Achtergrond

Nieuwe generatie Intel-chips veel krachtiger dan verwacht

Intel verbaast met de lancering van krachtige nieuwe laptopchips terwijl een nieuw lek suggereert dat de desktopprocessors allemaal extra rekenkernen krijgen.

Alle details rond de nieuwe chips van Intel zijn gelekt dankzij één duidelijke slide waarin Intel de prestatiesprong voorwaarts duidt. Het lek van Chiphell toont de sprong voorwaarts van elke Core-familie en van elke specifieke chip om te duiden hoe belangrijk Coffee Lake wordt dit najaar.

Via VideoCardz

Nieuwe chips

De horizontale lijnen laten telkens de verbetering zien per chip, terwijl de verticale lijnen de sprong voorwaarts per familie duidt. Voor wie het niet heel duidelijk kan zien op de foto sommen we de belangrijkste eigenschappen op.

Intel Core i7-7700K (4C/8T) 95 watt => Intel Core i7-8700K (6C/12T) 95 watt

Intel Core i7-7700 (4C/8T) 65 watt => Intel Core i7-8700 (6C/12T) 65 watt

 

Intel Core i5-7600K (4C/4T) 95 watt => Intel Core i5-8600K (6C/6T) 95 watt

Intel Core i5-7400 (4C/4T) 65 watt => Intel Core i5-8400 (6C/6T) 65 watt

 

Intel Core i3-7350K (2C/4T) 95 watt => Intel Core i3-8350K (4C/4T) 95 watt

Intel Core i3-7100 (2C/4T) 65 watt => Intel Core i3-8100 (4C/4T) 65 watt

Hyperthreading

Wat onmiddellijk opvalt is dat elke Core-familie een flinke upgrade krijgt. De Core i7-reeks krijgt flink wat extra kernen en threads via Hyperthreading, terwijl de Core i5-reeks ook al van zes kernen mag proeven maar dan zonder Hyperthreading. De Core i3-budgetreeks krijgt zelfs een quadcore-variant. Door deze verschuiving is het prestatieverschil in de nieuwe families eerder beperkt. 25% van Core i3 naar Core i5 en 36% van Core i5 naar Core i7.

Met Coffee Lake krijg je dus veel meer waar voor je geld en toont Intel eindelijk dat het ook meer waarde voor je geld kan geven over de hele lijn. Dat moest ook wel. Intel bokst met deze lancering immers op tegen het de Ryzen-reeks van Advanced Micro Devices. AMD biedt in zijn line-up immers cpu’s aan met meer rekenkernen dan de huidige Intel-evenknieën, en dat aan een lagere prijs. Na jaren van dual- en quadcore-chips lijken hexa- en octacore nu eindelijk de norm te worden in de desktop.

Laptops

Ook de befaamde U-reeks voor de laptops krijgen een aangename verrassing aan boord. Intel volgt het zelfde stramien als bij zijn desktopchips en verhoogt het aantal cores van zowel de reeds aangekondigde Core i5 als Core i7 -cpu’s. Concreet verschijnen de Intel Core i7-8650U en de Core i7-8550 met ieders vier kernen en acht threads in de Core i7-reeks. In de Core i5-reeks vinden we de Core i5-8350U en Core i5-8250U. Beide cpu’s hebben eveneens vier rekenkernen aan boord, maar dan zonder hyperthreading.

Het is de eerste keer dat Intel ‘U’-processors van vier rekenkernen voorziet. Zowel Core i5’s als Core i7’s hielden het traditioneel op twee kernen, al dan niet met hyperthreading. De U geeft immers weer dat het om zuinige laptopchips gaat, geschikt voor designtoestellen in een dun chassis.

Frequentieverschil

Die zuinigheid blijft behouden: de nieuwe chips hebben allemaal een TDP van 15 watt. De basiskloksnelheid is bovendien niet zo hoog. Zo moet de Core i5-8250U het met 1,6 GHz doen en klokt ook de Core i7-8650U al af op 1,9 GHz. Optioneel kunnen fabrikanten die basiskloksnelheid iets opkrikken door het TDP naar omhoog te halen, met een maximum op 25 watt.

De chips moeten het naast hun rekensnelheid hebben van hun turbokloksnelheid. Die ligt bij de eerder genoemde Intel Core i7-8650U bijvoorbeeld op 4,2 GHz. Hoe lang de chip de turbosnelheid kan aanhouden, hangt af van de kwaliteit van de koeling. Zodra de cpu te warm wordt, zal de klokfrequentie dalen richting basiswaardes.

Het lijkt er dus op dat de kwaliteit van het laptopchassis en de koeling meer invloed zullen hebben op de prestaties van een toestel dan ooit. Bovendien zorgt het variabele TDP er voor dat een chip met een identieke benaming zelfs zonder turboboost anders kan presteren al naargelang het type toestel dat je koopt. Informeer je dus meer dan ooit tevoren over het toestel dat je wil kopen, en laat je niet vangen door lege claims als ‘deze laptop heeft een Core i7 dus hij is sneller’.

Niet altijd sneller

De sprong naar meer rekenkernen zal erg tastbare prestatiewinst met zich meebrengen over de ganse lijn, als je tenminste applicaties gebruikt die sterk geoptimaliseerd zijn voor multithreading (zoals rendering). Voor legacy-applicaties of software die inherent meer vertrouwt op de kracht van één rekenkern, liggen de kaarten anders. De klokfrequentie van individuele kernen en threads gaat immers een stuk naar omlaag in vergelijking met de vorige generatie Intel-chips. Logisch: Intel veranderde weinig aan het 14 nm-bakproces voor zijn chips. Meer rekenkernen staan garant voor meer warmte, en dat moet team blauw ergens compenseren.

In tegenstelling tot de informatie over de desktopprocessors krijgen we de gegevens over de laptop-chips niet via een lek binnen. HP kondigde al ProBooks aan met de nieuwe chips en Intel vermeldt ze zelf op zijn website. De eerste laptops met de nieuwe cpu’s aan boord liggen als het goed is vanaf september in de rekken.

Het ziet er in ieder geval naar uit dat Coffee Lake tegen onze verwachtingen in een waardige opvolger wordt voor Kaby Lake, zowel op de desktop als in de laptop. Hoewel we zeker bij de U-chips enkele belangrijke kanttekeningen maken in verband met single threaded-prestaties, zet Intel hier ondanks de verwachtingen toch een grote stap vooruit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business