De 5 beste écht gratis VPN-diensten in 2023

Beste gratis vpn
Sommige VPN-diensten bieden goede gratis opties aan. Wij maakten een lijstje met de 5 beste écht gratis VPN’s.

VPN-diensten zijn populair en vandaag de dag bijna ondenkbaar in ons digitale leven. Privacy en beveiliging vinden we belangrijker dan ooit. Toch willen we niet altijd betalen voor zo’n VPN-dienst. Maar gelukkig zijn er voldoende alternatieven waarvoor je niet altijd moet betalen: een gratis VPN.

Wij zochten de 5 beste gratis VPN-diensten voor je uit. We kozen enkel VPN-diensten die een 100% gratis versie aanbieden, en dus geen proefperiode die je maar tijdelijk kan gebruiken.

Gelieve ook in het achterhoofd te houden dat je bij gratis VPN-diensten vaak betaalt met je privé gegevens. Die worden dan verzameld en verkocht aan bedrijven voor commerciële doeleinden. Lees dus goed de voorwaarden en kleinere lettertjes.

Met andere woorden: we raden het niet aan om gebruik te maken van gratis VPN-diensten. Vaak loont het om toch te kiezen voor een betaalde optie waarbij je dan wel degelijk goed beschermd bent. Voor amper 2 euro per maand heb je al VPN-diensten die tot de beste behoren. Neem daarom zeker een kijkje op volgend artikel:

Uitgelicht artikel Beste VPN 12 VPN-diensten getest: welke is de beste in 2023?

De 5 beste gratis VPN-diensten

  1. Proton VPN Free
  2. PrivadoVPN
  3. Hide.me
  4. Atlas VPN
  5. ZoogVPN

1. Proton VPN Free

Proton VPN Free is in ons opzicht de beste gratis VPN van 2023. Dit omdat Proton VPN Free eigenlijk de enige échte gratis vpn is zonder datalimiet. Je krijgt met deze VPN toegang tot 3 gratis serverlocaties: de USA, Nederland en Japan.

Proton VPN Free: de voordelen

We haalden het al aan: de grootste troef van Proton VPN Free is het ongelimiteerde datagebruik dat je krijgt. Bij de meeste gratis VPN’s krijg je een datalimiet van rond de 10GB per maand, als je vaak videos streamt kom je daar niet mee toe. De gratis versie van ProtonVPN kan je zo lang gebruiken als je wilt, zonder limiet.

Een ander voordeel is dat deze VPN beschikbaar is op PC, Mac, Android, iOS, Linux en zelfs bepaalde routers. Je kan deze VPN dus op vrijwel elk apparaat deze installeren.

Proton VPN Free: de nadelen

Het grooste nadeel van het gebruik van deze gratis VPN is dat je verbinding af en toe best traag kan zijn. Dit komt omdat je de gratis servers met veel andere personen moet delen waardoor je internetsnelheid kan afnemen. We moeten wel zeggen dat de gratis versie van Proton VPN nog steeds best snel is in vergelijking met andere gratis VPN’s. Als we de snelheid echter vergelijken met een betaalde VPN, is het heel traag.

Een ander nadeel is dat je geen geo-blocked content kan streamen. Je kan met de gratis versie van deze VPN dus bijvoorbeeld niet naar de Amerikaanse Netflix bibliotheek kijken. Gelukkig kan je wel een proefperiode nemen op Proton VPN Plus om hier toegang tot te krijgen. (30-dagen-geld-terug-garantie) Daarnaast kan je met die proefperiode ook genieten van alle andere voordelen zoals hogere snelheden.

Conclusie

Proton VPN Free is een prima gratis VPN als je niet op zoek bent naar allerlei toeters en bellen. De VPN doet wat hij moet doen, maar als je de Amerikaanse Netflix wilt bekijken is een proefabonnement op Proton VPN Plus een betere optie.

Samengevat is Proton VPN Free een goede optie voor degenen die op zoek zijn naar een VPN met onbeperkt datagebruik en beschikbaarheid op meerdere apparaten. De verbinding van de gratis versie kan echter traag zijn vanwege het delen van servers met andere gebruikers en het is niet mogelijk om de Amerikaanse Netflix bibliotheek te bekijken. Ondanks dit is de gratis versie nog steeds sneller dan andere gratis VPN’s. Gebruikers kunnen Proton VPN Plus uitproberen met een proefperiode van 30 dagen om functies zoals snellere snelheden en toegang geo-geblokkeerde inhoud te krijgen. Over het algemeen is Proton VPN Free een goede keuze voor basis VPN-behoeften, maar je kan de betaalde versie overwegen voor geavanceerdere functies en betere snelheden.

2. Privado VPN


PrivadoVPN is een van de betere gratis VPN’s die je vandaag kan vinden. Je kan met de gratis versie gebruik maken van 12 verschillende servers, wat boven gemiddeld is vergeleken met andere gratis VPN-diensten.

Privado VPN: de voordelen

Het relatief grote aantal servers is het grootste pluspunt van deze gratis VPN. Je kan verbinden met servers uit Argentinië, Brazilië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Mexico, Nederland, Zwitserland, het Vernigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Naast het groot aanbod aan servers, is deze VPN ook gericht op privacy. PrivadoVPN hanteert een no-logs beleid waardoor geen logboeken bijgehouden worden. Het bedrijf is gevestigd in Zwitserland, waar ze strenge consumentenbeschermingswetten hanteren.

Ook heeft de gratis versie een kill-switch en heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen IKEv2, WireGuard en OpenVPN.

Privado VPN: de nadelen

Een nadeel bij de meeste gratis VPN’s is een datalimiet. Bij PrivadoVPN krijg je elke maand 10 GB aan data. Als je deze overschrijdt kan je upgraden naar een onbeperkt account, of je kan verbinden met een zogenoemde ‘noodserver’, maar die is wel echt heel traag. Daarnaast krijg je met de gratis versie ook geen SOCKS5-proxyprivacy.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een gebruiksvriendelijke VPN met relatief veel servers zit je bij PrivadoVPN goed. Houd wel rekening met het datalimiet van 10 GB per maand, want als je videos streamt in hoge kwaliteit kan die sneller op zijn dan je denkt. Daarnaast is deze VPN ook een prima keuze als je veel belang hecht aan je privacy.

3. Hide.me

Hideme VPN
Gratis VPN

Hide.me is de ideale gratis VPN voor de al iets geavanceerde VPN-gebruiker.

Hide.me: de voordelen

Deze gratis VPN heeft vijf P2P-ondersteunde locaties: Nederland, Canada, Duitsland en de oost- en westkust van Amerika waardoor deze VPN geschikt is als torrenting VPN.

Daarnaast biedt Hide.me ook heel wat instellingen die andere gratis VPN-aanbieders niet ter beschikking stellen. Zo kan je met deze gratis versie een aangepaste DNS instellen, split tunneling gebruiken, protocol tweaken enzovoort.

Hide.me: de nadelen

Vergeleken met bovenstaande gratis VPN-diensten, is de gratis versie van Hide.me aan de trage kant. Hierdoor is het net wat minder geschikt voor intensief internetgebruik. Daarnaast krijg je ook maar 10 GB data per maand.

Conclusie

Hide.me is een prima gratis VPN-dienst maar voor beginners kunnen de instellingen wel eens overweldigend lijken. Voor mensen die graag met de instellingen van een VPN spelen is dit in onze ogen de beste gratis VPN. Natuurlijk kan je ook gewoon van de instellingen afblijven en de VPN gebruiken zoals je dat anders zou doen.

4. Atlas VPN Free

AtlasVPN is een vrij nieuwe VPN-dienst die zowel een gratis versie als betaalde versie aanbiedt. Ondanks dat Atlas een relatief nieuwe speler is, verdient de gratis versie een plaats in deze lijst.

Atlas VPN Free: de voordelen

Atlas VPN is een van de snellere VPN-diensten, vergeleken met andere gratis VPN’s. Daarnaast is er ook P2P-ondersteuning, wat deze VPN geschikt maakt om te torrenten.

Atlas VPN Free: de nadelen

Het datalimiet bij Atlas VPN ligt erg laag, je krijgt slecht 5 GB gratis per maand. Atlas VPN biedt 3 gratis server-locaties aan: Nederland, New York en Los Angeles. Dat is vrij weinig vergeleken met de andere diensten in deze lijst.

Conclusie

Atlas VPN is een VPN die doet wat het moet zonder al te veel toeters en bellen. Een prima gratis VPN voor licht internetgebruik, maar met 5 GB per maand moet je niet al te veel gekke dingen doen.

5. ZoogVPN

ZoogVPN

Als laatste op de lijst hebben we ZoogVPN, maar dat wilt niet zeggen dat ZoogVPN een slechte optie is. Er bestaan honderden gratis VPN-diensten, een plaats op deze lijst wilt wilt al wel iets zeggen.

ZoogVPN: de voordelen

ZoogVPN heeft een datalimiet van 10 GB per maand, dat is inderdaad niet erg veel maar je kan dit verhogen tot maximaal 50 GB per maand door betalende klanten aan te dragen. Met de gratis versie heb je de keuze tussen twee beveiligingsprotocollen: IKEv2 en OpenVPN. De betaalde versie biedt ook nog WireGuard aan.

De VPN is beschikbaar op Windows, Mac, Android, iOS en Linux. ZoogVPN werkt zelfs op Android tv, FireTV en Apple tv.

ZoogVPN: de nadelen

Het grooste nadeel bij ZoogVPN is dat ze (bij de gratis versie) gebruik maken van 128-bit encryptie. Dit wilt zeggen dat ZoogVPN wat minder veilig is dan zijn concurrenten, want andere gratis VPN-diensten bieden AES 256-bit encryptie aan. Ook kan je de gratis versie slechts op 1 apparaat tegelijk gebruiken.

Conclusie

De gratis versie van ZoogVPN is een perfecte optie als je van plan bent om af en toe een VPN te gebruiken op bijvoorbeeld Apple TV of FireTV. Houdt wel rekening met het datalimiet van 10 GB per maand.

Beveiligingdigitaal opruimenDownloadsnieuwsontspanningtipsVPN

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600