Wire

VPS, dedicated of cloud hosting: welke moet ik kiezen?

© Unsplash
Vroeger kon je kiezen uit shared hosting of een private server en dat was het. Tegenwoordig zijn er nog meer verschillende soorten hosting. VPS, dedicated of cloud hosting: welke moet ik kiezen? We duiken in de details over deze laatste drie.

En dan gaan we ons niet alleen richten op de prijs, ondanks dat dat waarschijnlijk het eerste is waar je naar kijkt. Er komt namelijk meer kijken bij het kiezen van het juiste hostingproduct dan alleen de kosten.

Een beslissing volledig baseren op de prijs kan op de lange termijn zelfs schadelijk zijn voor je bedrijf. Bij het vergelijken van prijzen voor VPS, dedicated servers of cloud hosting lijkt het misschien alsof alles hetzelfde is – waardoor de goedkoopste optie een no-brainer lijkt. Maar in werkelijkheid betekent goedkope hosting niet dat het de beste oplossing is. 

Laten we daarom de prijs even terzijde leggen en ons richten op de verschillende vormen van hosting.

VPS hosting

Virtual Private Server (VPS) Hosting is een kruising tussen shared en dedicated hosting. Op een fysieke server (ook wel de hoofdserver genoemd) draaien meerdere VPS-instanties, die een strikt deel van de hardwarebronnen van de hoofdserver toegewezen krijgen. Deze instanties worden verhuurd en werken als onafhankelijke serveromgevingen. In wezen huur je dus een deel van een dedicated server. De prijzen van dit soort pakketten variëren en bieden betaalbare schaalbaarheid, betere prestaties en een betere beveiliging dan shared hosting.

Voor- en nadelen van VPS hosting

Voordelen

 • Geïsoleerde resources voor elk bedrijf
 • Meer controle en aanpassingsmogelijkheden dan shared hosting
 • Redelijk geprijsd in vergelijking met dedicated servers
 • Schaalbaarheid om snel resources toe te voegen wanneer nodig
 • Betere prestaties en betrouwbaarheid dan shared hosting

Nadelen

 • Minder veilig dan dedicated servers vanwege gedeelde fysieke infrastructuur
 • Mogelijkheid van overbelasting als gevolg van gedeelde resources
 • Vereist technische kennis voor configuratie en beheer
 • De kosten kunnen hoger zijn dan voor shared hosting, afhankelijk van de gekozen configuratie

Dedicated hosting

Dedicated servers zijn precies wat de naam al doet vermoeden – een enkele server speciaal voor jou. Alle hardware waaruit de server is opgebouwd, staat onder jouw beheer. Deze machines, ook wel bare metal servers genoemd, delen vaak netwerktoegang met naburige dedicated servers in een datacenter, maar geen hardware. Deze hostingpakketten zijn over het algemeen duurder dan shared hosting of een VPS, maar kunnen je betere prestaties, veiligheid en flexibiliteit bieden. Dit geldt vooral als je aangepaste instellingen of specifieke hardware nodig hebt.

Voor- en nadelen van dedicated hosting

Voordelen

 • Hoogste niveau van beveiliging door exclusieve toegang tot een volledige fysieke server
 • Volledige controle en aanpassingsmogelijkheden over de serveromgeving
 • Geen risico op overbelasting door shared resources
 • Verbeterde prestaties en betrouwbaarheid vanwege exclusief gebruik van hardware
 • Geschikt voor veeleisende websites en applicaties met hoge verkeersvolumes

Nadelen

 • Hoge kosten in vergelijking met VPS en shared hosting
 • Vereist technische expertise voor configuratie en beheer van de server
 • Minder flexibiliteit om te schalen in vergelijking met cloud hosting
 • Verantwoordelijkheid voor onderhoud, beveiliging en updates ligt volledig bij de klant

Cloud hosting

Bij cloud hosting draait jouw applicatie of website op virtuele servers in de cloud. Traditioneel werden applicaties door organisaties gehost op fysieke servers die werden aangeschaft in datacenters op locatie of gehuurd van hostingproviders. Bij cloud hosting, zoals van de bekende hostingprovider Hostinger, betaal je om je applicatie te hosten op een netwerk van fysieke en virtuele servers verspreid over verschillende geografische locaties. Deze methode biedt veel meer flexibiliteit dan de traditionele. Je krijgt toegang tot computerresources uit een bestaande resourcepool en kunt je applicaties zeer snel omhoog of omlaag schalen.

Voor- en nadelen van cloud hosting

Voordelen

 • Resources kunnen gemakkelijk worden opgeschaald of verlaagd afhankelijk van de behoeften van je bedrijf
 • Gebruikers kunnen toegang krijgen tot resources en gegevens vanaf elk apparaat met een internetverbinding
 • Vermindert het risico op downtime door de mogelijkheid om belasting te verdelen over meerdere servers
 • Je betaalt alleen voor de gebruikte resources, wat kan resulteren in lagere operationele kosten
 • Handmatige taken kunnen worden geautomatiseerd, waardoor de operationele efficiëntie wordt verbeterd

Nadelen

 • Toegang tot clouddiensten vereist een betrouwbare internetverbinding
 • Gedeelde infrastructuur kan beveiligingsrisico’s met zich meebrengen, zoals gegevensinbreuken
 • Gedeelde servers kunnen overbelast raken bij piekverkeer, wat de prestaties kan beïnvloeden
 • Het kan moeilijk zijn om van cloudprovider te veranderen vanwege gegevenscompatibiliteit en migratiekosten
 • Het delen van resources met andere gebruikers kan uitdagingen met zich meebrengen op het gebied van gegevensprivacy en naleving van voorschriften.

VPS, dedicated of cloud: hoe kies ik de beste optie?

Denk bij het kiezen van de gewenste hosting aan het gezegde: Je krijgt waar je voor betaalt. Daarom is het belangrijk om meer in overweging te nemen dan alleen de prijs.

Wat is voor jou het belangrijkst, controle, schaalbaarheid, flexibiliteit, kosten of beveiliging? Je keuze zal uiteindelijk neerkomen op wat jouw bedrijf het meest nodig heeft om te kunnen groeien. Denk daarom goed na over wat jouw bedrijf het hardst nodig heeft, voordat je de keuze maakt. Onthoud dat je een hostingomgeving zoekt die jouw bedrijf vandaag ondersteunt, maar die je in de toekomst ook in staat zal stellen om uit te groeien tot het bloeiende bedrijf waarvan je weet dat je het zult worden.

Als veiligheid je grootste zorg is, kies dan voor een dedicated omgeving. Als kosten en schaalbaarheid belangrijk voor je zijn, is een VPS of cloud hosting misschien je beste keuze.

Conclusie

Het grote verschil tussen VPS, dedicated en cloud hosting zit hem in de mate van beveiliging. Dedicated servers bieden meer veiligheid doordat één bedrijf de hele fysieke server voor zichzelf heeft. Bij VPS delen meerdere bedrijven een fysieke server via virtualisatie, wat minder veilig is. Cloud hosting maakt gebruik van virtuele servers op één gedeeld systeem, waardoor websites flexibeler zijn en beter grote aantallen bezoekers aankunnen. Bij uitval van een server kan een andere snel bijspringen, waardoor de downtime beperkt blijft.

Het kiezen van de juiste server en hosting provider kan lastig zijn met zo veel keuzes. Nu je de verschillen tussen VPS, Cloud Servers en Dedicated Servers beter begrijpt, samen met hun voor- en nadelen, zou het het nemen van een beslissing makkelijker moeten zijn. Zorg er vooral voor dat je goed onderzoek doet voordat je een hosting optie kiest.


Dit artikel werd geschreven door een van onze partners en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business