Roam like at home: vanaf nu overal in Europa online zonder meerkost

Vanaf vandaag behoren roamingkosten binnen de Europese Unie tot het verleden. Hoe implementeren de Belgische operatoren deze nieuwe regeling?

De Europese Unie praat al jaren over het afschaffen van de roamingkosten voor mobiel bellen en surfen in het buitenland, maar kwam pas in 2015 tot een overeenkomst. Vanaf vandaag kan je hierdoor gebruik maken van ‘roam like at home’. Binnen de Europese Unie kan je bellen, sms’en en mobiel surfen aan de tarieven die je in je eigen land betaalt. Wat verandert er precies?

Roaming

Om te begrijpen waarom het afschaffen van de roamingkosten zo lang op zich liet wachten, moet je eerst weten hoe roaming precies werkt. Wanneer je in het buitenland je smartphone gebruikt, werken de operator in je thuisland en de operator in je reisland samen om het voor jou mogelijk te maken om te bellen, sms’en en surfen. De operator in je thuisland betaalt de operator in je reisland, zodat jij van diens netwerk gebruik kan maken. Deze roamingkosten worden uiteindelijk naar jou doorgerekend. Wanneer je vanuit België naar het buitenland belt, gaat het om internationale oproepen in plaats van roaming. Hiervoor kunnen providers nog wel duurdere internationale tarieven aanrekenen.

Wanneer je in het buitenland je smartphone gebruikt, werken de operator in je thuisland en de operator in je reisland samen om het voor jou mogelijk te maken om te bellen, sms’en en surfen.

De telecomprijzen en netwerkkosten verschillen per land, wat een overeenkomst over het afschaffen van de roamingtarieven flink bemoeilijkte. In het oosten van Europa liggen de telecomprijzen stukken lager dan bij ons. De operatoren in deze landen willen zich niet blauw betalen aan roamingkosten die ze niet kunnen recupereren met hun binnenlandse omzet. De zuiderse vakantielanden halen er dan weer voordeel uit om hogere tarieven aan te rekenen voor het roaminggebruik op hun netwerken, vanwege het grote aantal toeristen. De EU-lidstaten moesten dus een evenwicht vinden.

Om van gratis roaming een haalbare kaart te maken, heeft de Europese Commissie de opdracht gekregen om onder andere de roamingtarieven die operatoren elkaar mogen aanrekenen te verlagen. Sinds 2007 heeft Europa deze tarieven elk jaar verlaagd, waardoor roaming op tien jaar tijd meer dan 90 procent goedkoper is geworden voor de eindgebruiker. Vanaf dit jaar mogen operatoren elkaar nog maximaal 4 cent per belminuut, 1 cent per sms en 0,85 cent per megabyte aanrekenen voor roamende gebruikers. Dankzij roam like at home mogen deze prijzen niet langer naar klanten worden doorgerekend.

De roamingkosten voor de consument zijn de afgelopen jaren gestaag gedaald.

Voorzorgsmaatregelen

Voor klanten is de stopzetting van roamingkosten erg goed nieuws, maar telecomproviders voelen deze verandering in hun portemonnee. Begin dit jaar verkondigde Proximus dat het al 36 miljoen euro minder omzet had gemaakt door de overgangsperiode die de EU had opgelegd. Wanneer roaming volledig wordt afgeschaft, wordt deze impact nog een stuk groter. Proximus verwacht maar liefst 61 miljoen euro te mislopen dankzij de regeling. Gecombineerd met andere maatregelen komt de impact dit jaar uit op 81 miljoen euro. De lagere roamingtarieven hebben er wel voor gezorgd dat meer mensen gebruik maken van de mogelijkheid om goedkoop internationaal te bellen en te surfen, wat Proximus dan weer als een positief effect aanziet.

Om misbruik te voorkomen, stelt de Europese Unie een ‘fair use policy’ voor. Zo mag je niet zomaar een simkaart in het buitenland aanschaffen – bijvoorbeeld in Letland, waar de tarieven een stuk lager liggen – om die systematisch in eigen land te gebruiken. Voor grensarbeiders, expats en Erasmus-studenten wordt wel een uitzondering gemaakt. Een Belg die in Nederland werkt, kan ervoor kiezen om permanent een Nederlandse simkaart te gebruiken als hem dat voordeliger uitkomt. Expats, grensarbeiders en Erasmus-studenten moeten aantonen dat ze een stabiele link hebben met het land van de mobiele operator, bijvoorbeeld in de vorm van een arbeidscontract of inschrijvingsbewijs van een universiteit.

Expats, grensarbeiders en Erasmus-studenten moeten aantonen dat ze een stabiele link hebben met het land van de mobiele operator.

Een andere vorm van misbruik die de EU wil voorkomen, is dat je thuis nauwelijks mobiele data verbruikt, maar in het buitenland plots heel veel. Ook wanneer blijkt dat gratis roaming in een bepaald land leidt tot een prijsstijging voor binnenlandse klanten, kunnen de operatoren van hun nationale regulator toestemming krijgen om (tijdelijk) roamingkosten in rekening te brengen.

De kosten die in geval van misbruik mogen worden aangerekend, komen overeen met de tarieven die operatoren moeten betalen: 4 cent per belminuut, 1 cent per sms en 0,85 cent per megabyte. Operatoren mogen geen winst meer maken op roaming en klanten krijgen de mogelijkheid om deze beslissing aan te vechten.

Wat doen de operatoren?

Iedere telecomprovider implementeert de nieuwe regels van de Europese Unie op zijn eigen manier. We onderzochten de aanpassingen die de belangrijkste providers van België doorvoeren. Wat gebeurt er met roamingabonnementen? Hoeveel kost een prepaidkaart voortaan? En welke aanpassingen moet je uitvoeren om van gratis roaming te genieten?

1. Base

Zoals opgelegd door de Europese Unie verandert Base vanaf vandaag zijn aanbod. Binnen de EU-zone gaan je gebruikte belminuten, sms’en en data van je bundel af. De gratis oproepen van Base naar andere Base-klanten zijn enkel in België geldig, aangezien je buiten België het Base-netwerk verlaat. Wanneer je buiten je bundel gaat, worden dezelfde kosten aangerekend als in België. Oproepen die je in de EU-zone ontvangt, zijn gratis. Wanneer je vanuit België naar het buitenland belt, gelden de internationale tarieven.

Aangezien de optionele EU-bundels van Base voortaan overbodig zijn, zet de telecomprovider de pakketten stop. Indien je nog tegoed overhebt in juni, trekt Base deze in mindering van je volgende factuur. Zwitserland, Jersey en Monaco horen niet bij de Europese Unie, waardoor je in deze landen nog steeds roaming moet betalen. Base biedt daarom een bundel aan voor de drie landen. Voor 15 euro krijg je 1 GB mobiele data die je in Zwitserland, Jersey en Monaco kan opgebruiken.

Heb je een Base 59-abonnement, dat tot nu enkele Europese voordelen bood, dan verandert je bundel lichtjes. Base past het abonnement aan zodat je 16 GB data krijgt in de EU-zone, onbeperkt sms’en stuurt en belt in België en de Europese Unie, en 600 minuten kan bellen vanuit België naar de Europese Unie.

2. Mobile Vikings

Al sinds 15 mei genieten klanten van Mobile Vikings van gratis roaming. De belminuten en megabytes die je in de Europese Unie gebruikt, gaan gewoon van je actieve bundel af. Wanneer je buiten je bundel gaat, betaal je voor Focus Bellen 0,2 euro per minuut en Focus Data kost 0,4 euro per minuut. Wanneer je in het buitenland zonder dataroamingpakket en buiten bundel mobiel surft, wordt er een meerprijs van 0,10 euro per megabyte aangerekend. Sms’en kosten buiten bundel 0,10 euro.

Het Viking-voordeel geldt enkel binnen de Belgische landsgrenzen. Mobile Vikings-klanten kunnen niet in andere EU-landen gratis bellen en sms’en naar elkaar. De dataroamingpakketten voor herlaadkaarten die Mobile Vikings aanbood, zijn verleden tijd.

3. Proximus

Ook Proximus veranderde zijn tarieven al op 12 juni. Bellen in het buitenland wordt voortaan in mindering gebracht van je abonnement, gebeld worden binnen de EU is gratis en sms’en in deze regio gaan eveneens van je bundel af. Ook kan je binnen de EU surfen zonder bijkomende kosten. Wie een bonus of extra optie heeft bovenop zijn abonnement, zoals gratis bellen naar collega’s, een favoriete app, of extra 500 MB, kan gebruik maken van deze bonus in de hele Europese Unie. Wanneer bijvoorbeeld Facebook je favoriete app is, dan gaat de verbruikte data van de app niet van je abonnement af, ook wanneer je je in een ander EU-land dan België bevindt.

Aangezien roaming binnen de EU verleden tijd is, schaft Proximus Bordering Countries, Bordering Countries 2, Promo Travel EU, Promo Travel EU Intense en Promo Travel Surf EU af. Opties die een EU-bereik combineren met andere zones, worden aangepast. Je kan nog steeds gebruikmaken van je roamingopties, maar alleen buiten de EU. Proximus stelt zijn klanten op de hoogte van eventuele wijzigingen via factuur of sms.

4. Orange

Ook Orange was er vroeg bij en paste zijn tarieven al op 11 juni aan. Sinds die datum gebruik je de nationale volumes van je tariefplan en betaal je even veel als in België wanneer je in de EU reist. Bovendien zijn ontvangen oproepen in de EU helemaal gratis. De landen waarin de regeling geldig is, is bij de provider uitgebreider dan opgelegd door de EU. De EU verplicht gratis roaming in alle 28 Europese lidstaten, Noorwegen, Ijsland en Liechtenstein. Orange voegt hier Monaco, Saint-Barthélemy, Vaticaanstad, San Marino, Noord-Cyprus, Jersey, Isle of Man en Guernsey aan toe.

Heb je een Kolibrie-, Dolfijn-, Koala-, Panter- of Arend-abonnement, dan verandert er voor jou niets. De prijzen van de abonnementen blijven ongewijzigd, al kan je nu de inbegrepen mobiele data, belminuten en sms’en in de Europese Unie en de acht extra landen gebruiken. Indien je een oud Panter-abonnement (Panter 45, Panter 55 Smartphone, Panter 60, Panter 70 Smartphone of Panter Unlimited) hebt, dan verandert de inhoud van je abonnement wel. Orange contacteert deze klanten individueel via een brief of e-mail.

Ook voor klanten met een Arend Premium-abonnement verandert hun pakket omdat de Europese voordelen teniet worden gedaan. Orange vervangt de optie Europe Extended door Best Destinations. Tot deze zone behoren 20 landen, waaronder Egypte, Rusland, Turkije en Zwitserland. Arend Premium-klanten kunnen daardoor 1.000 minuten bellen van België naar de EU en Best Destinations en 1.000 minuten bellen van de EU en Best Destinations naar andere landen in deze zone. Verder kan je 1.000 sms’en versturen in en naar de Best Destinations en krijg je 1 GB mobiele data in de zone Best Destinations.

Orange bood roamingpakketten aan onder de noemer ‘Traveller’, maar die worden nu gewijzigd. Europe Traveller van 24,2 euro wordt Traveller en kost 30 euro. De hoeveelheid belminuten, sms’en en mobiele data blijven gelijk, maar je mag deze opgebruiken in de EU en Best Destinations in plaats van slechts in Europe Extended. World Traveller zijn naam en inhoud blijven ongewijzigd, maar de kostprijs gaat van 96,8 naar 110 euro. Europe Traveller Data, ten slotte, wordt Traveller Data. In plaats van 9,68 euro betaal je 12 euro, waarna je 250 MB in de EU en Best Destinations kan opgebruiken. De andere roamingpakketten (Crossboarder Traveller, Favourite Country, Europe Traveller Data 3 GB, World Traveller Data 100 MB, World Traveller Data 500 MB en Roaming Internet Daily) verdwijnen uit het aanbod van Orange.

5. Scarlet

Scarlet biedt zijn klanten al een jaar lang gratis roaming aan. Hierdoor kunnen Scarlet-klanten al een jaar hun belminuten, sms’en en mobiele data die inbegrepen zijn bij hun abonnement inzetten in heel Europa. Wanneer je buiten je bundel gaat, betaal je 0,16 euro per minuut, 0,07 euro per sms en 0,05 euro per MB in de Europese Unie. Dat zijn dezelfde tarieven als je in België betaalt.

Initieel legde Scarlet een maximum op van 45 dagen per jaar, maar met de Europese afschaffing van roaming verandert Scarlet deze regeling naar de fair use policy die de EU beschrijft. Je kan meer dan 45 dagen op een jaar roamen, zolang je geen misbruik maakt van de optie en je nog steeds een aantoonbare band hebt met ons land.

Scarlet kan alvast terugblikken op een jaar zonder roamingkosten en zag het mobiele dataverbruik van zijn klanten in het buitenland verviervoudigen. De populairste landen van waaruit de Belgen roamen zijn onze buurlanden Frankrijk, Nederland, Luxemburg en Duitsland.

6. Telenet

Telenet-klanten genieten vanaf vandaag van roam like at home. Binnen de EU-zone gaan je gebruikte belminuten, sms’en en data gewoon van je bundel. Wanneer je meer verbruikt dan je abonnement toelaat, betaal je evenveel per sms, belminuut en megabyte als in België. Bovendien is het ontvangen van oproepen in de EU-zone helemaal gratis. Telenet brengt zijn klanten individueel op de hoogte over de veranderingen die roam like at home teweegbrengt via de post of een sms.

Wanneer je belt of sms’t vanuit België naar het buitenland, inclusief EU-landen, gelden nog altijd de tarieven voor internationaal bellen. Belminuten en sms’en die inbegrepen zijn bij je abonnement kan je hiervoor niet gebruiken. Wanneer je sms’t, belt of surft in een land buiten de EU-zone, betaal je de bestaande roamingtarieven van Telenet.

Zoals toegelaten door de Europese Unie past Telenet een fair use policy toe. Klanten moeten een stabiele link hebben met het land van hun thuisprovider. “Als we vaststellen dat de simkaarten op een georganiseerde manier doorverkocht worden aan mensen die niet in België wonen, of die geen stabiele link kunnen aantonen met België, hebben we het recht om het abonnement stop te zetten of op te schorten. Dat geldt ook voor fraude,” vertelt een woordvoerster van Telenet. “Klanten die gewoon een langere vakantie plannen, hoeven zich dus geen zorgen te maken.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business