet de link die mogelijk in het bericht staat, want het kan ook om een phishingbericht gaan. Ga zelf naar de website toe om het wachtwoord te wijzigen. Het is nog beter om niet af te wachten tot je zo’n melding ontvangt en zelf regelmatig je wachtwoorden te veranderen.

Zet multifactorauthenticatie in

Wachtwoorden vormen dus geen waterdichte bescherming van je accounts. Daarom is het verstandig om tweefactorauthenticatie (2FA) of zelfs multifactorauthenticatie in te zetten. Je logt dan in met zowel een wachtwoord als een extra identificatiemethode. Voorbeelden van die extra methodes zijn vingerafdrukken, sms-codes of Google Authenticator.

Kies unieke wachtwoorden

Gebruik je hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts? Dan lopen ook die andere accounts gevaar als het wachtwoord betrokken is geraakt bij een datalek. Om mogelijke schade zoveel mogelijk in te perken, kies je dus een uniek wachtwoord voor elk afzonderlijk account.

Controleer op onbevoegde inlogpogingen

Controleer ook regelmatig of er geprobeerd is om in te loggen op je accounts. Bij bijvoorbeeld Microsoft kun je zien vanaf welke locaties en op welke momenten er geprobeerd is om in te loggen. Komen de inlogpogingen je niet bekend voor? Wijzig dan meteen je wachtwoord.

Wees alert op phishing

Als cybercriminelen over je contactgegevens beschikken, is de kans groot dat je phishingberichten ontvangt. Wees daarop beducht. Controleer het adres van de afzender en klik nooit zomaar op links of bijlages in een bericht. Typ bij twijfel zelf het officiële adres in de adresbalk in. Zoek op de officiële website naar de contactgegevens, zodat je zelf rechtstreeks contact op kunt nemen met de desbetreffende organisatie.

Controleer op datalekken

Er zijn verschillende websites waarop je kunt checken of jouw gegevens betrokken zijn geraakt bij een datalek. De meest bekende in Nederland is politie.nl/checkjehack. Je hoeft alleen je e-mailadres in te vullen. Als jouw gegevens gelekt zijn, ontvang je een e-mail.


Dit artikel werd geschreven door een van onze partners en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business