Achtergrond

Ontdek Microsofts visie op de moderne meeting: de Microsoft Surface Hub

De Surface Hub werd in Belgïe officieel vorig jaar al geïntroduceerd, een lancering die niet gepaard ging met veel toeters of bellen. Smart Business trok daarom naar het hoofdkantoor in Zaventem om kennis te maken met Microsofts ultieme meeting-machine.

 
Microsoft Surface Hub draait niet zozeer om een high-tech stuk hardware in de vergaderzaal, dan wel om een totaal nieuwe manier van werken, luidt de boodschap. Nu werknemers mobieler zijn dan ooit, en zo goed als elk bedrijf digitale transformatie nastreeft, voldoet een plastic whiteboard niet meer om efficiënt te vergaderen. De collaboration-technologie die wel beschikbaar is, blijkt daarnaast voor vele bedrijven te complex. Net in die kloof tussen complexiteit en innovatie zette de Surface Hub kamp op.

Eerste kennismaking

Op het eerste zicht lijkt Microsofts Surface Hub het meest op een uit de kluiten gewassen tablet. Het scherm is aanraakgevoelig, en wordt uitgerust met twee pennen in houders aan weerszijden van het toestel. Aan de zijkanten werden bovendien twee full HD-camera’s ingebouwd die beelden in een hoek van 180 graden kunnen vastleggen.
Klanten kunnen kiezen uit twee varianten van de Hub. De grote versie is een kolos van 84 inch en 127 kilogram; zijn kleine broer meet een doorsnede van 55 inch en biedt ongeveer genoeg ruimte voor twee personen die schouder aan schouder voor het scherm staan.

Als je niet oplet, zou je de Surface Hub kunnen verwarren met een fors televisiescherm, maar dat is het allesbehalve. De Surface Hub is ontwikkeld met aandacht voor eenvoud aan de ene kant, en kracht aan de andere kant, legt seniorproductmanager Microsoft Devices, Annelies Bulkens uit. Zo moest het toestel zo gebruiksvriendelijk mogelijk zijn, maar daarnaast ook beschikken over voldoende rekenkracht om te kunnen dienen als meer dan enkel een slim whiteboard.

Pen pakken

Het gebruiksgemak komt bijvoorbeeld al naar voren wanneer het toestel in gebruik wordt genomen: om de Surface Hub te wekken, volstaat het om één van de pennen uit de houder te halen. Meteen komt het scherm tot leven, en kan de meeting beginnen. Met zowel de pen als je vinger kan je onmiddellijk beginnen schetsen of schrijven op het witte canvas dat verschijnt, of kan je navigeren naar een andere applicatie. De gevoeligheid van het scherm is nagenoeg perfect: hard drukken op de pen zorgt meteen voor dikkere lijnen, terwijl je fijne lijnen tevoorschijn tovert als je je pen lichter over het scherm laat glijden. Leuke extra: de Surface Hub kent het verschil tussen je vinger en je vuist, zodat je je hand comfortabel op het scherm kan laten rusten wanneer je schrijft.
[related_article id=”169677″]

Applicaties

Wat de Surface Hub echt een streepje voor geeft op concurrenten, zoals de Spark Board, zijn echter de applicaties, meent Bulkens. De apps die al ingeburgerd zijn in het bedrijfsleven – denk aan Skype for Business en de Office 365-suite – zijn volledig geïntegreerd in de Surface Hub. Bovendien kan het toestel ook Universal Windows Apps draaien, te vinden in de Windows Store. Zo wordt het met de juiste app mogelijk om 3D-visualisaties vanuit elke hoek te bekijken en bewerken, video’s in slow-mo af te spelen en te annoteren, en intuïtieve moodboards te maken. “Er zijn zoveel mogelijkheden dat we eindgebruikers een korte training aanbieden, om hen bekend te maken met alle facetten,” geeft Bulkens mee.
 

 
Ook mobiele toestellen, zoals een Windows Phone of Android-toestel, kunnen verbonden worden met de Hub om het eigen scherm te delen, en lokale apps te bedienen vanaf het grote scherm.

Videoconferenties

Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan de videoconferentie-mogelijkheden op het toestel. Een videomeeting verloopt via Skype for Business, en kan dankzij de twee groothoekcamera’s en de extra gevoelige microfoon, efficiënt verlopen, ook in grote groepen. De Hub beslist autonoom welk camerastandpunt wordt ingenomen tijdens een gesprek, en doet een beroep op technologie die ook in de Microsofts Xbox gebruikt wordt, om oogcontact te herkennen. Zo wordt automatisch de camera gebruikt waar de spreker naar kijkt, en wanneer een spreker met zijn rug voor één van de camera’s gaat staan, wordt evengoed naadloos overgeschakeld naar het andere perspectief. De functie lijkt vrij accuraat te werken: de Hub reageerde telkens binnen enkele seconden.

Zelf-wissend

Ten slotte had Microsoft aandacht voor privacy. De Surface Hub zou, zoals de naam het zegt, de centrale vergaderplaats van je bedrijf kunnen worden. Een toestel delen met andere werknemers kan er dan voor zorgen dat niet alles wat je doet privé blijft; stel je voor dat je gevoelige informatie opslaat of open laat staan, terwijl zo goed als elke werknemer het toestel kan gebruiken. De Surface Hub neemt daarom geen risico’s, verzekert Bulkens. Na elke sessie worden alle gegevens zonder pardon gewist. De gebruikers klikt wanneer de meeting is afgelopen op de knop ‘I’ve finished’, en krijgt dan nog enkele seconden om te annuleren. Zo niet, verwijdert de Hub alle lokale documenten, eventuele inloggegevens en openstaande vensters. Op die manier kunnen gevoelige gegevens niet per ongeluk lekken, omdat ze er simpelweg niet meer zijn.
 
 

Prijskaartje

Natuurlijk wordt dit alles vergezeld van een prijskaartje. Voor de kleine Surface Hub betaal je iets meer dan 8.000 euro; de grotere van de twee zal je meer dan 20.000 euro kosten. Dat betekent inderdaad een investering, geeft Bulkens toe, maar ze wijst erop dat de Hub een multifunctionele oplossing is: “De Hub vervangt de beamer, whiteboards, schermen, camera’s, luidsprekers, en meer. Zeker wanneer bedrijven een nieuw kantoor inrichten, is die overweging snel gemaakt, ook voor kmo’s.” Bovendien vervangt het toestel niet alleen die traditionele oplossingen, het is een “enabler”; het geeft bedrijven de kans om efficiënt samen te werken op een geheel nieuwe manier, besluit ze.
 
//www.smartbiz.be/nieuws/169542/dropbox-paper-concurreren-google-docs/

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business