Kies je eerst een e-commerce platform of ontwikkelaar voor je webshop?

Je wilt een webshop opstarten, maar weet niet waar te beginnen. Ga je eerst op zoek naar het juiste platform of schakel je meteen de hulp in van een ontwikkelaar?

Stel: je hebt grootse plannen voor een webwinkel. Het businessplan is uitgedokterd, je weet wat je wilt verkopen en hebt een goed idee van hoe je webshop eruit gaat zien. Volgende stap is om je platform te kiezen en je eigen stekje op het web verder te ontwikkelen. Maar hoe begin je daar aan? Wat doe je eerst: je e-commerce platform kiezen of je ontwikkelaar?

Optie 1: Je kiest eerst de ontwikkelaar

Vaak kiezen startende webshops eerst een ontwikkelaar. De ontwikkelaar, of het ontwikkelaarsagentschap, zal je kunnen helpen bij het opzetten van een functionerende webwinkel. Meeste webwinkeliers gaan op zoek naar een bureau met het mooiste portfolio of de beste prijs, maar vergeten daarbij soms dat dat hun opties verkleint.

Een ontwikkelaar zal zich namelijk verdiepen in één of twee platformen, pakweg Drupal of Shopify. Voor elk platform horen andere regels, talen en functies, dus kiezen experten er meestal slechts enkele uit om zich in te specialiseren. Als je kiest voor een ontwikkelaar, zal je ook zeker eindigen met een webshop op één van de platformen waarin hij gespecialiseerd is.

Maar wat als jouw zaak net geschikt is voor een heel ander platform, zoals Magento of LightSpeed? De ontwikkelaar die je hebt gekozen, zal je daarin niet kunnen adviseren, aangezien hij zelf minder bekend is met deze platformen. Zo kun je op een platform belanden dat niet ideaal is voor jouw specifieke situatie, wat een impact kan hebben op een groot deel van je zaak, van logistiek tot check-out.

Optie 2: Je kiest eerst het platform

Je kan ook eerst een platform kiezen, en dan op zoek gaan het juiste agentschap om je bij te staan bij de ontwikkeling. Dat is niet bepaald gemakkelijker. Welk platform je kiest, heeft een invloed op je workflow en de werking van je webshop. Bovendien moet je eerst de knoop doorhakken op een aantal belangrijke vragen:

  • Welke hosting-formule is geschikt voor jouw webshop?
  • Hoe gebruiksvriendelijk moet de back-end zijn?
  • Hoeveel kan en wil je maandelijks spenderen aan je platform?
  • Hoe beveilig je je website?
  • Wat kan je doen om je webshop mobielvriendelijk te maken?

Pittige vragen, vooral als je niet thuis bent in IT. Je kan je voorbereiden door demo’s, tutorials en vergelijkingen door te nemen alsof je leven er vanaf hangt, maar voor sommige details verlang je naar het advies van een professional – die je pas inhuurt wanneer je om een niet zo’n gefundeerde reden een platform hebt gekozen.

Verkenningstocht

Hoe kies je dan je perfecte platform of ontwikkelaar? Er is geen ideaal scenario. In praktijk gaat het begin van elke webshop gepaard met een zoektocht naar relevante informatie en de juiste hulp van buitenaf. Verken je opties: probeer zowel op een rijtje te zetten van wat je belangrijk vindt in een webshop (controle, snelheid, prijs) en kijk eventueel rond naar een goede ontwikkelaar om je daarbij te helpen. Luister naar ervaringen van lotgenoten in de branche: zij kunnen je wellicht betrouwbare partijen aanraden, en minder betrouwbare afraden.

Als je beslist om met een ontwikkelaar in zee te gaan, dan is het belangrijkste om een goede start te nemen: vertrouwen. Voor kleine, beginnende webshops is de ontwikkelaar niet alleen de programmeur van hun website, maar ook een consultant. Hij kan raad geven bij keuzes omtrent de werking van je webshop, en moet je uiteindelijk begeleiden naar het juiste platform. Dat lukt enkel als je hem volledig kan vertrouwen.

Natuurlijk moet je niet altijd een ontwikkelaarsbureau onder de arm nemen. Als webshop-hobbyist kan je eventueel zelf aan de slag met een kant-en-klare webshop en enkele simpele HTML/CSS-ingrepen. Wil je je webshop echter doen groeien, dan loont het om een specialist in te schakelen, zelfs voor je een platform hebt gekozen.

 

https://www.twinkle.be/nieuws/167514/infografiek-resultaten-twinkle-webshop-survey/

 

 


 

 

businessdigital commerceplatformwebdevelopmentwebshop

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals