Een diepe duik in de wondere wereld van mechanische switches voor toetsenborden

Een toetsenbord is een toetsenbord, horen wij veel mensen om ons heen met regelmaat zeggen. Niets is minder waar, vandaag dompelen wij je onder in de wereld van mechanische switches van onder andere Cherry en Kailh.

Je staat er – hoogstwaarschijnlijk – niet bij neer hoe een toetsenbord werkt, dit terwijl je er waarschijnlijk wel dagelijks gebruik van maakt. Wat daar nog bij komt is het gevoel wat je daar nu bij hebt, en wat er daarbij tegenwoordig allemaal mogelijk is. Let maar eens op, hoe voelt het om een toets in te drukken op je toetsenbord? Wat voor een geluid komt daarbij kijken, of is deze zo goed als afwezig? Er is meer aan een toetsenbord dan enkel het uiterlijk.

Membraam vs. Mechanisch

Hoe werkt een toetsenbord nu eigenlijk? Nu, daar is dus al geen eenzijdig antwoord op. Er zijn namelijk verschillende toetsenborden, mechanisch en niet-mechanisch. Om maar bij de eerste te beginnen, deze werkt door bij het indrukken van de toets twee metalen deeltjes in contact met elkaar te laten komen. Door deze verbinding wordt de toetsaanslag geregistreerd. Verder heeft een rubberen ‘standaard’ switch niet enorm veen componenten. Er zit ook nog een slider in verwerkt om hem omhoog en omlaag te bewegen.

 

De mechanische switches verschillen daar wel enorm van, iets wat overigens niet verassend mag zijn. Ditmaal geen rubber, maar enkel ijzer, en hard plastic. Een mechanische switch bestaat uit in totaal 6 onderdelen. 4 van deze onderdelen zijn essentieel, en maken het een mechanische switch. Allereerst is er de ‘stem’ waar de keycaps op geïnstalleerd zijn. Aan deze stem zit ook de ‘slider’ vast, deze zorgt ervoor dat de metalen delen niet altijd in contact zijn, als de slider naar beneden wordt gedrukt kunnen de metalen delen wel contact maken om een toetsaanslag te registreren. Het belangrijkste onderdeel is echter de veer welke deels zorgt voor het gevoel van de mechanische switch.

Drie soorten

Je zou misschien denken dat er een soort mechanische toets is. Niets is echter minder waar, steeds meer soort switches duiken op. Wel zijn er duidelijk drie categorieën waarin deze zijn in te delen: Linear, Tactile en Clicky. Elke categorie heeft tevens zijn eigen soort switches, vaak is het ook zo dat een switch in meerdere categorieën ingedeeld zou kunnen worden.

  • Linear

De lineare switches, zoals het woord zelf ook al zegt, hebben een gelijk gevoel tijdens het indrukken. Vanaf boven tot onder zal je vrij weinig verschil merken in het indrukken van de switch, de activeringskracht ligt daarbij over de gehele linie gelijk. Mocht je een Lineare switch willen hebben, dan moet je zoeken naar toetsenborden met Cherry MX en Kailh switches kijken. Andere fabrikanten hebben deze soort helaas niet in het assortiment.

Bij Cherry MX gaat het specifiek om de Red, Black en Speed switches. Deze hebben een activeringskracht van 45-, 60- en 45G respectievelijk. Het moge duidelijk zijn dat alle drie de switches bedoeld zijn voor gamers, deze doelgroep zit immers niet te wachten op onnodige resistentie tijdens het indrukken van een toets.

Kailh kopieert al jaren switches van Cherry, evenals de kleur van de switch.

Bij de Kailh switches gaat het voornamelijk om de Red en Black switches, welke wederom bedoeld zijn voor gaming. De specificaties komen grotendeels overeen met deze van Cherry MX, enkel is de activeringskracht 5G hoger bij de rode switch. Kailh is de afgelopen jaren druk bezig geweest om het assortiment van Cherry MX uit te brengen in haar eigen Kailh switches. Deze worden vervolgens voor een goedkopere prijs op de markt gebracht.

  • Tactile

Tactile is precies wat de lineare switches niet zijn, er zit namelijk een ‘hobbel’ onderweg als je de toets indrukt. De activeringskracht ligt op dat punt iets hoger dan bij de rest van de toetsaanslag, maar vaak is dit wel op het punt waarop het activeringspunt is bereikt, en dus de toetsaanslag wordt geregistreerd. Daarmee krijgen gebruikers duidelijk het gevoel dat de toetsaanslag is geregistreerd zonder daar de hele tijd voor op te hoeven letten.

Als we wederom de switches van Cherry MX en Kailh erbij pakken, dan is er nu maar een kleur welke de kroon spant, en dat is bruin. Van beide merken is de bruine variant de tactile variant. Wederom is er een enorm klein verschil tussen de twee, waar de Kailh Brown switch een activeringskracht heeft van 50G, ligt deze bij de Cherry MX Brown op 45G. Het activeringspunt ligt bij beide switches op hetzelfde punt, dus 2mm. De bruine switches zijn duidelijk meer gericht op het typen, waarbij het belangrijk is om te voelen dat de toetsaanslag afgerond is.

  • Clicky

De laatste categorie lijkt meer op de tactile switches, of zijn dat ook bijna. Er is echter een groot verschil, je buren blijven er ook wakker van. Waar de activeringskracht dus tevens iets hoger ligt naar het einde van de toetsaanslag, komt er ook meer geluid bij kijken. Ook de bruine switches is er een merkbare klik hoorbaar, echter is dat niet vergeleken met een goede blauwe switch – bij mij in huis werd erover geklaagd toen ik de blauwe switches gebruikte. Bij de bruine varianten is dat niet het geval.

Ook je buren zullen wakker blijven bij het gebruik van de blauwe switches.

Ook de clicky variant heeft maar een kleur van Cherry MX en Kailh, Blue. Wederom hebben zowel Cherry MX en Kailh vergelijkbare switches op de markt gebracht. Zowel de activeringskracht van meer dan 60G, als het activeringspunt van 2mm is hetzelfde. Zoals net al aangegeven maken de switches een behoorlijke klap geluid, al is dat nog een stuk merkbaarder bij de Cherry MX-switches. In beide gevallen, koop het toetsenbord niet om in een druk en gevuld kantoor neer te zetten.

Levensduur

Wat verder nog belangrijk is om te vermelden is het verschil in levensduur. Waar de Cherry MX en Kailh switches zo rond de 50 miljoen toetsaanslagen mee gaan, onafhankelijk van de kleur, ligt dat op 80 miljoen voor alle Razer switches. Het maakt echter niet uit welke mechanische variant je pakt, ze gaan altijd langer mee vergeleken met de gemiddelde membraam switch. De laatstgenoemde gaan namelijk zo tussen de 5-10 miljoen toetsaanslagen mee, wat vaak ook het prijsverschil verklaard tussen een membraam en mechanisch toetsenbord.

Het is niet aan te raden om een mechanisch toetsenbord zonder voorkeur voor een switch aan te schaffen.

Wel is het aan te raden om eerst een mechanisch toetsenbord uit te proberen alvorens er een te kopen. Het algehele gevoel is anders, en het is moeilijk om uit te leggen hoe het precies voelt. Inmiddels zijn er bij ons al de enige toetsenborden langsgekomen, en is het voor ons ook gemakkelijker om voorkeuren aan te duiden. Dit artikel is, niets aan het toeval over gelaten, dan ook getypt op een mechanisch toetsenbord. Om precies te zijn met Kailh Brown switches.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business