Achtergrond

Doe maar draadloos: het is (bijna) altijd de betere keuze

Wireless - draadloos - opladen - wifi
Je kan draadloze technologieën wegschrijven als een negatieve ‘innovatie’, maar het kan het leven toch echt wel een stuk gemakkelijker maken. Zeker, het is niet zo goedkoop als de opties met een draad, maar je hoeft geen rekening te houden met een draad verbonden aan je telefoon, laptop of welk ander apparaat dan ook. Voor mij is een draadloze toekomst dan ook een fijn vooruitzicht.

Bram schreef recent al een mooi stuk over het aanblijven van de kabels; hij heeft uiteraard een punt, kabels zijn soms gewoonweg makkelijker. Maar, hier komt het, het is wat mij betreft zeer belangrijk om ook de positieve punten van draadloze technologieën te bekijken, of ze nu zorgen dat je draadloos je hoofdtelefoon kan verbinden, óf dat je je telefoon op het 5G-netwerk gebruikt. In alle gevallen spreek je over draadloze verbindingen die onze levens vorm geven. Met een smartphone hoef je gelukkig geen ethernet-kabel in te prikken om hem werkend te krijgen, dat was bij de eerste computers nog wel zo – al heb ik dat tijdperk niet lang meegemaakt. Maar, wat zijn nu echt de gebruiksdoelen van draadloze (mobiele) technologie waar je niet omheen zou kunnen? 

2,4- en 5GHz-wifi 

Steeds meer apparaten maken gebruik van draadloze verbindingen om data over te vervoeren. Voor deze ‘datatransfer’ maken ze gebruik van een elektronische zender om signalen te verzenden op een specifieke golflengte. In het geval van wifi wordt er veelal gebruikgemaakt van 2,4GHz, een open spectrum. Dat zorgt er enerzijds voor dat het gratis is om te gebruiken, maar tegelijkertijd kan je stellen dat het 2,4GHz-spectrum behoorlijk verzadigd is. Dat komt omdat bijvoorbeeld ook je magnetron van het spectrum gebruikmaakt; door enorm veel van zulke ‘datagolven’ te creëren ontstaat er een hoop warmte in de elementen die midden in deze straling zitten. Helaas kan een magnetron ook je datasignaal verstoren – daar hebben nieuwere 5GHz-netwerken (gelukkig) geen last meer van. 

Wi-Fi is een van de belangrijkste draadloze ontwikkelingen.

5GHz zorgt voor een stabielere en sterkere verbinding op korte afstand, gezien de golven elkaar sneller opvolgen. Het nadeel is dat zo’n signaal vaak moeite heeft om dikke muren te penetreren. In het geval van nieuwe huizen zal je al snel zien dat een 5GHz-signaal op de eerste etage zo goed als verdwijnt. Daar heb je dan meerdere oplossingen voor: oftewel trek je kabels om alle apparaten via kabels te verbinden, of je gaat voor versterkers, Access Points of een Mesh-netwerk. Er valt veel te kiezen, dat maakt wifi-netwerken nu juist fijn. Heb je ergens geen wifi? Dan trek je er gewoon een kabel naartoe, of je koopt een versterker. Met de laatste keuze ben je sowieso sneller klaar. Er valt veel te kiezen, van heel goedkoop tot duur. Behaal je dezelfde snelheid in vergelijking met de bekabelde verbinding? Nee, maar je kan nu ook met je telefoon draadloos op het internet.

Bluetooth-verbindingen 

Waar gebruik ik tegenwoordig Bluetooth voor? Meer dan je denkt. Om te beginnen maken bijna al mijn (in-ear) hoofdtelefoons gebruik van de Bluetooth-technologie. Ik luister wekelijks meer dan 40 uur draadloos muziek via een Bluetooth-speaker, al met al heb ik dus voldoende ervaring met de werking ervan. En, in de praktijk bevalt het mij dan ook heel goed. Het is fijn om de vrijheid te hebben bij het om je heen bewegen met Bluetooth-oortjes, in plaats van dat je je oortjes altijd met een kabel verbindt. Je moet het echt ervaren om niet zonder te kunnen, maar ik zou het iedereen aan kunnen raden. In het weekend ben ik ook vaak buiten te vinden, waar het heerlijk is om bijvoorbeeld via een smartwatch naar muziek te luisteren. Steeds meer smartwatches bieden hier immers de perfecte functies voor aan. 

Het is fijn om de vrijheid te hebben bij het bewegen met Bluetooth-oortjes.

Zijn er dan geen nadelen aan een Bluetooth verbinding? Bram noemt er in zijn stuk al twee, zo heb je de stabiliteit van de verbinding en de batterijduur. Over de stabiliteit kan ik kort zijn, dat zal per apparaat anders zijn. Veel goedkope apparaten zijn niet voorzien van de beste Bluetooth-antennes en je merkt het verschil. Als ik bijvoorbeeld pendel van thuis (in Nederland) naar het werk (België) dan kom ik altijd langs een aantal Bluetooth-hotspots: daar zijn zoveel Bluetooth-apparaten dat je in het geval van een ‘slechtere’ antenne soms wegvallend geluid hebt. Is de antenne heel slecht, dan kan je het signaal compleet verliezen. De meeste oortjes die ik test hebben daar echter geen last van, ik durf te stellen dat de meeste oortjes weinig problemen ondervinden, zelfs op een drukke locatie zoals bijvoorbeeld Utrecht Centraal.

Bluetooth - draadloos - Apple Airpods
Apple’s AirPods zijn een goed voorbeeld van de evolutie van draadloze oortjes voor de massa.

Maar het gaat niet alleen om Bluetooth-oortjes, je hebt natuurlijk ook muizen die werken via het Bluetooth-signaal. Verder maakt veel smarthome-apparatuur eveneens gebruik van Bluetooth. Wat je soms wel hebt met bluetooth, is een hogere latency, waardoor het langer kan duren voordat er daadwerkelijk gebeurt wat je net al met het apparaat hebt uitgevoerd. In het geval van Bluetooth-speakers kom je het vaak tegen dat je bijvoorbeeld ziet dat spraak en beeld niet (goed) zijn gesynchroniseerd. Het is iets waar je op kan letten als je een speaker koopt, want zelfs na het aankopen kan je een speaker nog terugsturen. Gelukkig heeft niet élke speaker er last van.

Het oplaadcircus 

Een van de grootste nadelen van alle draadloze apparaten, is dat je ze zelf moet opladen. Helaas heb je (nog) geen elfjes die ‘s avonds al je apparaten komen opladen. Wat mij betreft is het dan ook bij voorbaat al een kansloos argument. Vroeger, toen ik nog klein was, was alles nog bekabeld. Inmiddels weten we niet beter dan dat we ‘s avonds onze telefoon aan de oplader hangen, of dat onze laptops op de dag eens opgeladen moeten worden. Het is onderdeel van de verandering van ons leven, even een apparaat opladen is niet zo gek meer als dat het vroeger was. En, zeg nu zelf: wat is de moeite om in de avond nu om even een kabel in je oortjes te steken? Net zoveel moeite als het gebruiken van een kabel om je telefoon op te laden – daarnaast raken batterijen vandaag de dag in een razend tempo vol.

Batterij iPhone - opladen - draadloos
Er zit wel een nadeel aan draadloze producten, je moet altijd een batterij opladen.

Daarnaast: waar mijn eerste paar Bluetooth-oortjes met moeite twee tot drie uur mee gingen, is dat al een lange tijd niet meer zo. Neem als voorbeeld de Jaybird Tarah Pro’s, oortjes van tegen de 150 euro met een batterijduur van ongeveer veertien uur. Of, in het geval van mijn Bluetooth-speaker, de Libratone Too: een batterijduur van tegen de vijfendertig uur op vijftig procent volume (90 euro). Als laatste noem ik de Logitech MX Vertical, een ergonomische (oplaadbare) muis met een batterijduur van tegen de vier maanden. Kijk, ik wil niet beweren dat het niet het irritant is om met een lege batterij rond te lopen, maar dat is niet anders dan bij je laptop of telefoon. Is het eenmaal een gewoonte, dan zal je er niet zo snel over struikelen. Dat neemt wel wat gewenning in, dat moet ik toegeven. 

Draadloos is duur(der) 

Gemak dient de mens, maar voor niks komt de zon op – zo krijg ik soms om mijn hoofd geslingerd als ik praat over draadloze oortjes. Uiteraard hebben deze mensen, die ik geen podium zal geven in mijn artikel, helemaal gelijk. Misschien verdienen ze het podium overigens wel, maar dat terzijde. In dit artikel enkel voordelen, toch? Nee. Er zijn ook een aantal nadelen, want voor niks gaat inderdaad de zon op en verder krijg je er niks voor. Draadloze oortjes, speakers, hoofdtelefoons, muizen, opladers, lampen, deurbellen … je begrijpt waar het verhaal naartoe gaat, het is allemaal duurder. Oortjes met een draad die je voor 15 euro bij eender welke winkel koopt klinken prima. Als je 15 euro uitgeeft bij de fabrikanten van draadloze oortjes, dan mag je hopen dat het product niet voor je in brand vliegt. 

Gemak dient de mens, maar voor niks komt de zon op.

Maar ook dat wijzigt telkens. In de begindagen van draadloze Bluetooth-apparaten waren ze erg schaars en dus nog een stuk duurder. De opties die in de begindagen zo duur waren, bevinden zich inmiddels aan de onderkant van de markt. Er zal altijd een prijsverschil blijven, maar de kwaliteitshardware zal uiteraard langzaamaan naar de onderkant van de markt sijpelen. Nu steeds meer telefoons zonder een 3.5mm-audiopoort komen, komt dat in een werkelijke stroomversnelling. Dat is niet anders voor draadloze muizen, er zijn immers steeds meer laptops zonder een USB-A-poort. Of wat dacht je van smart home; steeds meer mensen schaffen zulke producten aan. Meer afzet betekent ook dat er in het algemeen meer concurrentie komt en de prijs van alle producten weer zal gaan dalen.

Advies: draadloos is de toekomst 

Het moge duidelijk zijn, over x-aantal jaar vinden we het raar dat we vroeger negatief keken naar draadloze apparatuur. Draden zijn zo 1980, daar moeten we dus zo snel mogelijk vanaf. Het is niet alleen irritant als je een draad moet gebruiken om bijvoorbeeld muziek te luisteren. Vrijheid is het thema van de toekomst, als ik alle 5G-marketing mag geloven, en gelukkig hebben we dat al met wifi-netwerken in huis. Je laat zo even iets zien, haalt er binnen enkele seconde de juiste informatie bij en staat met iedereen in contact. Via Bluetooth luister je vervolgens naar je favoriete muziek, en in de toekomst wordt het Bluetooth-signaal alsmaar geschikter dankzij meer ruimte voor transmissie van de benodigde data. Als men draadloos laden op kan lossen, dan ben ik blij. Dat is momenteel nog een pijnpunt.

Wireless charging - draadloos - kabels
Je zal een keuze moeten maken: ofwel je gaat voor draadloos laden, of je hebt een hoop kabels in je kamer.

Elke keer dat ik mijn telefoon aan de lader gooi moet er een kabel in. Dat hoeft niet, want draadloos je telefoon opladen is al jaren een veelgebruikte technologie. Maar traag is het zeker. Als je je al ergert aan het opladen met een draad, dan kan ik alvast vertellen dat je teleurgesteld zal zijn zodra je een draadloze oplader gebruikt. Niet alleen zijn de opladers enorm traag, je verliest ook nog eens een hoop stroom tijdens het opladen. Als ze daar nu eens een echte oplossing voor vinden, dan ben ik zeker tevreden. Uiteraard blijf ik ook nog een desktop gebruiken met draad, evenals een tv die via Coax verbonden is. Een volledig draadloos leven zal er niet zo snel zijn, maar draden verdwijnen wel steeds sneller. En producten die al geen draad hadden, krijgen nu extra draadloze functionaliteiten. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business