Nieuws

Windows 11 update brengt schermvullend widgetpaneel

microsoft copilot
© Microsoft
Windows gaat zich volledig focussen op widgets met een vernieuwd, schermvullend widgetpaneel. Het paneel wordt getest in de meest recente Insider Preview-build, versie 25201.

Met de komst van Windows 11 werden de widgets van het startmenu verhuisd naar een paneel dat zich aan de linkerzijde van het scherm opent. Het paneel herbergt onder andere agenda, nieuws en weer-widgets, die je naar wens kan in- en uitschakelen. Microsoft lijkt het paneel nu uit te breiden, met name als het aankomt op het formaat van het widgetpaneel. In de recente Preview Build voor Windows 11, versie 25201 heeft de softwaregigant namelijk Expanded View geïntroduceerd.

Expanded View voor widgets

Zodra Expanded View is ingeschakeld, wordt het widgetpaneel schermvullend weergegeven. Daarbij lijkt het paneel in Expanded View-mode vier widgets in de breedte te weergeven. Onbekend is of dit oploopt als je een breder scherm hebt, zoals een ultrawide-beeldscherm met 21:9 beeldverhouding. Overigens zal het paneel niet standaard in Expanded View-modus openen. Als je dit niet inschakelt, blijft het paneel zich in een vlak links op het scherm openen. Volgens Microsoft zal Windows wel je favoriete formaat onthouden, en het paneel standaard in die modus openen (normaal of vullend).

Windows 11 Expanded View widgets

Tezamen met de uitbreiding van het widgetpaneel, zien we ook aanpassingen aan de Game Pass-widget voor Xbox. Voortaan kan je direct via de widget inloggen in je Xbox-account. De komst van widgets van externe ontwikkelaars laat ondertussen nog op zich wachten. Ondersteuning voor de widgets van derde partijen werd in mei aangekondigd, maar lijkt niet van de grond te komen. Ten minste, dat is wat wij op de voorgrond zien.

Experimentele zoekbalk verdwijnt

Vooralsnog is het onbekend of Microsoft van plan is de Expanded View van het widgetpaneel ook werkelijk te behouden. Mocht het bedrijf de functie naar Windows uitrollen, dan laat dit mogelijk nog tot ten minste 2023 op zich wachten. De eerstvolgende stabiele Windows-update verschijnt – naar verwachting – immers al binnen één week, terwijl deze functie nog volop getest wordt.

Een functie die we zeker niet gaan terugzien in toekomstige Windows 11-versies is de aangepaste zoekbalk. Microsoft testte hiervoor een drietal ontwerpen maar besloot dit in de nieuwe preview-versie terug te draaien. Het bedrijf rondde naar eigen zeggen de testfase af in de recente insider-versies en heeft daarbij voldoende feedback opgehaald.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business