ChatGPT arriveert op Apple Watch

watchos 10
©
Gebruikers van de Apple Watch kunnen via watchGPT vragen stellen aan OpenAI's ChatGPT. De Watch OS-app maakt gebruik van de recent geïntroduceerde GPT API.

Het is nog altijd wachten op een officiële ChatGPT-app. OpenAI lijkt zich voorlopig te focussen op zijn website en integratie in diensten van anderen. Microsofts zoekmachine Bing is daar het bekendste voorbeeld van, maar ook voor Teams Premium maakt Microsoft gebruikt van het GPT AI-model om slimme functies toe te voegen. Nederlandse iOS-ontwikkelaar Hidde van der Ploeg pakt die kans nu voor gebruikers van Watch OS. Zij kunnen voortaan vanaf hun Watch vragen stellen aan de chatbot.

ChatGPT op je Apple Watch

Van der Ploeg diende watchGPT op 6 maart voor goedkeuring in en meldde woensdagmorgen dat de app werd toegelaten. Volgens de Nederlandse ontwikkelaar kun je vragen stellen door ze in te typen of ze in te spreken. Antwoorden die de chatbot geeft kunnen vervolgens direct gedeeld worden met anderen via e-mail, iMessage en andere sociale media.

Om watchGPT sneller te benaderen werd ook een wijzerplaat-integratie ontwikkeld. Qua werking is watchGPT verder gelijk aan de webvariant van ChatGPT. Je vraag wordt dus eerst doorgestuurd naar de GPT API, en het antwoord wordt vervolgens naar je Apple Watch toegestuurd. De app slaat zelf – dat meldt Van der Ploeg in zijn privacybeleid – geen data op.

Nieuwe lading apps onderweg

WatchGPT is één van de eerste diensten van derden die gebruikmaakt van de openbare ChatGPT-API. OpenAI kondigde begin maart aan zijn taalmodel gratis beschikbaar te stellen aan bedrijven. Kort daarop raakte bekend dat onder meer Shopify en Instacart het AI-model willen integreren in hun webdiensten. Shopify meldt dat het taalmodel klanten moet helpen om sneller de gewenste producten op een webshop te vinden door aan te geven wat je zoekt.

Niet alleen consumenten krijgen te maken met de voordelen van de API. Chatapp Slack kondigde deze week aan een ChatGPT-integratie te introduceren waarmee je razendsnel ‘antwoorden’ kan formuleren op vragen van collega’s.

Pas op voor neppe ChatGPT-apps

Tussen alle nieuwkomers zitten ook een aantal rotte appels. Begin dit jaar doken meerdere malafide apps op die zogenaamd een integratie van ChatGPT zouden bieden. Zulke apps boden vaak zelfs een maandelijks abonnement aan om de chatbot te gebruiken, zelfs als de app uiteindelijk helemaal niet bleek te werken. OpenAI stelt de chatbot bovendien gratis beschikbaar, tenzij je snelle antwoorden vereist; daarvoor kwam het recent op de proppen met een betalend abonnement.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business