Hoe werkt een irisscanner?

Eén van de nieuwe snufjes waarmee Samsung uitpakte met de Note 7 was een irisscanner. De smartphone kan je niet langer kopen, maar irisscanners kan je wel terugvinden.

Eén van de uiterlijke kenmerken waar mensen veel belang aan hechten, is de kleur van de ogen. Wanneer je aan iemand vraagt hoe zijn ideale man of vrouw eruitziet, zal hij hoogstwaarschijnlijk beginnen met te vertellen welke kleur van ogen en haar zijn levenspartner moet hebben. De iris vormt ook voor biometrie het ideale uiterlijke kenmerk om mee aan de slag te gaan.

De iris zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid licht het netvlies bereikt. Kleine spiertjes in het regenboogvlies zullen je pupil vergroten en verkleinen om te voorkomen dat wat je ziet over- of onderbelicht is. Ondanks het feit dat de iris bij iedereen dezelfde taak uitvoert, ziet het er bij iedereen anders uit. De ogen van de meeste mensen kunnen ingedeeld worden bij blauwe, groene of bruine ogen, maar ook uniekere kleuren kunnen terug te vinden zijn in het regenboogvlies. Bovendien is de iris bij niemand egaal gekleurd; kleurvariaties en spikkeltjes vinden hun weg naar onze ogen, wat het lichaamsdeel ideaal maakt om als unieke parameter te fungeren.

Foto

Een irisscanner werkt gelijkaardig aan gezichtsherkenningstechnologie en vingerafdrukscanners. Een foto wordt genomen van je iris, waarna beeldverwerkingstechnologie wordt gebruikt om de binnenste en buitenste grens van het regenboogvlies te detecteren. Ook worden de donkerdere en lichtere stukken in het oog gedetecteerd. Unieke kenmerken zoals vlekjes en kleurschakeringen in je ogen worden hierbij gedetecteerd en kunnen worden vergeleken met een database aan irisgegevens. Indien jouw iris overeen komt met één van de gegevens in de databank kan je bijvoorbeeld toegang verkrijgen tot een kamer.

Samsung Galaxy Note 7

De Samsung Galaxy Note 7 – die vroegtijdig aan zijn einde kwam – bevat een irisscanner, waarmee je de smartphone kan deblokkeren. Hiervoor heeft het toestel een extra camera aan de voorkant die wordt bijgestaan door een LED die bijna-infrarood licht uitstuurt. Dit is ook meteen de reden waarom een extra camera nodig is. Bij klassieke camera’s wordt infrarood licht immers weggefilterd, terwijl een irisscanner hier net veel informatie uithaalt.

Cédric Van Loon is één van de weinige mensen in de lage landen die een Note 7 in handen heeft gehad en is weinig enthousiast over de technologie. “De accuraatheid van de irisscanner was vergelijkbaar met de vingerafdrukscanner. De irisscanner werkt echter een stuk trager en je moet je smartphone opheffen om er gebruik van te kunnen maken. Daarom heb ik de technologie niet vaak gebruikt, ” herinnert hij zich. “Wel vond ik het handig dat je kon instellen om de vingerafdruk- en irisscanner tezamen te gebruiken. De Note 7 keek dan zelf met welke technologie je telefoon het snelst kon ontgrendeld worden.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business