11 overnames die de technologiesector veranderden

overnames
Techgiganten kopen bedrijven zoals wij nieuwe kleren kopen. Deze overnames hadden een grote impact op de technologiesector.

Wat doe je als je geld te veel hebt? Dan ga je shoppen. Die redenering maken veel technologiebedrijven ook. Nieuws over overnames binnen de technologiesector waarbij miljarden dollars gemoeid zijn, doen ons dan ook niet meer raar opkijken. Uiteraard dienden die overnames niet gewoon om wat overtollige cashflows weg te werken. Overnames zijn een strategische zet om het eigen productportfolio uit te breiden en zich in een nieuwe afzetmarkt in te kopen. Of bedrijven willen juist een opkomende concurrent in hun eigen markt onschadelijk maken door die in te lijven.

Overnames verlopen altijd met wisselend succes. Soms worden beide partijen er beter van, maar even vaak ontbreekt het aan enige synergie. Dat is ook bij techbedrijven niet anders. We overlopen enkele van de grootste overnames ooit in de technologiesector op basis van overnamebedrag (omgerekend naar euro) en de impact op de industrie.

11 grootste overnames ooit in de technologiesector

1. Facebook & WhatsApp (2014) – 18,58 miljard euro

Facebook kocht Instagram in 2012 voor ongeveer een miljard euro. Dat is echter peanuts in vergelijking met wat de socialmediareus twee jaar later neerlegde voor berichtenapplicatie WhatsApp. Facebook kondigde de overname begin 2014 aan voor een bedrag van 16 miljard euro. Dat zou later nog oplopen tot omgerekend 18,58 miljard euro. De overnames van WhatsApp en Instagram zijn vandaag vooral onderwerp van antitrustrechtszaken. Beleidsmakers zouden liever zien dat Facebook, inmiddels omgedoopt tot Meta, haar dochterbedrijven opnieuw afstaat.

WhatsApp

2. HP & Compaq (2001) – 21,11 miljard euro

Dit is een schoolvoorbeeld dat overnames niet altijd tot succesverhalen leiden. HP zorgde voor een grote verrassing toen ze op 3 september 2001 aankondigden de krachten te bundelen met sectorgenoot Compaq. Beide partijen wilden samen een superkracht vormen in de computerindustrie. De overname/fusie had een beurswaarde van meer dan 21 miljard euro. Investeerders van HP waaronder Walter Hewlett (zoon van co-stichter William Hewlett) kantte zich echter tegen de zet van toenmalig CEO Carly Fiorina. De tegenstanders kregen gelijk. Door te grote overlap tussen de producten van HP en Compaq en dalende winstmarges in de industrie draaide de overname uit op een mislukking. Fiorina werd enkele jaren later aan de deur gezet.

hp

3. Microsoft & LinkedIn (2016) – 22,12 miljard euro

Microsoft kan uiteraard niet ontbreken in deze lijst. We hadden kunnen opteren voor de overname van het spraaktechnologiebedrijf Nuance, maar met een waarde van 17,3 miljard euro blijft die ver onder de overname van LinkedIn. Eind 2016 legde Microsoft immers 22,12 miljard euro neer om het zakelijke sociale medium in het Office 365-ecosysteem te mogen integreren. Daarmee maakte de softwarereus de sprong naar sociale media. Deze overname mag je eigenlijk wel als een succesverhaal bestempelen. LinkedIn heeft altijd een onafhankelijke koers mogen varen en CEO Satya Nadella heeft zich mede dankzij deze zet onsterfelijk gemaakt binnen Microsoft. Minder succesvol was het softwarebedrijf toen ze in de zomer van 2020 TikTok probeerde over te nemen.

linkedin

4. Salesforce & Slack (2020) – 23,39 miljard euro

In december 2020 kondigde Salesforce aan Slack over te gaan nemen voor 23,39 miljard euro, en juli 2021 werd de overname ook formeel afgerond. Salesforce wil de professionele chatapplicatie gebruiken om haar belangrijkste product, Customer 360, om te toveren tot een ‘nieuw besturingssysteem voor werk’ en als het even kan de concurrentiestrijd met Microsoft verder aan te scherpen. Ondertussen blijft Slack gewoon verder bestaan als zakelijke berichtenapplicatie.

Salesforce

5. SoftBank & Arm (2016) – 27 miljard euro

Deze overname is vooral in de spotlights komen te staan door de vervolgsoap. Het Japanse bedrijf SoftBank nam de chipfabrikant Arm Holdings in 2016 over voor 27 miljard euro. Maar ondanks een positieve groei bleek Arm enorm verlieslatend te zijn, waardoor SoftBank al vrij snel opnieuw van de chipproducent af wilde. Met Nvidia vond SoftBank in september 2020 ook een geïnteresseerde partij. Nvidia wilde Arm kopen voor bijna 34 miljard euro, maar na aanhoudende tegenstand van concurrenten en beleidsmakers trok Nvidia begin 2022 definitief de stekker uit de overname. Wat de toekomst nu brengt voor Arm Holdings is nog onzeker. Middels een beursgang hoopt SoftBank zijn aandelen van de hand te kunnen doen.

nvidia

6. IBM & Red Hat (2019) – 28,71 miljard euro

Toen Microsoft GitHub overnam in 2018 dachten ze wellicht de grootste overname ooit binnen de opensourcesoftwaremarkt gerealiseerd te hebben. Amper een jaar later overblufte IBM hen door Red Hat over te nemen voor 28,71 miljard dollar. Red Hat is het grootste opensourceplatform ter wereld en opereert nu als een aparte afdeling in IBM’s clouddivisie. De overname van Red Hat luidde ook een strategische koerswijziging in voor IBM. Het technologiebedrijf zou zich voortaan meer in de markt gaan zetten als cloudprovider met specialisatie in hybride cloud.

IBM

7. Elon Musk & Twitter (2022) – 43,11 miljard euro

Update 11/07/2022: Elon Musk heeft het bestuur van Twitter officieel laten weten de overname niet verder te willen zetten. Twitter zal nu via de rechtbank de deal proberen af te dwingen.

Het is nog voorbarig om deze overname al als definitief te beschouwen, maar zelden deed een overnamebod zoveel stof opwaaien. In april pakt Elon Musk uit met wat nu al dé stunt van 2022 is door een overnamebod ter waarde van 43,11 miljard euro binnen te brengen bij Twitter. Musk zal de helft van dat bedrag uit eigen zak betalen. Sindsdien zijn de onderhandelingen tussen beide partijen al alle kanten uitgegaan. Door een dispuut over het aantal nepaccounts dreigde Musk zelfs even de overname af te blazen, maar inmiddels lijkt hij weer op dezelfde lijn te zitten met het bestuur van Twitter. Of de overname er ooit definitief doorkomt, valt nog af te wachten. Tegenstanders vrezen dat Musks brede opvatting van de vrije meningsuiting de deuren van Twitter zal openzetten voor scheldpartijen en het verspreiden van complottheorieën.

twitter hoofdkantoor elon musk

8. Dell & EMC (2016) – 56,78 miljard euro

De overname van EMC door Dell draagt al jarenlang de titel ‘duurste techovername aller tijden. Maar liefst 56,78 miljard euro had Dell in 2015 over om het bedrijf binnen te halen. Bij de deal zat nog een extraatje voor Dell, want ze kregen dochteronderneming VMWare er gratis en voor niets bij. Ondertussen heeft VMWare het ouderlijke huis van Dell verlaten om op eigen benen te staan.

Dell

9. Broadcom & VMWare (2022) – 59,87 miljard euro

Dat brengt ons naadloos tot bij de volgende overname. VMWare was nog maar een jaar zelfstandig of het bedrijf vond met Broadcom een nieuwe adoptiemoeder. Beide partijen bereikte in mei een akkoord voor een overname van een kleine 60 miljard euro. Er heeft zich geen andere kandidaat-koper meer gemeld dus er lijkt nog maar weinig in de weg te staan van de overname. Miljardenovernames lijken een constante in de recente geschiedenis van Broadcom. De chipmaker is de houder van het illustere record van duurste mislukte overname in de technologiesector. In 2018 hoopte Broadcom sectorgenoot Qualcomm over te nemen voor een astronomisch bedrag van 102 miljard euro. De deal ketste finaal af omdat Donald Trump het niet zo zag zitten. Die viel onder meer over het feit dat het hoofdkwartier van Broadcom in Singapore stond. Een gevolg van de overname door Avago. Inmiddels verhuisde het bedrijf weer naar Californië.

broadcom

10. Microsoft & Activision Blizzard (2022) – 60,47 miljard euro

Ook Microsoft gaat een gooi naar de titel van Dell doen. Op 18 januari 2022 kondigt Microsoft de overname van Activision Blizzard aan. Met de deal zou een prijskaartje van meer dan 60 miljard gemoeid zijn, wat de deal één van de grootste overnames ooit binnen de technologiesector en ver daarbuiten zou maken. Activision Blizzard kampte al enkele maanden met een #MeToo-schandaal, waardoor de aandelen van de gameuitgever in vrije val waren. Microsoft zag dus een unieke kans om een grote naam aan zijn game-imperium toe te voegen. De deal komt ook de omstreden Activision Blizzard-baas Bobby Kotick goed uit: hij zou een bonus van 375 miljoen dollar kunnen opstrijken. Het zal zeker nog tot eind 2023 kunnen duren vooraleer de overname volledig is afgerond. Er lopen wel nog antitrustonderzoeken rond de overname die die planning zouden kunnen verstoren.

microsoft activision

11. Verizon & Vodafone (2013) – 114,43 miljard euro

Hoewel we hier niet kunnen spreken van een feitelijke overname of fusie, is de deal die Verizon en Vodafone in 2013 sloten de meest waardevolle ooit binnen de technologiesector. Het Amerikaanse telecombedrijf Verizon kocht sectorgenoot Vodafone uit de joint venture Verizon Wireless voor een astronomisch bedrag van 114,43 miljard euro, verdeeld over cash en aandelen. Met die zet kreeg Verizon het beheer van hun draadloze netwerkinfrastructuur volledig in eigen handen. De deal is niet alleen de grootste tussen twee technologiebedrijven, ze staat zelfs in de top drie businessdeals aller tijden.

Vodafone staat garant voor spectaculaire deals.

Wat is dan de grootste deal aller tijden? Daar is Vodafone weer bij betrokken. In 1999 lijft Vodafone het Duitse metaalbedrijf Mannesmann binnen voor 178,86 miljard euro. Mannesmann was zich aan het omvormen tot een telecomprovider en met de overname wilde Vodafone daar een stokje voor steken. Op de tweede plaats staat de overname van TimeWarner door AOL (159,48 miljard euro), maar amper drie jaar na de overname schrapte TimeWarner AOL alweer uit hun naam.

Zal er ooit een overname deze records kunnen breken? We sluiten het zeker niet uit.


Laatst bijgewerkt op 11/07/2022.

businessovernamesslidertrending

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen