Nieuws

Officieel: Xiaomi 13 wordt op 1 december gelanceerd

Xiaomi 13
Xiaomi lanceert op 1 december twee nieuwe high-end smartphones, de 13 en 13 Pro. De Europese lancering van de toestellen volgt vermoedelijk pas in 2023.

Xiaomi is de eerste fabrikant die zijn high-end telefoons voor 2023 lanceert. Overigens geheel in lijn met eerdere jaren: ook in 2021 was Xiaomi er als de kippen bij met de Xiaomi 12. Het evenement op 1 december staat volledig in het teken van de Xiaomi 13, 13 Pro en MIUI 14. Van de opvolger van de Xiaomi 12X is vooralsnog geen spoor te bekennen. De budgetversie van de 12 en 12 Pro werd vorig jaar nog tegelijk met de high-end smartphones gelanceerd.

Xiaomi 13 en 13 Pro

Xiaomi onthulde intussen ook enige details over de 13-serie. Het basismodel krijgt bijvoorbeeld een vlak OLED-scherm met “extreem dunne schermranden” van 1,61 mm. Verder zijn de toestellen in de 13-serie IP68 geclassificeerd, waardoor ze water- en stofbestendig zijn. Het bedrijf schrijft op Weibo, het Chinese sociale medium, dat de Xiaomi 13-serie is uitgerust met ‘innovatieve materialen’. Op de bijgevoegde afbeelding wordt gesproken van nano-tech en zien we een materiaal dat vooral lijkt op synthetisch leer. Exacte details over het materiaal blijven ongeweten.

Voor andere details over de toestellen moeten we vertrouwen op geruchten. Zo wordt verwacht dat de toestellen voorzien zijn van de Snapdragon 8 Gen 2-chipset. Cameraliefhebbers kunnen alvast uitkijken naar de 13 Pro die een 1 inch Sony IMX989-sensor krijgt; de eerste 1 inch camerasensor voor smartphones. Zowel de 13 en 13 Pro bevatten volgens eerdere geruchten een telefotocamera, al zijn er nog geen verdere details over die camera naar buiten gekomen.

Render van de 13, beeld: OnLeaks

Over het design van de 13-serie kunnen we kort zijn: dat is duidelijk geïnspireerd door de ontwerpen van (recente) iPhones. Renders van OnLeaks toonden ons een smartphone met vlakke zijkanten en een cameramodule die zo van een iPhone afkomstig kan zijn. Uiteraard is het belangrijk om zulke renders met enige korrels zout te nemen. De informatie is immers niet door Xiaomi bevestigd.

Lancering in Europa

Ons vermoeden is dat Xiaomi de 13 en 13 Pro op 1 december exclusief voor de Chinese markt aankondigt. De Xiaomi 12-serie werd ook pas in het tweede kwartaal van 2022 in Europa gelanceerd, nadat de toestellen eind december 2021 in China werd uitgebracht. Of deze strategie ook dit jaar standhoudt is niet bekend, maar ligt wel in de lijn der verwachting.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business