Nieuws

Verdwijnen Activision Blizzard-games van Xbox?

Loopt het huwelijk tussen Activision Blizzard en Xbox op de klippen? Microsoft zegt de samenwerking te willen ‘herbekijken’.

Het is al maanden onrustig bij Activision Blizzard. Op 21 juli daagde de staat van Californië de gameontwikkelaar voor de rechtbank wegens structurele discriminatie en grensoverschrijdend gedrag ten aanzien van vrouwelijke medewerkers. Het personeel organiseerde al herhaaldelijke walk-outs om de situatie aan te kaarten en de kop van voorzitter J. Allen Brack moest al rollen. De volgende topman die wellicht zal moeten vertrekken is CEO Bobby Kotick. Nadat Wall Street Journal een rapport publiceerde waaruit bleek dat Kotick maar al te goed op de hoogte was van wat er binnen het bedrijf gebeurde maar niets deed, tekenden 500 medewerkers van Activision Blizzard een petitie om zijn ontslag te eisen.

De Activision Blizzard-affaire beroert de gemoederen doorheen heel de gamingindustrie. Bloomberg publiceert vandaag interne mails van Phil Spencer en Jim Ryan, de grote bazen van Xbox en PlayStation. De Call of Duty-games zijn al jarenlang een bestseller op beide consoles, wat Activision Blizzard een belangrijke gamepartner maakt voor Microsoft en Sony. Zowel Spencer als Ryan veroordelen het wanbeleid bij Activision Blizzard scherp. Spencer gaat in zijn mail nog een stap verder door te zeggen dat Microsoft ‘de samenwerking zal evalueren en gepaste actie zal ondernemen.’

Geen Call of Duty meer op Xbox?

Die laatste zin kan natuurlijk op verscheidene manieren geïnterpreteerd worden. Overweegt Microsoft om hun banden met Activision Blizzard te verbreken? Dan zou dat grote gevolgen kunnen hebben voor fans van de Call of Duty-games. Maar ook Xbox zou er een grote naam mee verliezen. Call of Duty: Black Ops Cold War ging in zijn eerste maand meer dan zes miljoen keer over de toonbanken en was de best verkochte game van het jaar 2021. Ook is Call of Duty één van de meest gespeelde games via het Xbox Live online gaming platform. De nieuwste game uit de reeks, Vanguard, verscheen nog wel gewoon op Xbox One en Series X/S.

Het is dan ook de vraag welke concrete acties Microsoft écht zal nemen. Toch lijkt het laatste woord over de zaak nog lang niet te zijn gevallen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business