Achtergrond

Harde schijf of SSD: wat is de beste externe opslag voor jou?

Wil je back-ups maken van je computer? Of zoek je een toestel om veel gegevens heen en weer te schipperen? Misschien wil je een beetje van beide. Ik zoek voor je uit wat de beste externe opslag van het moment is.

Harde schijven en solid state drives. Allebei dienen ze voor de opslag van gegevens, maar daar houdt de vergelijking zo ongeveer op. HDD’s zijn geschikt voor massa-opslag en het archiveren van bestanden, terwijl externe SSD’s vooral handig zijn om grote hoeveelheden gegevens snel te kopiëren. In de twee categorieën heb je vandaag heel wat keuze. Ik ging ten rade bij allerlei fabrikanten en vroeg hen hun interessantste product op te sturen. Ik testte de schijven en ssd’s op snelheid, capaciteit, prijs en bouwkwaliteit, en ontdekte zo welk toestel jouw geld het meest waard is.

Harde schijf: oud maar trouw

De harde schijf draait al lang mee maar blijft haar nut behouden. Als systeemschijf wordt ze verdrongen door de SSD maar wat massa-opslag betreft is er geen betere keuze. Dezer dagen koop je terabytes alsof het niets is, maar van wie koop je die terabytes het best? Ik onderzoek het.

Externe harde schijven zijn niet het antwoord wanneer je een bliksemsnel opslagmedium zoekt, maar wie veel data wil bijhouden kan dat vandaag aan voordelige tarieven doen. De prijs per gigabyte van een harde schijf is immers lager dan ooit tevoren. HDD’s zijn trager dan SSD’s, maar dat wil niet zeggen dat we geen minimum aan snelheid mogen eisen. Verder is de vormgeving en de prijs van groot belang, al spelen er tijdens mijn test nog andere factoren mee.

Lacie Porsche Design: mooi en sloom

Lacie koos voor deze test resoluut voor stijl, en dat mag ook. Op de prijs per gigabyte-criteria zal de fabrikant minder goed scoren en ook keuze van de redactie zal Lacie niet worden, maar dat wil niet zeggen dat het product z’n geld niet waard is. De sobere en stijlvolle producten van Lacie hebben hun plaats op een opgeruimd bureau. De Porsche Design ziet er kwaliteitsvol uit, dat valt niet te betwisten.

De designschijf die het merk ons opstuurde bevat een harde schijf van 4 TB. De schrijf en leessnelheden van het toestel liggen echter aanzienlijk lager dan die van de concurrentie. 4 TB volschrijven tegen geen 35 megabyte per seconde is geen lachertje (je kan gerust een etmaal uittrekken). Op de schijf plaatst Lacie een aanzienlijke hoeveelheid software. Een deel daarvan is erg aantrekkelijk voor wie meerdere Lacie-producten heeft. Zo kan je ze allemaal via een centrale hub op je thuisnetwerk bedienen. De beheersoftware zorgt er bovendien voor dat de schijf erg zuinig is in stand-by. De back-up software, Genie Timeline Free, maakt indien gewenst automatische back-ups van je systeem. De software is leuk maar niet exclusief gratis voor Lacie, wat de meerwaarde ervan bedenkelijk maakt.

Al bij al is de Porche Design traag maar wel visueel aantrekkelijk. Lacie onderscheid zich niet op technisch gebied, dus wie voor snelle gigabytes voor z’n geld gaat klopt beter ergens anders aan. Moet je bureau mooi blijven en hou je van een strak minimalistisch design, dan is dit toestel nog wel het overwegen waard, al valt het in dat opzicht wel op dat de Lacie-schijf een voedingskabel nodig heeft.

Transcend StoreJet 25M3: schijfje gooi

Transcend opteert voor een robuuste back-up schijf met een capaciteit van 2 TB. De schijf van de StoreJet 25M3 zit verstopt in een rubber softtouch omhulsel dat bescherming moet bieden tegen ongewenste valpartijen. Een uitgebreide valtest behoort niet tot het opzet van deze vergelijkende test maar we duwden de externe harde schijf toch eens subtiel van het bureau. Ze werkt nog. Daarna wierpen we ze in een grote boog door de redactie. Ze werkt nog steeds.

Op de schijf staan drie softwarepakketten voorgeïnstalleerd. Ze werken alle drie van zodra je de licentieovereenkomst aanvaard. Een installatie is dus niet noodzakelijk. Transcend Elite is de uitgebreidste suite. Hiermee stel je back-ups in, herstel je van een eerder gemaakte back-up, codeer en decodeer je gevoelige data en meer. Met de Toolbox kan je de schijf formateren, maar dat gaat met Windows ook. Deze tool is als enige van de drie niet voor Mac beschikbaar. RecoverRX tot slot is een leuke applicatie om foto’s terug te vinden nadat je ze per ongeluk gewist hebt. De tools werken niet alleen met de Transcend-schijf maar met alle opslagmedia die je aan je computer kan hangen. De Transcend leest en schrijft aan uitstekende snelheden, maar de usb 3.0-aansuiting wordt ook op andere manieren benut: de niet al de grote schijf heeft voldoende aan de elektriciteit van de computer waardoor een externe voeding overbodig is.

Freecom Tough Drive 3.0: meer werppret

Ook Freecom stuurt met de Tough Drive 3.0 een harde schijf in die tegen een stootje moet kunnen. Ook dit exemplaar kwam bijgevolg tegen gevarieerde snelheden in aanraking met de grond en ook de Tough Drive is nog zo goed als nieuw. Het prijsverschil tussen de harde schijf van Freecom en die van Transcend is dan wel frappant. Het exemplaar van Freecom is goedkoper maar heeft maar een vierde van de opslagcapaciteit van de schijf van Transcend: 500 GB. Wanneer we naar de prijs per gigabyte kijken is de Freecom aanzienlijk duurder en we zien niet goed in waarom. De Tough Drive heeft maar één significant voordeel tegenover de Transcend: de usb-kabel is aan de harde schijf zelf bevestigd. De kabel is op een flexibele manier in de behuizing verwerkt waardoor je de aansluiting nooit zal kwijt geraken, en dat is een pluspunt. Het grote prijsverschil maakt dit leuke detail evenwel niet goed.

Verbatim Store ‘n Go, Seagate Backup Plus Slim, Toshiba Canvio Alu: drieling

Toshiba Canvio

De Store ’n Go, Backup Plus Slim en Canvio Alu van respectievelijk Verbatim, Seagate en Toshiba liggen ongelooflijk dicht bij elkaar. Alle drie zijn ze ongeveer even groot, alle drie kosten ze even veel en alle drie hebben ze een capaciteit van twee terabyte. Stuk voor stuk zijn het degelijke schijven, maar toch kunnen we een onderscheid maken. De Canvio en de Backup plus zien er allebei kwalitatiever uit dan de Verbatim.

Verbatim Store ‘n’ Go

Het plastic uiterlijk van die laatste is iets minder aantrekkelijk. De lees- en schrijfsnelheden van de drie toestellen liggen verder erg dicht bij elkaar, maar toch is de Toshiba merkbaar trager volgens onze tests. De Backup Plus Slim is net de snelste van de andere twee, en het is bovendien veruit de dunste.

Seagate Backup Plus Slim

De Store ’n Go is niet veel dikker (maar mist een statuslampje) terwijl de harde schijf van Toshiba meer dan dubbel zo dik is. Alle drie hebben ze software aan boord maar het pakket van Seagate is het overzichtelijkst en aantrekkelijkst. De software werkt bovendien samen met een app zodat je ook de inhoud van je smartphone of tablet veilig weg kan schrijven naar de externe HDD. Geen van deze drie toestellen is een slechte keuze, maar als ze voor dezelfde prijs naast elkaar liggen wandel je best weg met de HDD van Seagate.

Western Digital My Book Duo: overkill

Western Digital kwam tot slot aandraven met de My Book Duo, een halve kleerkast met een capaciteit van maar liefst twaalf terabyte. De liefhebber vindt in dit toestel tal van beheersmogelijkheden die me doen denken aan een server. De My Book is omwille van de fenomenale capaciteit niet goedkoop, maar prijs per gigabyte spant dit toestel de kroon. Voor de gebruiker opzoek naar een bescheiden externe schijf gaat de kanjer van WD dan weer te ver: dit product is uitstekend, maar niet bepaald gebalanceerd.

Keuze van de redactie

Transcend StoreJet 25M3

Een keuze is bij deze groep snel gemaakt. De vier externe harde schijven van twee terabyte zijn wat prijs-kwaliteit betreft scherper dan de andere drie exemplaren die we voor deze test onder handen namen. Alle drie kosten ze ongeveer even veel. De HDD’s van Verbatim, Seagate en Toshiba zijn alle drie vijf euro goedkoper dan de schijf van Transcend. Van die drie springt de Seagate er het meest uit. Toch gaat deze mooie, eerlijk geprijsde en compacte externe HDD niet met de titel Keuze van de Redactie lopen. Die eer gaat naar Transcend met de StoreJet 25M3. Voor zes euro meer dan de andere drie schijven krijg je een toestel dat verder vrijwel identiek is. Het is zelfs iets dikker en groter dan de concurrentie, maar je kan het doorheen de kamer naar de grond werpen, en die luxe is meer dan een handvol euro’s waard. De My Book Duo krijgt een eervolle vermelding als het waanzinnigste externe opslagmedium dat we in recente geschiedenis onder handen namen.

SSD: snel en mobiel

Nu SSD’s betaalbaar worden, kan je ze ook gebruiken als externe opslag. De capaciteit ligt lager dan die van harde schijven maar ze dienen dan ook niet als back-up oplossing. Een externe SSD is het ultieme middel om bliksemsnel grote hoeveelheden data tussen verschillende computers te versluizen.

De heerschappij van de klassieke harde schijf als systeemdrive, de schijf waarop je Windows installeert, loopt ten einde. Supersnelle exemplaren en speciale-configuraties konden de HDD niet redden: het tijdperk van de SSD is aangebroken. Een supersnelle SSD is echter ongeschikt als medium voor massaopslag. Vooral de prijs steekt daar een stokje voor, maar ook de snelheid is gewoon overbodig. Een SSD gebruik je vooral wanneer je frequent grote hoeveelheden data van en naar je schijf moet schipperen. Terwijl je computer enkele tientallen gigabytes naar een harde schijf kopieert kan je koffie gaan drinken, terwijl een SSD de klus op seconden klaart. Dat komt omdat een SSD er langs binnen helemaal anders uit ziet als een HDD.

Geen bewegende onderdelen dus: een Solid State Drive werkt, net als een usb-stick, met flash-geheugen. Toch zijn SSD’s significant duurder dan hun staafvormige neefjes, en ook de prijs van de dingen is niet mis. Niet onlogisch, want een SSD is, heel eenvoudig gesteld, een cluster van supersnelle USB-sticks. Op steroïden. Het resultaat: een supersnel opslagmedium dat in z’n theoretische maximumsnelheid gelimiteerd wordt door de poort waarop je het aan je computer koppelt. SSD’s kunnen sneller zijn dan wat USB 3.0 aan kan. Enkele honderden megabytes per seconde (in contrast bij enkele tientallen bij HDD’s) is natuurlijk ook niet min, en die krijg je gerust via usb 3.0. Tijd voor een vergelijking.

Verbatim Vx450: usb-stick

De Verbatim Vx450 is klein en mooi maar uiteindelijk teleurstellend. Het hoesje dat je bij de schijf van 128 GB krijgt meegeleverd geeft het geheel een premium-feel, maar die volstaat niet om van de Vx450 een interessant product te maken. De realiteit is eenvoudig: de SSD heeft dezelfde capaciteit dan de Sandisk Extreme Pro USB-stick, is een stuk duurder en hoewel de leessnelheid hoger ligt, is de schrijfsnelheid barslecht. Er bestaat dus een USB-stick die nagenoeg hetzelfde doet en dat maakt de Vx450 een overbodig product dat veel trager is dan een SSD zou mogen zijn.

Draadloos plezier

De Toshiba Canvio AeroMobile is nog trager. Ook de leessnelheid laat te wensen over maar de Aeromobile heeft een andere bestaansreden: je kan draadloos met het schijfje verbinden, wat het een ideaal opslagmedium maakt voor je tablet of smartphone. Bovendien heeft de Canvio plaats voor een SD-kaart. Als multimediatoestel kan de inzending van Toshiba zo de concurrentie aangaan met de Wireless-reeks van Seagate, maar als SSD laat dit toestelletje te wensen over.

Lacie Porsche Design Slim SSD: compromisloos design

Lacie verast dan weer aangenaam met de Porsche Design Slim SSD. De schijf is veel groter dan de concurrentie maar ziet er weer strak uit. Schoonheid doet deze keer, in tegenstelling tot bij de andere categorieën, niet af aan de kwaliteit. De lees- en schrijfsnelheden van de Porsche zijn uitstekend. Ze liggen in de lijn van de andere drie krachtpatsers: Samsung met de Portable SSD T1, De ESD400 van Transcend en Freecom met de mSSD. Alle drie scoren ze erg goed, wat het moeilijk maakt een winnaar te kiezen. Back-up software speelt hier geen rol. Wie een snelle SSD wil om net 250 GB aan gegevens te back-uppen bevindt zich in een niche: externe HDD’s zijn een stuk goedkoper en snel genoeg. De beveiligingssoftware aan boord van de T1, die de schijf onzichtbaar houdt totdat je het wachtwoord intypt, werkt enkel op Windows maar is wel doeltreffend. De schijf van Lacie is puur op specificaties afgaande de winnaar, maar dat betekent niet dat de Porsche Design Slim noodzakelijk het beste product is.

Keuze van de redactie

Transcend ESD400

De SSD van Lacie komt weliswaar het best uit de benchmarks, maar het ding is groot en zwaar. Het volume van de Porsche Design Slim SSD bedraagt, net als het gewicht, al snel het dubbele van dat van de concurrentie. Lees- en schrijfsnelheden liggen dicht bij elkaar; een snelheidsverschil zal zich vooral laten merken bij het draaien van software die je eventueel op het externe medium kan installeren. Over het algemeen vinden we toch dat de ESD400 van Transcend het meeste waar voor z’n geld biedt. Voor kleine bewerkingen is deze SSD weliswaar trager dan de andere drie kandidaten, maar Transcend charmeert ons met de prijs. De SSD is misschien iets trager, maar hij is veel goedkoper. Prijs in beschouwing genomen wint de ESD400 voor ons de stempel Keuze van de Redactie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business