Achtergrond

Wat missen we zonder 5G?

We zien dat bedrijven niet bang zijn om smartphones met 5G-ondersteuning te lanceren in landen waar geen 5G-netwerken zijn. Maar wat missen we nu eigenlijk allemaal zonder die nieuwe mobiele netwerken?

België zou België niet zijn als we niet hopeloos achterliepen op andere landen met bepaalde zaken en ontwikkelingen. We gaan het hier niet hebben over de met gaten bezaaide autostrades of lichtjes gebarsten kerncentrales, maar wel over 5G. Deze nieuwe binnenkomer in de wereld van draadloze netwerken wordt steeds meer uitgerold over heel de wereld en zorgt voor allerlei nieuwe technologische mogelijkheden. Intussen zijn onze regeringen nog volop aan het discussiëren over het financiële plaatje dat bij de aanslepende 5G-kwestie hoort. Internationale tech-bedrijven wachten echter niet tot ons landje klaar is met deze discussies en zetten volop in op nieuwe 5G-producten. Daarom vinden wij dit het uitgelezen moment om de volgende vraag te stellen: wat missen we nu allemaal zonder 5G? 

5G in het kort 

Laten we eerst kort recapituleren wat 5G precies inhoudt. Je kan het bekijken als de opvolger van de huidige 4G-netwerken. Logischerwijs gaat 5G sneller zijn dan 4G, waardoor je sneller content kan downloaden en uploaden. Het gaat nog verder dan dat, aangezien 5G-verbinding stabieler zijn en een lagere latentie hebben. Dat tweede wijst op de vertraging tussen een signaal dat van plaats A naar plaats B wordt gestuurd via 5G. De combinatie van stabiliteit en lage latentie is vooral nuttig bij technologieën zoals zelfrijdende wagens die in enkele seconden een beslissing moeten maken op basis van het andere verkeer. 

8K-content streamen 

Het allereerste dat je gaat missen is de native 8K-content. Samsung was er snel bij met zijn 8K QLED-televisies, maar deze tv’s schalen zelf 4K content op naar iets wat in de buurt komt van 8K. Dit is dus nog geen echte 8K. LG heeft daarentegen wel enkele echte 8K-televisies, maar zonder 5G-netwerken zijn hun toepassingen beperkt. De reden hiervoor is simpel: onze downloadsnelheden (zowel via 4G als via vast internet) zijn niet hoog genoeg om native 8K te kunnen streamen. Om 8K te kunnen streamen zouden we minstens een downloadsnelheid van 50Mbit/s nodig hebben en hoewel onze providers theoretische snelheden geven die hoger liggen dan dat, is dit voor de meeste mensen niet haalbaar in de praktijk.  

Tegelijkertijd zijn er amper films (laat staan series) die in 8K opgenomen worden, maar ook dit brengt ons terug naar het gebrek aan 5G-netwerken. Want waarom zou je de moeite doen om een serie in 8K te filmen als niemand die kwaliteit kan streamen? 

Om series en films in 8K te kunnen streamen, is 5G een must.

5G-laptops (en smartphones) 

Het is duidelijk dat we hier gewoon 5G-smartphones zullen zien verschijnen, ook al hebben we nog geen 5G-netwerk. Het nadeel is natuurlijk dat we dan en meerprijs zullen betalen voor die smartphones zonder dat we daar iets nuttig voor terugkrijgen. Maar smartphones zijn niet de enige dingen met een internetverbinding die 5G kunnen gebruiken. De eerste 5G-laptops (en de eerste 5G-tablet) zijn eerder dit jaar uit de doeken gedaan en luiden een nieuw tijdperk in van mobiel werken. 

Op dit moment is het soms al mogelijk om een simkaart in een laptop of tablet te stoppen zodat je onderweg met 4G kan verbinden, maar dit is niet altijd optimaal. In sommige gebouwen (en in het openbaar vervoer) is een stabiele en sterke 4G-verbinding niet altijd aanwezig. 5G-netwerken zullen daarentegen (in theorie) even stabiel zijn als vast internet, waardoor je eender waar snel verbinding kan maken met het internet en bijvoorbeeld een 8K-filmpje kan bekijken. 

De Samsung Galaxy Tab S6 is de eerste tablet die ook een 5G-versie heeft.

Betere gezondheidszorg en autonome wagens 

Deze laatste twee toepassingen komen waarschijnlijk niet meteen in je op als je denkt aan 5G. Bij de gezondheidszorg is 5G essentieel voor veilige operaties vanop afstand. Bij die operaties voert een chirurg vanop afstand de operatie uit, terwijl een robot bij de patiënt de bewegingen nabootst. De stabiele verbinding en lage latentie zijn hier (letterlijk) van levensbelang. Een foute of vertraagde beweging kan in sommige gevallen de dood van een patiënt betekenen.  

Dezelfde lage latentie is, zoals we hierboven al aanhaalden, ook (letterlijk) van levensbelang bij zelfrijdende wagens. Er is geen ruimte om een supercomputer aan boord van een zelfrijdende wagen te plaatsen die alle berekeningen uitvoert. In de plaats daarvan communiceert de wagen met een systeem in de cloud. Die verbinding moet ook zo stabiel mogelijk zijn en een lage latentie hebben. Als de zelfrijdende wagen niet tijdig bepaalde instructies ontvangt, dan kunnen er (dodelijke) verkeersongevallen plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan het remsysteem dat ingeschakeld moet worden wanneer een voetganger onverwachts de straat oversteekt. Daarvoor is 4G niet betrouwbaar genoeg. 

Autonome wagens hebben 5G nodig om veilig te kunnen rijden.

Voor de gemiddelde mens brengt 5G dus niet heel veel directe veranderingen met zich mee. Iedereen heeft wel baat bij extra snelheid en stabiliteit, maar de baanbrekende innovaties zijn hier eerder een ver-van-ons-bedshow. 8K-televisies kosten immers stukken van mensen en hetzelfde geldt voor 5G-smartphones, terwijl hun voordelen tegenover de bestaande technologieën relatief klein zijn. Dat wil niet zeggen dat onze regeringen op hun lauweren mogen rusten, aangezien 5G in het bedrijfsleven wel een grotere impact zal hebben. 

Voor medische ingrepen vanop afstand en autonome wagens is 5G van levensbelang. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business