Wat is een cryptowallet en hoe werkt het?

Wie in cryptomunten investeert, moet die ergens kunnen bewaren. Veel investeerders gebruiken daarvoor een cryptowallet. Maar hoe werkt dat juist?

Waar bewaar jij je cash geld? Waarschijnlijk vind je het handiger om je briefjes en munten in een portemonnee te stoppen dan gewoon in je broekzak. Voor digitaal geld is dat niet anders. Cryptomunten zoals bitcoin en ehtereum kan je bewaren in een cryptowallet om ze allemaal op één centrale plaats te bewaren. Cryptowallets fungeren ook als een medium om transacties met cryptomunten te faciliteren. Maar hoe werkt deze technologie nu juist?

Een digitale portefeuille

Eerst moet je goed weten wat een cryptowallet nu precies is. De oudste cryptowallet is al even oud als de bitcoin zelf en niet onlogisch hebben beide verwante blockchaintechnologieën een gemeenschappelijke uitvinder.  Die tot heden nog steeds onbekende persoon of groep gaat door het leven als Satoshi Nakamoto. Triviaweetje van de dag: de kleinste eenheid van bitcoin noemt men satoshi; één bitcoin bestaat uit 100 miljoen satoshi. In essentie is je cryptowallet niet meer als een applicatie die je kan downloaden op je smartphone, tablet, laptop of zelfs smartwatch. De meest bekende cryptowalletapps zijn wellicht Coinbase, Robinhood en Binance. Als je een account aanmaakt op één van deze digitale cryptomarktplaatsen, kan je cryptomunten toevoegen aan je portefeuille.

Indien je toch graag iets tastbaars hebt, dan kan je ook fysieke cryptowallet kopen. Dat ziet er uiteraard niet uit als de portefeuille die in je broekzak zit, maar eerder als een smartphone. De Belgische startup NGRAVE ontwikkelt dergelijke apparaten. Fysieke cryptowallets zijn veiliger dan digitale marktplaats omdat ze niet kunnen gehackt worden. Je brengt cryptomunten aan de hand van QR-codes onder in je cryptowallet en alle kritieke handelingen gebeuren offline en zonder fysieke verbinding tussen je wallet en je apparaat. Er is voor hackers dus geen kans om je transactie te onderscheppen. Dergelijke apparaten zijn niet zo goedkoop; de devices van NGRAVE kosten bijvoorbeeld minstens 300 euro.

ngrave cryptowallet
De Belgische startup NGRAVE ontwikkelt cryptowallets.

Hoe verloopt een transactie met een cryptowallet?

Je hebt nu een cryptowallet bomvol cryptomunten, wat nu? Die munten kan je nu gaan verkopen of je kan nieuwe munten bijkopen. Wanneer je bitcoin van iemand wil aankopen, dan zal je cryptowallet een unieke adrescode aanmaken voor de verkoper. De gegevens van de transactie worden dan verzonden naar de blockchain. De blockchain moet je zien als een open gedistribueerde database die is opgebouwd uit een eindeloze ketting van datablokken. Voor de cryptomarkt bevatten al die verschillende datablokken gegevens over alle cryptotransacties die ooit zijn uitgevoerd. Jouw transactie is dus niet meer dan een klein nietig blokje in het blockchainuniversum. Wanneer de blockchain de transactie goedkeurt, ben jij officieel de eigenaar van de betrokken cryptomunten. Je cryptowallet bevat dus eigenlijk die goedgekeurde adrescodes, als een usb-stick die bestanden bewaart.

Mede omwille van die nogal cryptische autorisatie zullen maar weinig beleggingsadviseurs aanraden om in cryptomunten te beleggen. Er heersen vooral veel vraagtekens over wie of wat de blockchain nu juist beheert. Ook is het nogal risicovol om je bitcoin om te zetten naar euro’s. Je moet dus goed weten waar je aan begint als je cryptomunten wil gaan investeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business