Achtergrond

REWIND: de West-Vlaamse grootmoeder van Siri

We duiken in ons archief en blikken met nostalgie terug op de technologieën van weleer. Deze week: spraakherkenning van Lernout & Hauspie.

Als technologieliefhebbers zitten we op de eerste rij voor de laatste innovaties en nieuwste gadgets. Tegelijk kunnen we ook bijzonder nostalgisch worden bij de technologieën van weleer. Evoluties volgen elkaar in zo’n snel tempo op, dat een product dat vandaag lanceert binnen een half jaar alweer hopeloos verouderd is.

In onze nieuwe rubriek ‘Rewind’ blikken we elke week terug op oude technologieën en plaatsen we ze in een hedendaagse context. We doen daarvoor beroep op het uitgebreide archief van onze uitgeverij, dat teruggaat tot 1998 – een eeuwigheid in technologiejaren.

Klik hier voor een overzicht van onze eerdere Rewinds

L&H Voice Xpress Plus

In de zomer van 1998 verschenen de eerste bruikbare spraakherkenningsapplicaties op de markt. Naast pakketten van IBM, Dragon Systems en Philips was ook Voice Xpress Plus van het West-Vlaamse Lernout & Hauspie daarbij. Onze collega’s van PC Magazine schreven erover in hun septembernummer van 1998, nu negentien jaar geleden. Lees hieronder het volledige artikel.


L&H Voice XPress Plus

     Voice Xpress Plus – een pakket van onze nationale trots Lernout & Hauspie – laat u toe om binnen Word op een snelle en intuïtieve manier documenten aan te maken, door uw teksten te dicteren en de opmaak te veranderen via eenvoudige spraakcommando’s. Voorlopig bestaat er enkel een Amerikaanse versie, maar binnenkort verschijnt het programma in het Brits en het Duits en begin ’99 mogen we ook een Franse en Nederlandstalige versie verwachten. Voice XPress is een hoogtechnologisch stukje spraakherkenningsoftware, dat de nodige eisen stelt aan uw systeem. Om vlot met het pakket te kunnen werken, hebt u dan ook een Pentium 200 MMX, 130 MB schijfruimte en 40 MB (Windows 95) of 48 MB (Windows NT) Ram nodig.

     De installatie is kinderspel. Gewoon de instructies op de cd-rom volgen en het programma nestelt zich keurig in Word. Nog even de bijgeleverde microfoon aansluiten en klaar is kees. Voor een doeltreffend gebruik van spraakherkenning is een goede kalibratie van doorslaggevend belang. Hier wordt door L&H erg veel aandacht aan besteed. Eerst maakt u uw eigen gebruikersprofiel, waarbij u het programma – door het inlezen van een aantal standaardzinnen – vertrouwd maakt met uw uitspraak. Nadat nagegaan werd hoeveel omgevingsgeluid er is en of u wel op de juiste manier en hard genoeg in de microfoon spreekt, kunt u aan de slag. Ook na de kalibratieprocedure bleek de herkenningsratio van het pakket onvoldoende om het toetsenbord te vervangen. Hier speelt natuurlijk de correcte uitspraak een bepalende rol, en net als bij Philips lijkt het voor een Nederlandstalige spreker onmogelijk met dit pakket goede resultaten te halen. Eén van de commando’s die gelukkige altijd werkten, was ‘Undo’, dat dan ook veelvuldig gebruikt werd…


West-Vlaamse Siri

Het verhaal van Lernout & Hauspie is ondertussen deel van de geschiedenis. Het bedrijf uit Ieper kwam eind 2000 in opspraak nadat beursfraude aan het licht kwam. De aandelen van het bedrijf kelderden op nauwelijks zes maanden tijd en in 2001 ging Lernout & Hauspie failliet. De spraaktechnologie werd overgenomen door het Amerikaanse Scansoft, nu beter bekend als Nuance Communications.

[related_article id=”217987″]

Dat bedrijf is ook vandaag nog altijd één van de grote spelers in spraakherkenning. De dicteersoftware Dragon NaturallySpeaking van Nuance is één van de populairste op de markt. De technologie van het bedrijf reikt evenwel nog verder, zelfs tot in je iPhone. Apples spraakassitent Siri steunt op de spraakherkenningssoftware van Nuance en heeft dus West-Vlaamse roots.

Vandaag wordt spraaktechnologie aanzien als een van de volgende belangrijke interfaces om met computers te communiceren. Alle grote technologiebedrijven zijn ermee bezig. Amazon, Apple, Google en Microsoft hebben allemaal hun eigen spraakassistent met een ecosysteem van slimme luidsprekers en andere gadgets daaromheen. Ook op vlak van stembiometrie, waarbij je stem als ‘wachtwoord’ wordt gebruikt, worden rasse schreden vooruit gezet.

We gaan naar een toekomst waarin we steeds meer tegen onze apparaten zullen spreken. Die toekomst werd in 1998 al in Ieper bedacht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business