Nieuws

Twitter zwicht voor India en blokkeert kritische tweets over coronabeleid (update)

Minstens 50 tweets die kritiek uitten op het coronabeleid in India zijn geblokkeerd door Twitter. Een staaltje overheidscensuur?

Update (29/04): Ook Facebook heeft posts verwijderd die de hashtag #ResignModi gebruikten. Dat schrijft TechCrunch. In een tweet verklaart woordvoerder Andy Stones dat het ‘per ongeluk’ gebeurde en niet onder politieke druk. De verwijderde posts zijn inmiddels weer hersteld.


Origineel artikel (26/04): India kampt op dit moment met een hevige tweede coronagolf. Wie de evolutie van de coronacijfers voor het land opzoekt, ziet een steile piek omhoog die zich vanaf half maart inzette. Alleen gisteren al kwamen er op één dag bijna 350.000 nieuwe gevallen bij. In India zou een nieuwe mutatie van het virus circuleren; je hebt wellicht de nieuwsberichten over die ‘Indiase variant’ die ook België heeft bereikt al wel gehoord. Ziekenhuizen staan er zwaar onder de druk en er is een nijpend tekort aan zuurstof en medicijnen. Maar een stijgend aantal besmettingen is niet het enige probleem in India.

De regering van president Narenda Modi krijgt zware kritiek over hun coronabeleid. De voorbije dagen regende het op sociale media posts van oppositieleiders die zwaar uithalen naar de regering. Daarbij eisten ze vaak het ontslag van de omstreden president die tegen het advies van experten in publieke bijeenkomsten hield. Tijd om op de censuurrem te gaan staan moet hij gedacht hebben. New York Times schrijft dat de regering bij Facebook en Twitter verzocht heeft om honderden kritische posts over het beleid te blokkeren voor Indische gebruikers. Die posts zouden enkel paniek veroorzaken onder de bevolking.

Via de Indiase nieuwswebsite MediaNama leren we dat Twitter al zeker meer dan 50 tweets heeft geblokkeerd. Het gaat over posts van politici uit de oppositie, maar ook van invloedrijke Bollywood-figuren. De posts zijn enkel onzichtbaar voor Twitters-gebruikers uit India. Wij kunnen ze nog wel gewoon zien.

Overheidscensuur

De ingreep van Twitter zal het debat zeker niet doen verstommen. Critici van het Modi-regime zien dit als een duidelijke vorm van overheidscensuur om kritische stemmen op sociale media het zwijgen op te leggen. Ene Pieter Friedrich, een Duitser die in India woont, kaartte de situatie openlijk aan op Twitter. Na een kritische post kreeg hij van Twitter een mail met de mededeling dat de Indiase overheid een aanklacht had ingediend tegen de tweet. Nadien volgde ook de melding dat de post geblokkeerd is in India. Normaal gezien plaatst Twitter enkel labels bij tweets als ze foutieve of onbewezen informatie over het coronavirus bevatten. In dit geval moest Twitter zich echter schikken naar een wet die de overheid macht geeft om content te laten verwijderen.

Het is nog niet geweten in welke mate Facebook en Instagram zijn ingegaan op het verzoek. Facebook wenste niet te reageren aan New York Times.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business