Hoe kwantumcomputers de wet van Moore kunnen redden

Kwantumcomputers kunnen voor een zodanige versnelling zorgen dat je de wet van Moore nog niet volledig moet afschrijven.

 
Intel heeft de wet van Moore na een halve eeuw opgegeven. Volgens Atos is de stelling uit de jaren 60 echter nog niet volledig dood. Kwantumcomputers kunnen de wet nieuw leven inblazen, al zal dat wel in een andere vorm gebeuren. In plaats van de hoeveelheid transistors in een chip iedere twee jaar te verdubbelen, zal de snelheid van applicaties de komende jaren een soortgelijke trend doormaken.
 

Wet van Moore

Gordon Moore stelde in 1965 dat de hoeveelheid transistors in een microchip iedere twee jaar zou verdubbelen. De oprichter van Intel had het voor zo’n 50 jaar bij het juiste eind, maar de voorbije jaren is de vooruitgang in chips gestagneerd. Normaal gezien zou Intel in 2016 de eerste 10 nm-chips uitbrengen, maar de chipfabrikant lanceerde vorig jaar voor de derde maal een 14 nm-chipreeks: Kaby Lake. Ook dit jaar stelt Intel de uitrol van de eerste 10 nm-chips uit, waardoor finaal een streep doorheen de wet van Moore is getrokken.
 
“Intel is te laat met zijn nieuwe chips. Dat komt doordat de transistoren in siliciumchips zo klein worden dat elektronen kunnen overspringen. Fabrikanten combineren daarom CPU’s en GPU’s om applicaties toch nog te versnellen,” legt Arnaud Bertrand, Head of Big Data bij Atos, uit.
 

Kwantumcomputers

Atos spreekt van een nieuwe vorm van de wet van Moore: eentje waarbij applicaties versnellen. De verdubbeling van het aantal transistoren per twee jaar heeft immers tot gevolg dat toestellen met een chip sneller gaan werken. Atos denkt dat kwantumcomputers cruciaal zijn om deze versnelling de komende decennia vol te houden.
 
“Kwantumcomputers versnellen berekeningen, daarom bieden we simulators aan voor applicaties. De fysieke laag voor kwantumcomputers wordt vervangen door software, waardoor bedrijven nu al algoritmes kunnen creëren die op lange termijn ook in kwantumcomputers werken,” aldus Bertrand.
 
Echte kwantumcomputers zijn jammer genoeg nog ver weg, al zijn er al wel een hoop start-ups met de technologie bezig. “We weten niet wanneer fysieke kwantumcomputers gelanceerd zullen worden. Dat kan al over 5 jaar zijn of pas over 20 jaar,” weet Bertrand. “Wel is het zeker dat kwantumversnellers er eerder zullen zijn dan algemene kwantumcomputers.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business