Nieuws

Amerikaans wetsvoorstel legt bom onder App Store en Play Store

play store privacylabels
Zijn we binnenkort niet meer aangewezen op de appwinkels van Apple en Google? Een nieuwe wet wil appontwikkelaars meer vrijheid geven.

Als je een applicatie op je smartphone wil installeren, dan download je die via de Apple App Store of Google Play Store. Zo werkt het al jaren. De ontwikkelaars van applicaties zijn daar echter niet altijd zo blij mee. Je herinnert je misschien nog wel de hele heisa rond Epic Games vorige zomer. De ontwikkelaar van de populaire game Fortnite probeerde in-app aankopen via een eigen betaalsysteem te laten verlopen in de plaats van dat van Apple en Google te gebruiken. Het bedrijf hoopte daarmee de verplichte commissie te kunnen ontlopen. De game werd uiteindelijk verbannen uit de appwinkels en is nu nog steeds enkel als een APK-bestand te installeren op je smartphone.

Door het incident is de Amerikaanse politiek zich ook gaan bemoeien met de machtsverhoudingen tussen Apple, Google en bedrijven die mobiele applicaties ontwikkelen. Tijdens een zitting van de Senaat gisterenavond werd nog maar eens duidelijk voor wie de politici partij trekken. “Apple en Google hebben jarenlang hun concurrenten verpletterd en consumenten in het ongewisse gehouden terwijl ze miljarden dollars in hun eigen zak staken”, zei een zekere senator Richard Blumenthal. De senator legde gisteren samen met collega-senator Marscha Blackburn een ontwerp voor de Open Apps Market Act op tafel.

Wat houdt de Open Apps Market Act in?

Het wetsvoorstel streeft naar een meer open mobiel ecosysteem waar zowel appontwikkelaars als consumenten minder verplicht zijn om App Store en Play Store te gebruiken. Vooral Apple is zeer streng in het verbieden van externe appwinkels voor iOS-applicaties. Google laat in de regel wel andere appwinkels toe voor Android, al zijn in de praktijk appontwikkelaars vaak toch toegewezen op de Play Store om hun applicatie tot bij een groot publiek te krijgen. De wet zou Apple en Google verplichten om andere manieren toe te laten om applicaties te downloaden. Alles zou in theorie mogelijk zijn, van het bouwen van een eigen appwinkel, tot zelfs het sideloaden van applicaties. Er komen wel uitzonderingen voor beperkingen die nodig zijn om consumenten te beschermen tegen malafide applicaties, dus Apple en Google mogen nog op de rem staan.

Een tweede luik probeert een einde te maken aan de betaalsystemen die Apple en Google opleggen aan appontwikkelaars. De verplichte commissie van 30% die zij innen op appinkomsten zijn inmiddels berucht. De wet wil appontwikkelaars ruimte laten zelf een betaalsysteem op poten te zetten. Ook zouden zij het recht moeten krijgen om consumenten te informeren over deals en kortingen gelinkt aan hun apps.

Of de wet er uiteindelijk door komt of niet, daar moet het Huis van Afgevaardigden over beslissen. In een reactie aan Wall Street Journal zegt Apple dat hun App Store de ‘hoeksteen is om ontwikkelaars en consumenten op een betrouwbare manier met elkaar te verbinden’. Google heeft geen officieel statement naar buiten gebracht, maar het bedrijf liet al eerder al verstaan dat de huidige regels nodig zijn om consumenten te beschermen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business