Achtergrond

Wat zijn de beste alternatieven voor Powerpoint?

Powerpoint wordt ondertussen zo vaak gebruikt voor presentaties, op het werk maar bijvoorbeeld ook in de klas, dat ze er al snel hetzelfde gaan uitzien. Wat als je voor je volgende presentatie eens een frisser alternatief gebruikte?

  1. Google presentaties

Google heeft met het ondertussen bekende Google Docs zijn eigen online suite, die je met een Google Account gratis kan gebruiken. Ik zou zelf al lang niet meer zonder de online schrijftool kunnen, maar Google’s presentatiesoftware is ook niet te versmaden. Waar het in het prille begin een flauw afkooksel was van PowerPoint, heeft het ondertussen enkele stevige updates ondergaan om het een pak gebruikersvriendelijker te maken. De basisstructuur is wel nog altijd hetzelfde: je bouwt een presentatie op aan de hand van dia’s.

Om dat wat creatiever aan te pakken geeft Google je een massa aan tooltjes en templates, en het is ook een fluitje van een cent om mediabestanden of pakweg YouTube-filmpjes in je presentatie te plakken. Bovendien kan je, zoals in alle programma’s in Google Docs, bijzonder makkelijk samen met collega’s of klasgenoten aan een online presentatie werken. Slides kan PowerPoint-bestanden inladen en omzetten, en laat je ook offline en op mobiele toestellen werken. Google Slides heeft wat minder toeters en bellen datn Powerpoint, denk bijvoorbeeld aan animaties die wat minder krachtig zijn, maar heb je al wat ervaring met Microsofts presentatiesoftware, dan is dit een zeer goed en gratis alternatief.

  1. SlideRocket

Wil je gewoon helemaal online werken, dan is er SlideRocket. Deze presentatiedienst lijkt zelfs helemaal gemaakt voor het ideale presentatietoestel: de tablet. De interface van SlideRocket is namelijk op maat gemaakt voor mobiele toestellen. Dat betekent dat je je presentaties van overal kan bekijken en bewerken. Je kan thema’s, layouts en andere dingen combineren. Online kan je ook makkelijk filmpjes en beelden integreren van bijvoorbeeld YouTube.

Je kan online ook samenwerken met vrienden en collega’s, en presentateis online delen, net zoals in Google slides. Ook als in Google Slides: PowerPoint-presentaties kan je importeren. Je kan zelfs kiezen of je dia’s uit Microsofts Office overzet, of gewoon als beeld in je presentatie plakt. Op veel vlakken is dit een soberder versie van grotere presentatieprogramma’s zoals PowerPoint of Keynote, maar SlideRocket heeft ook enkele leuke extra’s. Zo zijn er plug-ins voorzien zoals een zoekmachine voor quotes, een online woordenboek en real-time beurscijfers die je in je presentaties kunt gebruiken.

  1. Haiku Deck

Een van de typische kenmerken van een slechte presentatie is dat er veel te veel tekst op een dia staat. Haiku Deck probeert daar verandering in te brengen. De ‘standaard’ slide in deze presentatiedienst bestaat uit een groot beeld, met zo weinig mogelijk moeilijk te lezen tekst om je publiek niet te overladen met informatie. De focus ligt dus voluit op beelden en grafieken, en niet op woorden en bullets. Al gaat de dienst natuurlijk niet zo ver dat ze je ook tegenhoudt om een halve boek op zo’n dia te proppen. Als je dat echt wilt, kan dat dus ook.

Je maakt die visuele dia’s via een intuïtiteve interface op je iPad of in je browser webapp. Daarin zit meteen ook een handige tool om de nodige informatieve grafieken te maken. Haiku Deck is gratis, met premium opties. Met de grati account maak je presentaties en krijg je toegang tot miljoenen beelden, naast een zestal thema’s voor je dia’s. Voor nog meer thema’s en beelden zal je moeten bijbetalen. Al kan je ook gewoon je eigen foto’s uploaden, of ze importeren uit pakweg je Instagram. Deze dienst is, ook met zijn mobiele opties, een makkelijke optie om tot een elegant resultaat te komen. Vooral handig voor mensen die geen hele dag willen knoeien met een presentatie, dus.

  1. Beamer

Iets helemaal anders, dan: LaTeX. Deze vrij specifieke opmaaktaal kan je, eens je ze hebt aangeleerd, gebruiken voor zowat elk LaTeX document. Die documenten hebben hun eigen bestandstype (.tex) en zien er een beetje uit als ouderwetse code. In plaats van in een tekst de titel in een opmaakprofiel voor Titel te zetten, tik je in plaats daarvan:

\title{Hippe presentaties}. En in plaats van een opmaakprofiel voor Auteur wordt dat: \author{Els Bellens}. Bedoeling van het systeem is om je op de inhoud te concentreren, en minder op hoe dat er uit moet zien. Een beetje een gek uitgangspunt voor presentatiesoftware, maar toch is er Beamer. In dit programma werk je dus niet, zoals in de meeste programma’s, met elementen, beelden en tekstkadertje die je naar je slide sleept een aanpast.

Je bouwt je presentatie in LaTeX van de grond op. Toegegeven, da’s waarschijnlijk niet de snelste of meest gebruiksvriendelijke manier om een presentatie te maken, tenzij je al een beetje ervaring hebt. Wel zorgt het ervoor dat je je op je boodschap concentreert, en geeft het je veel meer vrijheid om je presentatie tot in de puntjes fijn te stellen. Voor de echt unieke presentaties moet je dus hier zijn.

  1. Prezi

Nog een buitenbeentje, maar dan net dat ietsje makkelijker in gebruik, is deze Prezi. Waar de meeste presentatiesoftware werkt met dia’s, die je een voor een aan je publiek toont, pakt Prezi uit met één groot blad. Voor de presentatie die je maakt zet je al je aandachtspunten, beelden en filmpjes op het ene blad, en kies je zelf in welke volgorde je eroverheen zweeft, scrollt, en in- of uitzoomt.

Dat biedt wat creatievere manieren om van onderwerp naar onderwerp te springen, en het betekent ook dat je je brainstormingsessie of research eigenlijk meteen als presentatie kan gebruiken. Deze dienst is ook ideaal voor dynamische, niet-lineaire presentaties, omdat je vrij makkelijk op vorige punten kunt terugkomen, of ze via een leuk effect of animatie in een heel nieuw daglicht kunt zetten.

Prezi werkt online en met een gratis account krijg je tot 100 MB aan ruimte om je presentaties op te slaan. Voor meer opslagruimte, en de mogelijkheid om offline aan je presentaties te werken, kan je een betaald abonnement nemen.Voor gratis presentaties zal je dus altijd WiFi nodig hebben, al betekent die cloudopslag ook dat je Prezi kunt gebruiken op eender welk toestel met een browser. Je werk wordt bovendien synchroon gehouden, zodat je later op een ander toestel verder kunt werken.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business