Nieuws

Tegenvallende resultaten voor Intel ondanks stijgende verkoop

Intel heeft de stijgende vraag naar computerchips niet kunnen verzilveren in het eerste kwartaal. De verkoop steeg wel, maar de winst niet.

Intel heeft gisterenavond de kwartaalresultaten voor de eerste maanden van 2021 bekendgemaakt. Een kwartaal dat volledig in het teken stond van de globale chipcrisis die fabrikanten zwaar onder druk zet. We zagen bij de meest recente resultaten van het Taiwanese bedrijf TSMC dat de situatie helemaal niet zo nadelig is voor chipfabrikanten. Toch waren de resultaten van Intel een lichte teleurstelling voor aandeelhouders.

Net zoals de Aziatische concurrentie zag Intel zijn verkoop fors stijgen het voorbije kwartaal. Intel rijfde maar liefst 10,6 miljard dollar binnen met de verkoop van computerchips voor personal computer en cloud computingtechnologie. Ondanks die stijgende verkoop slaagde Intel er niet in om de winst jaar-over-jaar te verhogen. Die daalde zelfs met 1%. Volgens CEO Pat Gelsinger een gevolg van een slecht beleid de voorbije jaren. De chipfabrikant heeft te weinig geïnvesteerd om de capaciteit uit te breiden waardoor het verhogen van het productievolume gepaard gaat met enorm hoge productiekosten. Vooral de productie van de vaak uitgestelde 7nm- en 10nm-macrochips zou enorm veel middelen eisen. Het kwartaalrapport deed de aandelen van Intel met 3% dalen.

Intel verwacht beterschap

Ondanks een minder eerste kwartaal verwacht het management dat de cijfers beter gaan ogen bij de volgende kwartaalrapporten. Intel rekent erop dat de vraag naar computerchips nog niet meteen zal afnemen. Het bedrijf gaat nu ook investeringen maken om de capaciteit te kunnen verhogen en nieuwe chips efficiënter te produceren. Analisten van Reuters vinden het gevaarlijk om daarop te anticiperen. Zij zijn minder zeker dat de vraag naar personal computers gaat blijven stijgen als het aanbod door het tekort aan chips schaars blijft. Bovendien kan Intel haar prijzen niet verhogen om de winstmarges op te krikken omdat AMD hen onder druk zet met hun agressieve prijsniveau.

Intel is een buitenbeentje geworden in de chipindustrie. Het is nog één van de weinige spelers die zowel het ontwerpen van chiptechnologie als de productie zoveel mogelijk binnenshuis probeert te houden. Ondanks druk van sommige investeerders om de productie meer uit te besteden, blijft Gelsinger geloven in die filosofie. Het chipbedrijf gaat de komende jaren 20 miljard investeren in de bouw van nieuwe productiefabrieken, om onder andere chiptechnologie voor de autosector te kunnen ontwikkelen en bouwen.  

CEO Pat Gelsinger blijft vasthouden aan het binnenshuis produceren van chips. Image Credit: Intel Corp

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business