Achtergrond

Antivirus in 2021: meerwaarde of geldverspilling?

Heeft een antivirussoftware in 2021 eigenlijk nog wel een meerwaarde of kan je je centen beter aan iets anders uitgeven? Wij onderzochten de voor- en nadelen.

Heb je een computer, dan heb je een antivirussoftware nodig. Dat is de huidige manier van denken. Je wil immers je computer (en vaak ook je smartphone) beschermen tegen kwaadaardige bestanden en websites. Doe je dat niet, dan loop je een enorm risico. Maar klopt die manier van denken nog wel? Ten tijde van Windows 98 was dit zeker een goed idee, maar is antivirussoftware nog altijd even broodnodig in 2020? En als dat al zo is, is het dan echt de moeite om jaarlijks abonnementsgeld te betalen? En wat zijn enkele goede redenen om zulke software niet te gebruiken? 

Argumenten tegen antivirussoftware 

Laten we meteen met de deur in huis vallen: ja, het is nog steeds een goed idee om ook in 2020 antivirussoftware te draaien. Het is waarschijnlijk een enorm logisch antwoord dat elke Windows-computer in je bezit best een antivirusprogramma heeft, maar toch zijn er ook argumenten tegen het gebruik hiervan. Die zijn niet allemaal even gegrond vinden wij, maar ze bestaan wel.  

Het belangrijkste argument dat wordt gebruikt door het anti-antiviruskamp ken je waarschijnlijk wel: wanneer je voorzichtig genoeg bent op het internet, enkel betrouwbare websites of webwinkels bezoekt en heel aandachtig bent met de links waarop je klikt, dan heb je geen antivirus nodig, want je zal zo geen malware tegenkomen dat je computer kan besmetten. Dit is een goed argument en één dat ik zelf ook gebruik, maar dan enkel om betalende antivirussoftware af te raden. Zelfs de meest voorzichtige gebruiker kan een fout maken, al is het maar een typefout bij het ingeven van een url, waardoor je op een gelijkaardige phishingwebsite terecht komt. En ook websites die je volledig kan vertrouwen kunnen je nog steeds malware bezorgen via advertenties die van derde partijen afkomstig zijn. De recente hack van Twitter waarin accounts van onder andere Elon Musk, Bill Gates en Barack Obama een link deelden naar een cryptocurrency scam is maar een van de vele voorbeelden. Persoonlijk is het mij één keer voorgevallen in de laatste 15 jaar dat een stukje software niet helemaal virusvrij was. Wat mij betreft niet de moeite om 100 euro per jaar te betalen, want Windows Defender hield het allemaal netjes tegen.  

Een volgend argument is het feit dan antivirussoftware je computer vertraagt. Dit is correct, want het is immers een extra programma dat draait op je computer. Met de steeds beter wordende computerconfiguraties van vandaag, wordt die impact echter steeds kleiner en het is niet langer een argument om geen antivirus te gebruiken. Wat echter wel een reden is, zijn de vele extra functies van een antivirusprogramma. We denken dan bijvoorbeeld aan browserbescherming Die vervelende toolbar van Norton bijvoorbeeld die je steeds moet uitschakelen of de extensie van McAfee die maar niet te verwijderen is uit Chrome. Je betaalt altijd voor meer dan je nodig hebt en het heeft impact op je gebruikservaring. Opnieuw een reden waarom Windows Defender voldoende is.  

Een laatste bezwaar is het feit dat de antivirussoftware zelf kwetsbaarheden kan hebben die misbruikt kunnen worden om vervolgens controle te krijgen over je computer. Opnieuw terecht. Avast schakelde zo bijvoorbeeld eerder dit jaar nog een deel van zijn antivirussoftware uit nadat een beveiligingsexpert een gevaarlijke kwetsbaarheid had ontdekt. Natuurlijk is ook dit geen sluitend argument om geen antivirus te installeren, want zonder ben je nog kwetsbaarder. Misschien kunnen onderstaande redenen om het wél te doen meer duiding scheppen.  

Argumenten voor antivirussoftware 

Van de bovenstaande argumenten is het laatste waarschijnlijk het meest zorgwekkend. In de realiteit is het echter zo dat de kans dat een antivirusprogramma misbruikt wordt voor een of andere aanval vrij klein is. Er zijn immers veel grotere, belangrijkere en makkelijkere doelwitten voor zo’n aanval dan een app die gebouwd is met beveiliging als hoofddoel. Denk dan bijvoorbeeld aan besturingssystemen zoals Windows en populaire software zoals browsers, die hackers en andere criminelen toegang kunnen geven tot een heleboel persoonlijke informatie.  

Dit zijn dus de doelwitten waar de schrijvens van malware pas echt veel geld uit kunnen halen en laat dat nu net zijn waar een antivirusprogramma je het beste kan tegen beschermen. In andere woorden zal het goed dat deze programma’s doen dus veel zwaarder doorwegen dan het (potentiële) slecht dat uit kwetsbaarheden in het programma voortkomt. Wanneer je het risico op dit laatste maximaal wil verminderen, dan kies je voor de beste antivirusprogramma’s op de markt, want enkel deze software zal geprogrammeerd zijn met absolute veiligheid in het achterhoofd. We hebben het dan natuurlijk over namen zoals Norton, Bitdefender, Avast, AVG en meer. De keuze is aan jou als gebruiker en op dit punt doe je er goed aan om de ervaringen van andere gebruikers te gaan vergelijken om zo de software te kiezen die het beste bij jou past. Lees daarom steeds meerdere reviews en let op mogelijke problemen, zoals eerdergenoemde vertragingen die de software veroorzaakt.   

We halen ook nog even nieuwe bedreigingen aan die de laatste jaren steeds gevaarlijker zijn geworden, waaronder ransomware, dat je bestanden aanvalt en je hele digitale leven achter slot en grendel kan zetten. Andere manieren gebruiken dan weer je processor en grafische kaart om stiekem cryptocurrency te ‘mijnen’ (verzamelen).  

Is antivirussoftware nodig?   

Nu goed, de kans bestaat dat je na het lezen van dit artikel niet langer geld wil uitgeven aan antivirussoftware omdat je de bedreigingen nu voldoende kan inschatten en dat is goed nieuws! Windows Defender heeft immers voldoende tools aan boord om je als gemiddelde gebruiker te beschermen tegen de meest voorkomende dreigingen. Bekijk het op deze manier: voor sommige mensen is een auto die van A naar B kan rijden voldoende, terwijl anderen de rit in het hoogst mogelijke comfort willen afleggen. Beide manieren zijn prima. Het antwoord op bovenstaande vraag is dus volmondig “ja”, maar misschien is het in jouw geval niet nodig om te investeren in extra luxe.  

De beste antivirussoftware volgens TechPulse

  • Bitdefender Total Security: Bitdefender bevat alles wat je maar nodig kan hebben in één pakket en is beschikbaar voor Windows, Mac, Android en iOS. 79,99 euro/jaar 
  • Norton 360 Deluxe: Norton draait al jaren mee in het antiviruswereldje en is nog steeds enorm populair. Verwacht ook hier veel functies, waaronder een VPN. 89,99 euro/jaar 
  • Kaspersky Antivirus: Heb je enkel een antivirusprogramma nodig, dan kan je bij Kaspersky aankloppen. Hoe minder apparaten, hoe goedkoper je licentie. 64,99 euro/jaar 
  • Trend Micro Antivirus: Trend Micro scoort steeds goed in tests van onafhankelijke testing labo’s en is dus zeker het overwegen waard. 69,95 euro/jaar
  • Windows Defender: Je computer beveiligen kan ook gewoon gratis dankzij Microsoft. Windows Defender zit immers standaard bij je besturingssysteem.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business