Koopgidsen

De beste webcams voor thuiswerk in 2022

Beste webcam
Webcams zijn populairder dan ooit en veel gebruikers kopen ze voor de eerste keer, maar wat is nu de beste webcam? En kies je voor FHD of 4k?

Toen camera’s overal werden geïntegreerd (zoals in smartphones, tablets, laptops, etc.) werd gedacht dat de traditionele webcam een stille dood zou sterven, maar niets was minder waar. Vandaag de dag is het nog steeds een grote markt en er worden steeds nieuwe webcams gelanceerd. Een ingebouwde webcam volstaat misschien voor een snel videogesprek met een collega, maar wanneer je jezelf regelmatig wil laten zien via livestreams of wanneer je video’s wil opnemen, ben je al snel genoodzaakt om een externe webcam te kopen als je een professionele indruk wil maken.

In deze koopgids helpen we je bij het zoeken van een geschikte webcam, ongeacht de doeleinden waarvoor je de webcam wil gebruiken. Sommige webcams beschikken over een uitstekende microfoon, terwijl anderen zelfs met ingebouwde verlichting komen. De mogelijkheden zijn legio en het is moeilijk om door de bomen het bos te zien, maar Clickx biedt hulp!

De beste webcam in 2022

Omarm de duisternis

Welke webcam je precies nodig hebt zal afhangen van je situatie. Gebruik je de webcam in een donkere kamer, dan is het belangrijk om te weten dat veel webcams in een donkere kamer ondermaatse beelden afleveren. Het beeld wordt al snel korrelig en gaat er heel amateuristisch uitzien. Een mogelijkheid is om een externe lichtbron te voorzien (een zogenaamd ‘ring light’), maar dat neemt weer extra plaats in op je bureau. Ook kan je wat meer betalen voor een camera die beter presteert in donkere ruimtes (zoals de Razer Kiyo Pro).

“Wat de beste webcam is, hangt af van je situatie.”

Resolutie en fps

Wanneer je op zoek bent naar een webcam, zijn er twee termen die je vaak zal zien verschijnen: resolutie en framerate (fps). Met de resolutie ben je ongetwijfeld al vertrouwd, het geeft aan hoeveel detail het eindresultaat zal bevatten. Een webcam die beelden kan schieten in 4K zal veel meer details bevatten dan een webcam die enkel opneemt in 1080p. Houd er echter rekening mee dat een tool zoals Microsoft Teams of Zoom videobeelden comprimeert, dus wanneer je een zwakkere internetverbinding hebt zal er nog maar weinig pracht overblijven van je 4K-webcam. Wil je lokaal video’s opnemen op je computer, dan is een 4K-webcam wel een uitstekende keuze.

De framerate geeft aan hoeveel frames per seconde worden opgenomen. Standaard vind je twee varianten: 30 fps en 60 fps. Wanneer er meer beelden per seconde worden opgenomen, zal het eindresultaat er vanzelfsprekend ook een stuk vloeiender uitzien. Opnieuw hangt het af van je gebruik. Voor een videovergadering zal niemand er over vallen wanneer je een 30 fps webcam gebruikt, maar wanneer je YouTube vlogs wil maken loont het om te opteren voor een 60 fps-variant.

Hoe monteer je een webcam

Wil je graag vrijheid wat betreft de plaatsing van je webcam, dan zullen goedkope varianten vaak teleurstellen. Meestal beschikt een goedkope webcam enkel over een clip waarmee je de webcam bevestigt op je monitor. In veel gevallen is dat wat een onnatuurlijke hoek. De duurdere webcams komen vaak met een aansluiting voor schroefdraad, waardoor je de webcam probleemloos kan monteren op een statief (zoals bijvoorbeeld een tripod). Op die manier kan je de webcam in een schuine positie zetten, wat vaak een professioneler resultaat oplevert (en bovendien kan je op die manier ook kiezen welk deel van de kamer je wil tonen).

Webcams met microfoon

Krijg je tijdens videogesprekken regelmatig te horen dat je amper te begrijpen bent? Dan is de ingebouwde microfoon van jouw computer duidelijk niets om over naar huis te schrijven. Wanneer je toch op zoek bent naar een webcam, kan je dan beter meteen zoeken naar een exemplaar dat ook beschikt over een degelijke microfoon. Op die manier hoef je geen externe microfoon aan te schaffen, wat je weer wat plaats en kabels bespaart. Zowat elke webcam komt tegenwoordig met een ingebouwde microfoon, maar de ene microfoon is de andere niet. Je doet er goed aan om voor aanschaf op YouTube wat “microphone tests” te bekijken van het model dat je in gedachten hebt.

De beste webcams voor thuiswerk

  1. Logitech C270HD
  2. Trust Tyro Full HD
  3. Logitech Brio
  4. Je eigen smartphone

1. Logitech C270HD

  • Resolutie: 720p 30fps
  • Autofocus: Geen
  • Privacyluik: Nee
  • Ingebouwde microfoon: Ja, met ruisonderdrukking
  • Besturingssysteem: Windows, Mac, ChromeOS

De Logitech C270HD is een tijdloze keuze voor iedereen die behoefte heeft aan een goedkope webcam zonder al te veel te moeten inboeten op algemene kwaliteit. De webcam levert een beeld van 720p af en beschikt over een ingebouwde microfoon. Aan de hand van ruisonderdrukking doet de microfoon zijn best om jouw stem te isoleren van achtergrondgeluiden.

Qua montagemogelijkheden zit er een voet vast aan de webcam die je in verschillende hoeken kan positioneren. Zo is de klem geschikt voor alle monitoren, en met enig geduld krijg je hem zelfs in een positie waar je hem op een verhoogje naast je monitor zet. Houd er wel rekening mee dat de webcam niet met autofocus komt, waardoor het beeld niet automatisch wordt scherpgesteld. Wanneer iets te dicht bij de camera komt, zal het op die manier niet scherp worden opgepikt. Wanneer je echter simpelweg een goedkope webcam zoekt voor (verplichte) videogesprekken dan levert Logitech hier een heel degelijke budgetoplossing.

2. Trust Tyro Full HD

  • Resolutie: 1080p 30fps
  • Autofocus: Ja
  • Privacyluik: Nee
  • Schroefdraad: Ja
  • Ingebouwde microfoon: Ja
  • Besturingssysteem: Windows, Mac, ChromeOS

Mag het wat meer zijn, maar ben je niet bereid om een rib uit je lijf te geven voor een nieuwe webcam, dan vormt de Trust Tyro Full HD een gulden middenweg. Ondanks dat de webcam de prijs van 70 euro net niet aantikt, krijg je er wel een 1080p webcam voor terug met een stijlvol uiterlijk. Er is een autofocus zodat de webcam zich altijd focust op het onderwerp, ongeacht hoe dicht of ver je van de webcam af zit.

Qua montagemogelijkheden komt de webcam met een clip waarmee je deze snel installeert op je monitor, of je maakt gebruik van de schroefdraad om de webcam te monteren op een universele standaard (die overigens ook wordt meegeleverd). Ben je een privacybewuste gebruiker, dan vind je het wellicht jammer dat de webcam niet met een controlelampje komt. Op die manier kan je niet zien wanneer de webcam is ingeschakeld. Beschik je over een Mac met M1-chip, let er dan wel op dat dit exemplaar niet zal werken.

3. Logitech Brio

  • Resolutie: 4K 30fps, 1080p 30 fps of 60 fps
  • Autofocus: Ja
  • Privacyluik: Nee
  • Schroefdraad: Nee
  • Ingebouwde microfoon: Ja
  • Besturingssysteem: Windows, Mac, ChromeOS

Wil jij er op je best uitzien tijdens digitale conversaties en heb je daar wat geld voor over, dan is de Logitech Brio de Rolls-Royce onder de webcams. Het apparaat kost je 239 euro, maar je krijgt wel een 4K-resolutie terwijl je die slechts lastig vindt bij webcams. Wil je toch liever opnemen in 1080p, dan kan je dat aan 30 of 60 fps. In 720p kan je zelfs opnemen in 90 fps. Dankzij HDR wordt de helderheid automatisch aangepast en zien de kleuren er realistischer uit. De autofocus zorgt ervoor dat het onderwerp steeds scherp in beeld wordt gebracht, ongeacht de positie ten opzichte van de webcam.

Bovendien krijg je volledige vrijheid wat betreft montage, want je monteert dit exemplaar makkelijk op je monitor of via de schroefdraad-aansluiting op een universele standaard. Je krijgt de keuze uit drie opties qua gezichtsveld: 65, 78 of 90 graden. Op die manier kies je zelf hoeveel van je ruimte je in beeld brengt. Privacygevoelige gebruikers zullen het lenskapje waarderen, waarmee je de webcam afdekt wanneer je deze niet gebruikt.

4. Doe-het-zelf!

Heb je slechts sporadisch een webcam nodig? Dan kan je heel wat geld uitsparen door uit te zoeken hoe je jouw smartphone kan gebruiken als webcam. iOS-gebruikers kunnen aan de slag met EpocCam van Corsair (Elgato), terwijl Android-gebruikers Droidcam een kans kunnen geven. De gemiddelde smartphone beschikt over een uitstekende camera, dus het zou zonde zijn wanneer je een webcam koopt terwijl je al een uitstekende camera op zak hebt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business