Webhosting: de ruggengraat van je website

Met betrouwbare webhosting wordt je zaak online uitbouwen een stuk eenvoudiger. Hier moet je op letten bij de keuze van je hostingprovider.

Bij webhosting reserveer je een stukje webruimte die door de provider wordt vrijgehouden voor je geregistreerde domeinnaam. Alle bestanden die jouw website vormgeven, zoals tekst en afbeeldingen, worden bewaard op de servers van die provider. Wanneer iemand naar jouw website surft, dan vraagt het gebruikte apparaat de gehoste bestanden op bij die server. Die servers moeten altijd bereikbaar blijven zodat jouw website ook 24/7 online kan zijn.

De webhostingprovider heeft hiermee een belangrijk aandeel in de groei van je bedrijfswebsite. Het is dus van groot belang dat je een betrouwbare partner uitkiest. We geven je enkele tips voor het kiezen van de juiste webhostingformule.

Vormen webhosting: stap voor stap groeien

Er zijn heel veel verschillende mogelijke structuren voor webhosting. Sommige bedrijven doen aan self-hosting waarbij ze hun bedrijfswebsite laten draaien op een private server die ze volledig zelf onderhouden. Denk je echter dat je niet de vereiste technische kennis in huis ebt om het allemaal zelf te doen, dan moet je daar zeker niet aan beginnen en kies je beter voor een managed hosting-pakket bij een hostingprovider waarbij je de websitedata overbrengt naar de servers van de provider. Hosting kan ook inbegrepen zitten in de websitebuilder die je gebruikt. Hierbij besteed je ook de hosting uit en is dus geen technische kennis nodig.

Shared webhosting

Shared hosting is voor kleinere websites de beste optie om mee te starten. Bij shared hosting deel je je servers met andere websites die bij dezelfde provider zijn aangesloten. Het beheer van de server ligt volledig bij de provider die ervoor zorgt dat je website altijd blijft draaien. Shared hosting is ook zeer budgetvriendelijk, omdat je de kosten en de infrastructuur kan delen over alle huurders van de servers. Daar staat tegenover dat de capaciteit voor dataverkeer en opslagruimte van je website wel maar beperkt is. Als jouw website te grote bezoekersstromen aantrekt, kan dat bovendien naast jouw website ook de andere websites op dezelfde servers aantasten.

Dedicated webhosting

Heb je ambitieuze plannen met je website, dan zal je met shared hosting snel op je limiet botsen. In dat geval kan je overschakelen naar dedicated webhosting. Je zal je server nog steeds moeten delen met andere huurders, maar je provider stelt wel meer rekenkracht ter beschikking voor jouw website. Dit komt de opslag en de laadsnelheid van je website ten goede, terwijl je kan blijven genieten van de voordelen van shared hosting. Je blijft wel met een limiet zitten voor je dataverkeer en opslag.

Webhosting biedt een ecologischer alternatief voor fysieke servers.”

Cloud hosting

De volgende stap in je groeispurt is cloud hosting, waarbij jouw websitedata bewaard staat op een virtuele server die is samengesteld uit een netwerk van kleinere fysieke servers. Daardoor heb je meer capaciteit, hogere uptimegaranties en kunnen back-ups van je data in de cloud worden gemaakt. Cloud hosting groeit als het ware mee met je website. Lok je meer bezoekers, dan kan er sneller extra rekenkracht worden toegevoegd. Het prijskaartje van cloud hosting kan wel iets hoger uitvallen. Bovendien moet je jezelf goed informeren waar je provider zijn servers heeft staan (binnen of buiten Europa).

datacenter voor webhosting

Waar moet je op letten bij de keuze van een hostingprovider?

Om je zaak succesvol online te brengen, zal je de juiste keuze moeten maken voor de webhostingprovider waarmee je in zee gaat. Hoe kies je nu de juiste provider? Dit zijn enkele criteria die je kan gebruiken om verschillende providers met elkaar te vergelijken.

1. Uptime & downtime

Het is de taak van de hosting-provider om ervoor te zorgen dat jouw website 24/7 bereikbaar is voor bezoekers. Dit duiden we aan met de term ‘uptime’. Idealiter is die 100% natuurlijk, maar 99,9% zou het absolute minimum moeten zijn. Bij Combell bijvoorbeeld mag je uitgaan van een uptime van 99,999% bij cloud hosting: dat betekent dat de totale toegestane (we streven naar geen natuurlijk) downtime van je website op jaarbasis minder dan 8 minuten bedraagt.

2. Beveiliging

Wanneer je iemand iets toevertrouwt, dan wil je dat die daar met verantwoordelijkheidszin mee omgaat. Je provider moet ervoor zorgen dat hackers niet zomaar vrij spel krijgen om je website binnen te dringen.

3. Gebruiksvriendelijkheid

Hoewel in een managed hostingpakket veel aspecten van het beheer en onderhoud van je webserver onder de bevoegdheid van de provider vallen, heb je als huurder natuurlijk ook wel iets te zeggen over je webruimte. Combell stelt bij zijn webhosting je een controlepaneel ter beschikking waar je je instellingen, domeinnamen en webhosting eenvoudig kan beheren.

4. Kostenefficiëntie

Bij webhosting komen heel wat kosten kijken als je het zelf wil gaan doen. Niet alleen onderhoud van de infrastructuur, maar ook het energieverbruik van de servers kan de rekening al snel doen oplopen. Bij managed hosting zitten extra kosten mee verrekend in de huurprijs.

5. Locatie datacenters

Een volgende vraag die je moet stellen is waar de provider zijn servers heeft staan om de nodige rekenkracht te voorzien. Sommige providers hebben servers op de verste uithoeken van de aardbol staan. Als je voor een lokale speler zoals Combell kiest, kan je er vanuit gaan dat jouw data altijd conform de GDPR-wetgeving bewaard wordt op servers die in België staan.

6. Hostingpakketten

Wat biedt de hostingprovider aan in zijn pakketten? Koop je enkel een domeinnaam aan, of zit ook een mailbox inbegrepen in je abonnement? Hier kunnen per provider grote verschillen in bestaan. Kies de provider die je het meeste waar voor je geld levert.


Dit artikel komt uit het e-book “Dossier digitalisering: je zaak online uitbouwen”. Het volledige e-book kan je hier gratis downloaden.

businesscloudwebhosting

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen