Achtergrond

AVG Antivirus Free (2019)

Met AVG haal je grondige beveiliging in huis. Helaas is de interface er doorheen de jaren niet minder omslachtig op geworden.

Pro: nauwelijks foutieve detecties, uitstekende bescherming
Con: Dashboards van zowel Zen als antivirusprogramma tonen vooral reclame, belangrijke functies zitten te ver weg, impact op opstarttijd van apps


AVG is één van de minst opdringerige antivirus-oplossingen op de markt. Als de software je lastig valt, dan zal dat met een legitieme beveiligingswaarschuwing zijn. Op het vlak van bescherming scoort AVG doorgaans erg goed. In de vorige test dipte de score van het programma een klein beetje naar 98 procent, maar ondertussen heeft AVG die kleine slipper alweer rechtgetrokken. In de laatste controle hield het 99,9 van alle malware tegen, en kan zo zonder problemen naast de veiligste programma’s geplaats worden.

De impact van de suite op je systeem is te voelen, al varieert dit naargelang de acties die je uitvoert. Uitschieter zijn de opstarttijden voor veelgebruikte applicaties, die 21 tot 33 procent trager kunnen zijn dan normaal. De impact op installaties van apps is dan weer lager in vergelijking met het gemiddelde van concurrenten. In totaal haalde AVG een score van 5.0 op 6.0 op het prestatie-onderdeel, een half punt minder ten opzichte van de vorige AV-test.

Je download AVG Free gratis via de website. Dat downloadproces is recentelijk flink verbeterd. Vroeger moest je je uiterste best doen om niet per ongeluk toch een testversie van de betalende versie van AVG te downloaden, vandaag is de softwarefabrikant veel eerlijker in de aanbieding van de gratis bescherming. In de installatiewizard moet je nog éénmaal bevestigen dat je wel degelijk de gewone gratis bescherming wil, maar verder wijst de wizard zichzelf uit.

Twee dashboards

Het dashboard van de antivirusbeveiliging heet AVG Zen. Je houdt daarmee niet enkel je eigen pc in het oog, maar kan ook andere toestellen zoals Androidtelefoons aan het portaal linken en ze van daaruit managen. Drie van de vier opties in het hoofdscherm zijn echter reclame voor andere diensten die je moet negeren. De eerste tab, AVG Free, brengt je naar het venster waar je de eigenlijke antivirusbescherming aanstuurt. Hier vind je een overzicht van de actieve bescherming, en kan je scans starten en inplannen. Ook hier wordt het merendeel van het hoofdscherm ingenomen door functies die niet beschikbaar zijn in de gratis versie.

Relevante instellingen voor het gedrag van je antivirusprogramma vind je in dit scherm via de kleine menuknop bovenaan. Die is wat weggestopt ten koste van de irrelevante grote knoppen die reclame maken voor andere diensten. AVG Free is gratis, maar de ontwikkelaars zouden écht graag hebben dat je investeert in één van hun premium-producten.

 

De interface en de werking van de antivirusprogramma’s testten we zelf. Voor de resultaten op het vlak van beveiliging en impact op je systeem maakten we gebruik van de meest recente resultaten van onafhankelijke testinstantie AV-Test.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business