Achtergrond

Throwback: iconische smartphones van tien jaar geleden

smartphones
Met smartphones die makkelijk meer dan duizend euro kosten, durven we al eens vergeten wat er een kleine tien jaar geleden op de mobiele markt aan het gebeuren was. Tijd om het geheugen even op te frissen.

In een wereld waar een smartphone hebben de standaard is geworden, zou je bijna vergeten dat onze mobiele telefoons niet altijd zo slim waren. Van een smartphone was tien jaar geleden niet echt sprake, toen hadden we het vooral over de gsm’s met een touchscreen. Wanneer die term smartphone precies ingeburgerd is geraakt en we op zoek gingen naar een nieuwe smartphone in plaats van een nieuwe gsm, is een beetje gokken. Waar iedereen het wel over eens is, is dat de eerste smartphones voor het grote publiek er vandaag compleet anders uitzien dan pakweg tien jaar geleden. Als je vergeten zou zijn hoe het er in die tijd aan toe ging in de smartphonemarkt, lees dan zeker verder.

De iPhone 3G: het begin van een ecosysteem

We beginnen deze duik in de geschiedenis met een van de grootste namen op de markt, Apple. De eerste iPhone was de iPhone 2G, maar die werd slechts in een kleine selectie landen gelanceerd. Zo was de iPhone 2G in Duitsland verkrijgbaar, maar niet in de Benelux. Als we dichter bij huis gaan kijken, dan komen we terecht bij de tweede generatie van de iPhone, namelijk de iPhone 3G (een logische naamgeving was niet hun sterkste kant). Deze iPhone werd op 11 juli 2008 voor het eerst verkocht met een prijs van 199 euro voor een model met 8GB interne opslag, terwijl je voor 16GB interne opslag 299 euro mocht neertellen. In vergelijking met de prijzen van vandaag is dit enorm laag, maar tien jaar geleden verklaarden sommige mensen je voor gek als je meer dan 100 euro wou uitgeven aan een gsm, laat staan 299. Wat betreft de specificaties kregen we het volgende te zien:

  • Scherm: 3,5 inch (480 x 320p)
  • CPU: 412 MHz ARM 11
  • GPU: PowerVR MBX
  • Camera: 2MP (video-opname niet mogelijk)
  • Interne opslag: 8 of 16GB
  • RAM: 128MB
  • Batterijduur: 300 uur (stand-by), 10 uur (gesprekstijd), 24 uur (muziek spelen)
  • Wifi: ja

Vandaag zouden we niet omkijken naar een smartphone met deze specificaties, maar tien jaar geleden was dit een high-end smartphone en het begin van een nieuw (en duur) tijdperk. Dit was tevens het begin van het Apple-ecosysteem, aangezien de iPhone 3G de dienst “MobileMe” bevatte, waarmee gebruikers hun e-mails, adresgegevens, foto’s en agenda’s draadloos konden synchroniseren met hun Mac (of Windows-pc).

De LG Viewty: de toekomstvoorspeller

Het gouden tijdperk van de smartphones van LG is jammer genoeg ten einde gekomen vandaag. LG produceert nog steeds degelijke smartphones, maar is duidelijk minder populair en succesvol dan in de beginjaren van de smartphones. Een opvallend exemplaar van LG is de iconische LG Viewty, die in feite nog niet als smartphone werd gezien door het gebrek aan wifi-ondersteuning. Camera’s van 48MP zien we steeds meer terugkomen op smartphones en je ziet zelden nog een camera onder de 12MP opduiken. Ikzelf verwijs graag naar de LG Viewty als de eerste camerasmartphone, al heeft LG die term nogal letterlijk genomen als we kijken naar het ontwerp. De LG-KU990 Viewty werd in augustus 2007 gelanceerd en was ook meteen een van de duurste smartphones (of zelfs de duurste) van het moment met een monsterprijs van rond de 400 euro. De hamvraag is nu hoe goed de camera precies was en wat verder in de smartphone zat. Bij deze volgen dus de specificaties:

  • Scherm: 3 inch (400 x 240p)
  • CPU: 140 Mhz ARM9
  • Multimediaprocessor: Zoran APPROACH 5C (268 Mhz)
  • Camera: 5MP met autofocus en video-opname (+ VGA selfiecamera voor videogesprekken)
  • Interne opslag: 100MB (uit te breiden met geheugenkaart van maximaal 4GB)
  • RAM: onbekend
  • Batterij: 1.000 mAh (gesprekstijd van 4 uur)
  • Wifi: nee

Met zijn 5MP-camera was de LG Viewty ook meteen de gsm met de beste camera van het moment. Bovendien was er een flitser aanwezig en kon je video’s opnemen in 480p met 30fps. Je kon zelfs slow-motionvideo’s maken in 240p met 120fps. De LG-KU990 Viewty mag dan wel geen smartphone zijn, maar wist wel enorm hoge verkoopcijfers te behalen door zijn unieke camera die de concurrentie deed verbleken. Opvallend is dat de Viewty uiteindelijk nooit in de VS in de verkoop is gegaan, terwijl LG in Europa 310.000 toestellen wist te verkopen in eerste vijf weken na de lancering. Er deden toen ook geruchten de ronde dat de cijfers in bepaalde landen hoger lagen dan die van de iPhone, maar dit is nooit bevestigd, omdat Apple nooit naar buiten is gekomen met verkoopcijfers. Wat de Viewty tot slot duidelijk maakte, is dat er duidelijk een doelgroep was voor gsm’s met een krachtige camera. De trend van krachtige camera’s zien we vandaag de dag meer terug dan ooit te voren. Je zou zelfs kunnen stellen dat de camera’s het belangrijkste onderdeel van onze smartphones zijn geworden.

De Samsung Corby: het fashion statement

Wat betreft Samsung twijfelde ik tussen twee toestellen: de Star en de Corby. Beide mobiele telefoons hebben een duidelijk indruk achtergelaten. De Samsung Star ging de geschiedenisboeken in als de eerste Samsung die wifi ondersteunde, terwijl de Corby heel wat tienermeisjes enthousiast maakte door de kleurrijke covers. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Corby, omdat de iconische batterijcovers beter in mijn geheugen zijn blijven hangen dan de Star in het algemeen. Bij deze stof ik het fashion statement van Samsung even af, de Corby. Het doelpubliek van deze gsm – net zoals de LG Viewty is hij geen echte smartphone door het gebrek aan wifi – was duidelijk de jeugd. Dit werd meteen duidelijk toen de S3650 Corby werd aangekondigd in augustus 2009 met een prijs van rond de 100 euro. Het unieke aan de Corby is niet de software, de camera of de processor, maar de cover. Je had namelijk de keuze tussen vier afneembare covers (dus geen afzonderlijk het hoesje, maar daadwerkelijk het kapje waar de batterij onder zit). Qua specificaties was het toestel eveneens geen hoogvlieger, waardoor hij wel perfect was als instapmodel:

  • Scherm: 2,8 inch (240 x 320p)
  • Processor: single-core (details onbekend)
  • Camera: 2MP, video-opname mogelijk (320p bij 15fps)
  • Interne opslag: 50MB
  • RAM: onbekend
  • Batterij: 960 mAh (9 uur gesprekstijd)
  • Wifi: nee (ook geen 3G)

Aan de reviews is ook te zien dat het voornamelijk een fashion statement was en niet veel meer dan dat. Voor een eerste ervaring met een touchscreen was hij handig, maar zelfs voor het gebruik van Facebook was hij niet ideaal door de tragere GPRS-verbinding en het gebrek aan 3G.

Nokia Lumia 800: het begin van het einde

Voor deze smartphone moeten we iets minder dan 10 jaar teruggaan, maar hij is wel een must in deze lijst. Waar Android en iOS vandaag regeren over het smartphonelandschap, hadden we een tiental jaren geleden nog Windows Mobile dat een plekje wou krijgen op de troon der besturingssystemen. Die missie is zowat begonnen bij de Nokia Lumia 800, het allereerste toestel van Nokia met Windows Mobile in een reeks die uiteindelijk overgenomen werd door Microsoft in 2014 en daarna een stille dood is gestorven. De Lumia 800 werd op 26 oktober 2011 gelanceerd en mocht meteen meespelen met andere high-end smartphones door zijn prijskaartje van om en bij de 500 euro. De reden voor die prijs vinden we terug bij de specificaties:

  • Scherm: 3,7 inch (480 x 800p, AMOLED)
  • SoC: Qualcomm MSM8255 Snapdragon S2
  • Camera: 8MP met autofocus, video-opname mogelijk (720p bij 30fps)
  • Interne opslag: 16GB
  • RAM: 512MB
  • Batterij: 1.450 mAh
  • Wifi: ja

Het probleem van de Lumia-smartphones lag overduidelijk bij het besturingssysteem. Android en iOS kregen de voorkeur terwijl Windows Mobile met heel wat bugs kampte. Wat hier ook in het oog springt, is het AMOLED-scherm, een type dat we vandaag de dag vooral terugzien bij Samsung en waar andere fabrikanten meestal niet mee in aanraking komen ondanks de superieure beeldkwaliteit. De hoge prijs maakte het toestel eveneens niet heel populair.

Hierbij zijn we aangekomen bij het slot van deze trip down memory lane. Nieuwe technologie mag ons dan wel voortdurend verbazen, maar soms is het fijn om stil te staan bij het verleden en de ontwikkelingen die gebeurd zijn. Zo maakte de iPhone 3G duidelijk dat een Apple-ecosysteem nog niet zo’n slecht idee is, toonde de LG Viewty aan dat camera’s en hun kwaliteit essentieel zijn in een smartphone, liet Samsung zien dat een stijlvol instapmodel even succesvol kan zijn als high-end toestellen en heeft Microsoft geleerd dat Windows best gefocust blijft op pc’s en laptops.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business