Achtergrond

Keuzewijzer websitebouwers: WordPress, Wix, Squarespace of nog wat anders?

Een webdesigner klapt uit de biecht: soms heb je geen webdesigner nodig. Soms volstaat het om terug te vallen op een goedkoop (of gratis) platform om zelf een website te bouwen. Welk platform is hiervoor de beste keuze?

Zo kies je de juiste websitebouwer

In een vorig leven was ik een full-time webdesigner en developer (ja dat zijn twee totaal verschillende disciplines). Vaak kreeg ik de vraag “waarom zou ik jou betalen en niet gewoon zelf een website bouwen met Wix?” Dat zijn niet de klanten waar je voor wil werken. Net voor de mensen die zich niet kunnen inbeelden waarom ze een webdesigner moeten inhuren in plaats van een sjabloon te installeren en daar wat content op te knallen, is een eenvoudige websitebouwer ideaal. Het zijn vaak de mensen die hun website zien als een extraatje of gewoon “omdat iedereen het heeft” in plaats van een middel om effectief inkomsten mee te boeken. Is er nog een markt voor op maat gemaakte websites? Uiteraard. Grotere bedrijven willen niet simpelweg een website, ze willen een website die hun huisstijl en karakter uitstraalt. Bovendien is een website niet meer simpelweg “een visitekaartje op het internet”, maar neigt het steeds meer en meer naar bedrijfssoftware waarmee de klant kan interageren met het bedrijf.

Vergis je echter niet, met platformen zoals WordPress en Joomla kan je nog steeds een volledig op maat gemaakte website bouwen, maar voor het vervolg van de keuzewijzer gaan we ervan uit dat er wordt gewerkt met standaardsjablonen.

Voordelen en nadelen

Wanneer je een websitebouwer gebruikt zoals Wix of Squarespace, ben je volledig afhankelijk van dat platform. Je krijgt de bestanden niet in eigen bezit dus je bent volledig gebonden aan hun service. Als zij hun prijzen opslaan of in het ergste geval de boeken neerleggen, ben jij je website kwijt. Wanneer je een website laat maken (of bijvoorbeeld een volwaardige installatie van WordPress gebruikt) heb je altijd volledig controle over je website. Door dit grote nadeel hoort een website van een service zoals Wix enkel gebruikt te worden voor vervangbare websites. Wanneer je bedrijf zodanig teert op je website dat je enorme verliezen lijdt wanneer je website niet bereikbaar is, zou afhankelijk zijn van een websitebouwer geen slimme zet zijn.

Het voordeel is dan weer dat letterlijk iedereen een website kan maken. Je maakt een account aan, kiest een sjabloon en via een eenvoudige bewerker (een WYSIWYG-editor) voeg je je eigen teksten en afbeeldingen toe aan de website. Geen kopzorgen betreffende beveiliging, updates … Een website voor een (tijdelijk) evenement zoals een trouw heb je zo in een avondje gemaakt.

Wix

Het goedkoopste abonnement van Wix (zonder advertenties) kost 99 euro. Hiervoor krijg je een gratis domein en 3GB opslagruimte, maar slechts 2GB bandbreedte. Wil je meer bandbreedte, dan moet je meteen opschalen naar het abonnement van 149 euro per jaar.

Net zoals bij de andere websitebouwers bestaat de eerste stap uiteraard uit het kiezen van een thema. Wix richt zich duidelijk op het brede publiek met een grote verscheidenheid aan thema’s. Ieder type gebruiker vindt wel iets van zijn gading in de themabibliotheek van het platform. De thema’s zijn vervolgens aan te passen via een ietwat verouderde (maar complete) editor.

Er is ook ruimte voor uitbreiding met bijvoorbeeld de developer tools waarmee er Javascript toevoegingen kunnen gebeuren en er databases kunnen worden ingezet om dynamische websites te maken.

 

Wix is een veelgehoorde naam wanneer je eraan denkt om een website te maken.

Squarespace

Wix voelt de hete adem van Squarespace in hun nek, en terecht. Steeds vaker grijpen mensen naar Squarespace als alternatief voor een modern ogende website. Zeker sinds Keanu Reeves zowat ambassadeur is geworden van het platform heeft ondergetekende interesse.

Het platform is duidelijk meer gericht op het creatieve publiek en designers. Dit merk je aan de verzorgde, minimalistische templates en de vormgeving van het platform en zijn editor. Als dit minder je stijl is, zal je minder snel een gewenst thema vinden op Squarespace. Wat meteen opvalt is echter dat het platform minder geschikt is voor blogs. Je vindt er dan wel weer ideale thema’s voor portfolio’s, productwebsites …

Squarespace heeft geen gratis variant zoals Wix, maar wel een proefperiode van twee weken. De prijzen starten bij 11 euro per maand inclusief een gratis domein wanneer je op jaarlijkse basis betaalt. Bij de duurdere variant van 17 euro per maand kan je onder andere meer gebruikers toevoegen zodat je met meerdere personen de website kan bijwerken. Tevens is het met de duurdere varianten mogelijk om een volledige webshop te lanceren of bijvoorbeeld een donatieknop weer te geven. De duurste varianten bieden onder andere meer mogelijkheden voor de integratie van boekhouding binnen je webshop, het printen van labels, toegang tot de API … Wanneer je Squarespace overweegt voor een webshop, weet dan wel dat veel van deze functionaliteiten enkel actief zijn in Amerika.

Met Keanu Reeves als ambassadeur is Squarespace het meest badass platform op de lijst.

WordPress

Het is niet zonder reden dat we voor het gros van de workshops in deze webdesign special beroep doen op WordPress. Het platform heeft zich de afgelopen jaren bewezen als flexibele duizendpoot voor zowat elk webproject en heeft zijn grote marktaandeel niet gestolen. Wanneer je zinnens bent om een blog te bouwen, zou Wordpress sowieso je eerste keuze moeten zijn. De editor van WordPress is nog steeds gespecialiseerd in het maken en publiceren van blogberichten terwijl dit voor Wix of Squarespace slechts een extraatje is.

Ook voor andere soorten websites is WordPress ideaal. Dankzij een overvloed aan thema’s (zowel gratis als betalend) is het makkelijker om een thema te vinden dat niet door veel andere websites worden gebruikt. Zo heb je toch enigszins een design dat zichzelf wat kan onderscheiden.

Voor een eenvoudige website vraagt WordPress misschien een dagje gewenning terwijl je in enkele klikken een website hebt met Squarespace of Wix, maar de tijd die je in WordPress investeert geeft je op de lange termijn meer flexibiliteit. Wanneer je iets wil uitbreiden aan je website, kan je beroep doen op de vele plugins die beschikbaar zijn om zo je website stapsgewijs steeds meer een eigen karakter te geven. Bovendien ben je niet afhankelijk van de dienstverlening van een dienst zoals Wix.

Merk wel op dat we het hier hebben over de volledige versie van WordPress en niet over de vereenvoudigde versie op WordPress.com.

WordPress is een flexibel manusje van alles.

Joomla

Waar Wix en Squarespace rechtstreekse concurrenten zijn van elkaar, zijn WordPress en Joomla dat ook. Concurrenten is dan een groot woord, want WordPress wint met de vingers in de neus van Joomla wat marktaandeel betreft. Als we kijken naar alle websites die op een CMS draaien, draait zo’n 60% van die websites op moment van schrijven op WordPress. Slechts zo’n 6% draait op Joomla.

Joomla is een stuk lastiger om onder de knie te krijgen dan WordPress. Het lijkt alsof Joomla specifiek ontworpen is door developers die weinig verstand hebben van gebruiksvriendelijkheid en dit is dan ook voornamelijk de groep van gebruikers die Joomla effectief nog gebruikt.

Ik heb nog nooit plezier gehad bij werken met Joomla en kan geen enkele reden vinden waarom je het platform zou moeten verkiezen boven WordPress. Als je de keuze hebt, bespaar jezelf de grote leercurve en blijf wijselijk weg van Joomla.

De interface van Joomla nodigt niet meteen uit tot gebruik.

Drupal

Drupal is opnieuw een van die systemen die vooral wordt gebruikt door mensen die goede fundamenten zoeken om op te bouwen, maar uiteindelijk wel zelf hun site technisch willen uitwerken. Voor een grote bedrijfswebsite met veel op maat gemaakte functionaliteiten kan Drupal een prima keuze zijn, maar de vraag is dan waarom je niet gewoon alles zelf maakt en Drupal volledig laat vallen. Drupal zit dus ergens tussen een op maat gemaakte website en WordPress, maar of dat de gulden middenweg is valt nog te bekijken. Wanneer je niet zelf wil gaan sleutelen aan HTML, CSS en PHP is Drupal dus niet het platform voor jou.

Drupal is een middenweg die enkel mensen met een grote technische kennis durven te bewandelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business