Nieuws

Google zegt dat Indisch monopoliebesluit kopie is van Europese order

google search homepage scrollen continuous continue zoeken zoekresultaten
Indisch monopoliedossier is deels een Europese kopie volgens Google.

In oktober van vorig jaar kreeg Google van de Indische concurrentieregulator, de Competition Commission of India (CCI), een stevige boete van 3 miljard roepie om de oren. Dat is ongeveer 148 miljoen euro tegen de huidige koers.

Waarom

Volgens de Indische waakhond voor o.a. monopolies misbruikt de Amerikaanse technologiereus zijn meer dan gunstige positie in de markt. En dan vooral door hun besturingssysteem Android. Zo zouden de voorwaarden die Google oplegt aan smartphonemakers en app-ontwikkelaars te beperkend zijn.

Een belangrijk aangehaald voorbeeld is dat een aantal van hun apps standaard op een telefoon moeten. Zoals webbrowser Google Chrome, de digitale atlas Google Maps of het videoplatform YouTube. Ook hun dominantie via zoekresultaten en de Android App Store zijn een doorn in het Indische oog.

Afgekeken

Maar volgens Google is een groot deel van dat besluit niet het resultaat van een rigoureus onderzoek door de Indische autoriteiten. Naar hun mening zijn grote delen ervan gekopieerd uit een gelijkaardige uitspraak door de EU in 2018. Dat staat te lezen in een verzoekschrift dat het technologiebedrijf indiende bij de National Company Law Appellate Tribunal. Dat is het Indische beroepstribunaal. Persbureau Reuters kon het dossier, dat niet publiek werd gemaakt, inkijken.

Er zouden zeker 50 gevallen van copy-paste te vinden zijn. Alsook Europese bewijzen van zaken die volgens Google in India nooit zijn onderzocht. De commissie zou volgens hen dan ook geen grondig en onpartijdig onderzoek hebben gevoerd. Verder verklaart het bedrijf dat deze uitspraak nadelig is voor de Indische gebruikers en bedrijven. En dat ze daarom het besluit aanvechten.

Google kreeg, ook in oktober vorig jaar, in een andere zaak al een boete van de CCI. Die bedroeg ruim 102 miljoen euro. Ook hiertegen ging het Amerikaanse bedrijf in beroep.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business